Badminton

Axelsen-rival udelukket fra turneringer i to år

Verdens nummer syv, Lee Zii Jia fra Malaysia, er blevet nægtet at deltage i turneringer i to år, fordi han ønsker at bryde ud af landets forbund.

Forestil dig, at Badminton Danmark nægtede Viktor Axelsen at deltage i internationale turneringer i to år, efter han sidste sommer valgte at bryde ud af landsholdstræningen og i stedet gå egne veje i Dubai.

Det virker grotesk og utænkeligt, at det kan lade sig gøre, men faktum er, at det lige nu er virkeligheden for to spillere i Malaysia. Verdens nummer syv i herresingle, All England-vinderen Lee Zii Jia, og den dobbelte ungdomsverdensmester (2015 og 2018) i damesingle, Goh Jin Wei.

Hør selv, hvor skørt det lyder. Vi er i år 2022. Er det, hvad vi vil med vores sport?

Viktor Axelsen

Historien ramte for alvor badmintonverdenen onsdag, da det kom frem, at Lee Zii Jia havde forladt landsholdstræningen for at gå selvstændig og blive professionel badmintonspiller på egne vilkår. Han vil selv bestemme, hvem der skal træne ham, hvordan han skal træne, og hvem han vil sponsoreres af.

Det malaysiske badmintonforbund svarede fredag igen med meldingen om, at de i to år ikke vil tilmelde Lee Zii Jia internationale turneringer på grund af hans beslutning. Det samme gælder damesinglen Goh Jin Wei, der allerede har været uden for landsholdstræningen i flere måneder.

- Det er jo helt uhørt og skandaløst, at et forbund på den måde kan fryse en spiller ude og ødelægge vedkommendes karriere fuldstændig, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen og slår fast:

- Og så kan det godt være, at det malaysiske forbund ikke selv vil bruge ordet udelukkelse omkring beslutningen, men der kan ikke herske den mindste tvivl om, at de decideret har udelukket Lee Zii Jia.

En regel, der står for fald

Og hvordan kan det så lade sig gøre, at et forbund har magten til at bestemme, hvem der skal deltage i internationale turneringer? Forklaringen skal findes i en regel hos det internationale badmintonforbund, BWF, der foreskriver, at en spiller kun kan blive tilmeldt turneringer igennem det medlemsland, hvor de er registreret.

Det er en fuldstændig latterlig regel

Anders Antonsen

Eksempelvis skal alle danske landsholdsspillere altså fortælle Badminton Danmark, hvilke turneringer de ønsker at spille. Derefter tilmelder forbundet så spillerne. Lee Zii Jias sag overført til dansk vil svare til, at Viktor Axelsen i to år ikke blev tilmeldt internationale turneringer, fordi han valgte at gå selvstændig efter OL.

- Det er simpelthen en regel, der må stå for fald efter så mange år. Reglen blev lavet, hvis en spiller havde et udestående med sit forbund i form af økonomi, karantæne eller lignende. Den er jo ikke tiltænkt, at et forbund kan bruge den til at holde en spiller fanget med trusler om, at de skal vende tilbage til landsholdet, siger ekspert Jim Laugesen og tilføjer:

- Heldigvis er det nu kommer frem i lyset, hvor gammeldags systemet har været. Det har slet ikke fulgt med udviklingen i badmintonsporten, og det, der nu sker for Lee Zii Jia, er jo sket for mange asiatiske spillere gennem tiden, hvor det bare aldrig er kommet frem.

Axelsen og Antonsen i voldsom kritik

Flere danske spillere har allerede været ude og kommentere på fredagens nyhed om Lee Zii Jia.

Viktor Axelsen sammenligner det med at have et normalt arbejde, hvor du ikke er glad på din arbejdsplads, så du ønsker at skifte job.

- Du går herefter til chefen og fortæller om dine tanker, og at du ønsker at sige op for at finde et nyt arbejde. Men din chef er ikke glad for din beslutning, og siden de har magten til at forbyde dig at søge andre jobs, vælger de måske at gøre det.

- Hør selv, hvor skørt det lyder. Vi er i år 2022. Er det, hvad vi vil med vores sport?, skriver verdensetteren Viktor Axelsen på sine sociale medier.

Lige så oprevet er verdens nummer tre, Anders Antonsen, der har lagt en video ud på sin Instagram-profil, hvor han taler om hele sagen og bakker spillerne op. Han fremhæver specielt BWF's regel om, at turneringstilmeldinger skal foregå igennem forbundet.

- Det er en fuldstændig latterlig regel. Den giver forbundet alt for meget magt, og det er et af de helt store problemer i vore sport. At et forbund besidder alt for meget magt. Det er sindssygt, at de kan forhindre spillerne i at deltage i internationale turneringer, siger Antonsen blandt andet.

"Gode mennesker, der bare vil spille badminton"

Også den danske landsholdsspiller Hans-Kristian Vittinghus har været ude med et opråb, der lige nu bliver delt af flere spillere. Han spørger, hvordan det nogensinde kan være en forbrydelse og noget, man skal straffes for, fordi man ønsker at gå egne veje.

- De har intet gjort for at miskreditere hverken sporten eller deres land.

- De er malaysiere, de er fantastiske badmintonspillere, de er gode mennesker, og de vil bare spille badminton. Men i to år vil de ikke være i stand til at gøre det, fordi en regel i vores sport tillader sådan en sindssyg beslutning af det malaysiske badmintonforbund, skriver Vittinghus.

Samtidig nævner den danske herresingle, at det lige nu efterlader spillerne med tre muligheder. At acceptere det og opgive drømmen om en badmintonkarriere, flytte til et nyt land og bo der i 12 måneder, før man måske kan stille op for et nyt land, eller tage sagen i retten.

Sidstnævnte kan meget vel blive aktuelt. Det malaysiske badmintonforbund har udtrykt, at Lee Zii Jia har mulighed for at appellere kendelsen om to års turneringskarantæne. Umiddelbart må det dog formodes, at det ikke ændrer det store, og en almindelig retssag derfor ikke er utænkeligt.

Bør starte en revolution

Spørger man TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen, hvad udfaldet bliver, så håber han, at denne sag bliver et wakeupcall til alle de største spillere i verden. Ifølge ham er det på tide at stå sammen for alvor.

- Vi har set, danskerne begynder at råbe op, og den her sag bør virkelig skabe et sammenhold blandt topspillerne, som bør og skal tage kontrol over deres egne karrierer og sporten. Hvis ikke den her skandaløse sag gør, der kommer et opbrud, så er jeg bange for, det kan få meget hårde konsekvenser for sporten.

- Mit klare håb er, at dette starter en revolution - også i Asien. Det er en kæmpe chance for spillerne til at stå sammen, siger Jim Laugesen.

I udtalelsen fra det malaysiske badmintonforbund fremgår det, at Lee Zii Jias to år uden turneringer blev effektueret per 18. januar 2022, mens damesinglen Goh Jin Weis periode startede 31. oktober 2021, da hun allerede dengang meldte sig ud.