Badminton

Ekspert fnyser af 'mild' straf til kinesere: - De laver en Houdini

Fire kinesiske herredoublespillere er blevet straffet for i 2018 at have spillet en kamp uden at 'yde det maksimale for at vinde kampen.'

Fredag formiddag fik badmintonverdenen afgørelsen på en disciplinærsag, der har været undervejs siden 2018.

Her blev fire kinesiske herredoublespillere - He Ji Ting, Tan Qiang, Li Jun Hui og Liu Yu Chen - idømt en betinget udelukkelse fra alle badmintonrelaterede aktiviteter i tre måneder for at spille en kamp mod hinanden under China Open i 2018 uden at 'yde det maksimale for at vinde kampen.' Spillerne er også blevet dømt til at betale deres præmiepenge fra turneringen tilbage.

Straffen på tre måneders udelukkelse er betinget og bliver kun aktiveret, hvis de fire spillere inden for de næste to år - startende fra den 25. januar 2022 - igen forbryder sig mod reglerne.

- Man må godt nok sige, at det er en mild, mild, mild straf, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen, der tydeligt husker kampen. Og tydeligt husker det mistænkelige ved kampen.

- Med den her straf kan man sige, at Kina igen fik lavet en Houdini. Og igen fik de vist, hvem der har bukserne på i international badminton. Af de tre anklagepunkter ender de med kun at få straf for den mildeste.

- Tilbage står stadig det helt ubesvarede spørgsmål: Hvorfor ydede de ikke deres maksimale?

Spillerne er blevet straffet efter paragraf 3.1.2 i 2017-udgaven af BWFs Code of Conduct, der relaterer sig til betting, væddemål og irregulære kampresultater.

BWF gik efter hård straf

Ifølge kendelsens medfølgende rapport gik Det Internationale Badmintonforbund, BWF, efter at få straffet de kinesiske spillere langt hårdere. Forbundet opsatte tre anklagepunkter - herunder aftalt spil - men det uafhængige høringspanel fandt altså kun spillerne skyldige i det mildeste anklagepunkt: At spillerne ikke ydede deres bedste for at vinde kampen.

- Jeg husker, at der var en masse spillere - inklusive danskere - der optog kampen på video. Og jeg husker, at dommeren indberettede dem efterfølgende. Så der har været et hav af vidner, der i tre et halvt år har været klar over, at den kamp aldrig blev spillet efter bogen, siger Jim Laugesen.

Det fik dengang også den danske badmintonspiller Hans-Kristian Vittinghus til tasterne på Twitter:

I rapporten fremgår det også, at Kina løbende har forhalet processen.

Under OL i London i 2012 blev otte damedoublespillere smidt ud af turneringen for at have brudt selvsamme paragraf. Og med dén sammenlignelige sag i baghovedet undrer TV 2 SPORTs badmintonekspert sig i endnu højere grad over fredagens straf.

- Hvis jeg var en af de damedouble-spillere, så ville jeg sidde lige nu og være forundret over den her dom. Der er åbenbart kommet mildere tilstande i international badminton siden 2012. Eller også er det bare forskellen på en verdensomspændende begivehed som OL og så en kamp man kan gemme af vejen i Kina, siger Jim Laugesen.