Badminton

Stjerne udelukket i et år for ”latterlig” handling i Aarhus

Det er mildest talt uholdbart, at nationale forbund kan udelukke spillere fra individuelle turneringer, vurderer badmintonekspert Jim Laugesen.

Han skulle bare spille ét point mere, men valgte i stedet at gå op til nettet og sige tak for kampen.

Kinesiske Shi Yuqi blev genstand for stor opmærksomhed under sidste års VM for hold, der blev spillet i Aarhus, fordi han valgte at trække sig i sin semifinalekamp mod japanske Kento Momota.

Vi håber, at han vil bruge sin et år lange suspendering på at reflektere over sig selv

Zhang Jun, præsident i Kinas badmintonforbund

Stjernespilleren stoppede kampen ved stillingen 20-22, 5-20, så han efter eget udsagn "teknisk set ikke tabte".

Nu har den opsigtsvækkende handling så fået konsekvenser. Ifølge mediet Badminton Planet, har det kinesiske badmintonforbund suspenderet Shi Yuqi fra al international konkurrence i et år. Det gælder også individuelle konkurrencer uden landsholdet.

Mediet citerer Zhang Jun, præsident for Kinas badmintonforbund, for følgende:

- I forhold til Shi Yuqi skete der noget, der ikke var så godt, i Thomas Cup-semifinalen sidste år, hvor han trak sig fra en kamp, da der var matchpoint. Efter kampen kom han med nogle uansvarlige og umodne kommentarer. Derfor har vi, efter konsultation med trænerne, valgt at suspendere ham i et år.

- Han vil ikke spille Thomas Cup i år, men vi håber, at han vil bruge sin et år lange suspendering på at reflektere over sig selv og tage et kig på sine egne problemer og handlinger, siger Zhang Jun.

Udelukkelse er et problem, siger ekspert

Thomas Cup blev i 2021 spillet i Aarhus. Trods Shi Yuqis nederlag til Momota, formåede kineserne at spille sig videre til finalen, hvor det blev til et nederlag til Indonesien. Her spillede den omdiskuterede stjerne ikke.

I et interview med Badminton Europe forklarede Shi Yuqi, der er nummer 16 på verdensranglisten, hvorfor han valgte at trække sig før en matchbold.

- Det er noget personligt for mig. Teknisk set har jeg ikke tabt kampen, sagde han med et efterfølgende grin.

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen kaldte dengang handlingen for "direkte latterlig". Alligevel mener han, at der er noget forkert ved den måde, Shi Yuqi er blevet straffet på.

- Jeg er helt med på, at det var dårlig stil og usportsligt at trække sig, men jeg synes, der er et reelt problem ved, at et forbund kan udelukke en enkelt spiller fra de individuelle turneringer, hvor de ikke spiller for landsholdet.

- Selvfølgelig skal han have en eller anden form for straf, og det kunne jo være, at han ikke kunne spille på landsholdet eller være med i forbundet, men det er ikke i orden, at det nationale forbund kan gå ind og udelukke ham fra det, der dybest er hans arbejde, siger Jim Laugesen.

Det er ikke første gang, at et nationalt forbund udelukker spillere i nationale og internationale konkurrencer. I januar valgte Malaysias badmintonforbund at suspendere stjernespilleren Lee Zii Jia i to år. Få dage senere blev udelukkelsen dog ophævet efter et større pres fra kollegaer verden over.