Badminton

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 kroner af Badminton Danmark

De to danske herresingle-stjerner Anders Antonsen og Viktor Axelsen har hver fået en bøde på 25.000 kroner for deres afbud til DM sidste år.

Da Anders Antonsen og Viktor Axelsen i august sidste år vendte hjem fra OL i Tokyo, skulle de begge to have spillet DM i Esbjerg godt en uge senere.

Først tikkede der dog et afbud ind fra OL-guldvinderen Viktor Axelsen dagen efter triumfen i Tokyo, og en uge senere var det så Anders Antonsen, der også meldte afbud til DM.

Vi har forpligtelse til at handle og sanktionere, når man bryder den kollektive landsholdsaftale

Bo Jensen, direktør i Badminton Danmark

Knap et halvt år senere har Badminton Danmark nu valgt at straffe de to spillere med en bøde på 25.000 kroner hver. Det sker, fordi deres afbud betragtes som et brud på landsholdsaftalen, hvori der står indskrevet, at landsholdsspillere er forpligtet til at deltage ved DM.

Et lovligt afbud kræver, at spillerne er skadet, døjer med sygdom eller lignende. Antonsen og Axelsen lagde i deres afbud vægt på, at de både fysisk og mentalt var fuldstændig udkørt efter en lang OL-kampagne med træningsperioden op til og selve turneringen.

- DM lå ugen efter OL, som var forfærdelig timing. Jeg var fuldstændig drænet for energi fysisk og mentalt. Jeg havde givet alt, hvad jeg havde i træningen op til OL og i min indsats til OL. Og mentalt var jeg ekstremt skuffet efter mit kvartfinalenederlag, så jeg ringede til Badminton Danmark og sagde, jeg ikke kom til at spille, og jeg kom heller ikke til at skrive autografer eller lignende, fortæller Anders Antonsen i sin Vlog.

Ville passe på sig selv

Derudover fortæller han, at han følte sig nødsaget til at komme væk og holde fri for at samle sig og finde motivationen igen.

- Det var egentlig derfor, jeg ikke deltog. Dengang fortalte de mig, at det kunne få konsekvenser, og jeg sagde, hvad end det måtte være, så måtte jeg tage konsekvensen, for jeg var ikke i en tilstand, hvor jeg skulle spille en turnering eller møde op for at skrive autografer. Jeg blev nødt til at passe på mig selv og mit mentale helbred, siger verdens nummer tre.

Verdensetteren Viktor Axelsen bekræfter over for TV 2 SPORT, at han også har fået en bøde. Han ønsker dog ikke at tilføje yderligere, andet end at den bliver betalt.

Badminton Danmark forklarer bøden

Til TV 2 SPORT fortæller Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen, at man fra forbundets side blot har handlet i forhold til de aftaler, som forbundet og spillerne har i deres indbyrdes aftale.

- Vi har forpligtelse til at handle og sanktionere, når man bryder den kollektive landsholdsaftale. Spillerne forventer jo også den anden vej, at vi overholder vores del af aftalen. Så hvis ikke der er særlige omstændigheder, så skal man møde op og spille DM, siger Bo Jensen.

Samtidig slår direktøren for Badminton Danmark dog fast, at mentalt udbrændthed faktisk er en gyldig grund, hvis man ellers fremlægger skriftlig dokumentation for, at det er tilfældet. Ligesom det er tilfældet med skader og sygdom.

- Hvis man er mentalt udbrændt oven på OL og ønsker at bruge det som argument, skal man komme med en dokumentation. Da det ikke skete, blev vi nødt til at sanktionere. Når det er sagt, betragter vi det ikke som nogen stor sag, og vi håber da heller ikke, det kommer til at gentage sig med bøder.

Antonsen vil ikke tude

TV 2 SPORT har efterfølgende været i kontakt med Anders Antonsen, der ikke ønsker at snakke yderligere om bøden. I forhold til ovenstående skriver han dog:

- Jeg forklarede min status og fik at vide, at der kunne komme et efterspil. Det virkede ikke til, at dokumentation kunne ændre noget på det. Men det blev ikke bragt op. Måske det var noget, jeg skulle have været klar over, skriver Antonsen, der også har slået fast, at han hverken "tuder eller brokker sig" over bøden på 25.000 kroner.

I øvrigt forventer han at deltage ved DM i badminton, når det spilles om få uger fra 9.-12. februar.

Det er uvist, hvad status er hos Viktor Axelsen. OL-guldvinderen flyttede få uger efter DM til Dubai og forlod dermed landsholdstræningen. I samme ombæring blev kontrakten mellem Axelsen og Badminton Danmark ophævet, så Viktor Axelsen ikke længere er tvunget til at stille op til DM.

Samtidig mister han også noget den anden vej som eksempelvis muligheden for at bruge landstræner Kenneth Jonassen i de internationale turneringer.