Badminton

Landsholdsspiller har truffet den sværeste beslutning i sit liv

Mathias Bay-Smidts tid som professionel badmintonspiller er snart forbi. Til september er han ikke længere end del af landsholdstræningen i Brøndby.

I to år har Mathias Bay-Smidt befundet sig i et mørke, hvor lyset for enden af tunnellen har været et modkørende tog.

Hver gang, han har turde drømme om igen at gå på banen som professionel badmintonspiller, er han blev ramt af smerter i sin hofte. Derfor ser han et definitivt stop som sin eneste udvej.

- Det har været den sværeste beslutning i mit liv, for det har virkelig været en fornøjelse at leve drømmen. Jeg føler også, at jeg har meget mere at skyde med, så det gør beslutningen ekstra hård, siger Mathias Bay-Smidt i en pressemeddelelse.

- Jeg har hele tiden troet på, at det ville kunne lade sig gøre at vende tilbage, men den tro har jeg mistet. Kroppen sætter en begrænsning, og det er ekstremt hårdt, når jeg stadig har lysten og motivationen til at fortsætte, uddyber han over for TV 2 SPORT.

26-årige Mathias Bay-Smidt har haft smerter i sin hofte siden januar 2020. To gange er han blevet opereret, men begge gange uden at blive skaden helt kvit. Derfor er han blevet anbefalet en tredje operation, og det har fået ham til at trække sig fra landsholdstræningen.

- Jeg håber, at mit stop på landsholdstræningen kan give mig noget ro, så jeg kan fokusere på at få en sund hofte i stedet for at fokusere på at komme tilbage til verdenstoppen, siger Bay-Smidt.

Skaden

Smerterne begyndte i januar i 2020. I juli og oktober 2020 blev Mathias Bay-Smidt opereret i henholdsvis højre og venstre side af hoften, da ledlæben i var kraftigt beskadiget.

Operationerne gik godt, men trods omhyggelig genoptræning er Bay-Smidts smerter så voldsomme, at kun har været i kamp en enkelt gang i løbet af de seneste to år. Det var ved DM 2022, oplyser Badminton Danmark i en pressemeddelelse. 

- Det er noget, der gradvist er blevet værre og værre, og i januar 2020 begyndte det virkelig at hæmme mig. Jeg skar ned på træningsmængden og øgede mit fokus på den fysiske genoptræning - men trods coronapausen i starten af 2020 kunne jeg mærke, at der stadig var et problem. Derfor blev jeg opereret - og det har hjulpet, men ikke nok, siger Mathais Bay-Smidt og tilføjer:

- Siden DM i februar 2022 har jeg skåret meget ned på træningen i hallen og fokuseret på styrke, men der er stadig nogle gener, når jeg prøver at komme i gang igen.

- Nu skal jeg i første omgang finde ud af, om jeg vil gennemgå en tredje operation. Derfra må tiden vise, hvad der skal ske. Jeg vil stadig gerne fortsætte i badmintonmiljøet – måske som spiller på et lavere niveau eller som træner.

Mathias Bay-Smidt stopper officielt på det Nationale Elite Træningscenter (NETC) i Brøndby den 1. september, men allerede i løbet af sommeren flytter han tilbage til Aarhus.

Mathias Bay-Smidts største resultater

  • Vinder af Swiss Open 2019 i mixeddouble
  • Danmarksmester i herredouble 2019
  • Danmarksmester i mixeddouble 2019
  • Finaleplads i SaarLorLux Open 2019 i herreodouble