Ekspert ikke i tvivl: Hun tabte med vilje

Den tidligere verdensetter Ye Zhaoying fortæller, hvordan hun tabte en OL-semifinale med vilje. Ekspert har set kampen og blåstempler påstanden.

Verdensmesteren i damesingle fra 1995 og 1997, kinesiske Ye Zhaoying, står lørdag frem i et interview med TV 2 SPORT og fortæller alt om, hvordan en af OL-semifinalerne i 2000 blev matchfixet.

Det var Ye Zhaoying selv, der blev beordret til at tabe sin semifinale til landsmandinden Gong Zhichao. Fordi det ville øge Kinas chancer for at vinde guldet, hvis deres danske rival Camilla Martin stod i finalen.

- De fortalte mig, at det ikke måtte være for tydeligt, at jeg tabte med vilje. Jeg måtte heller ikke køre Gong Zhichao træt. Det var bare en ordre. Ingen tvivl om det, fortæller Ye Zhaoying blandt andet i interviewet, der kan ses lige nu på TV 2 PLAY.

Ekspert: Hun tabte med vilje

I et forsøg på at bekræfte påstanden om matchfixing i en OL-semifinale har TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen genset den omtalte kamp fra Sydney i 2000.

Samtidig spillede han selv i samme periode som den tidligere verdensetter, ligesom han også var med ved OL som herredoublespiller. Så han kender alt til Ye Zhaoyings normale niveau.

- Med de billeder, jeg har set igen nu, er jeg ikke i tvivl om, at hun tabte kampen med vilje.

- For det første kender jeg Ye Zhaoying. Det er en KLASSE-spiller, som var på et niveau, der er meget sjældent set. Du kan se på hendes attitude og den måde, hun lader bolde gå på og slår dem ud, at hun ikke var inde på banen for at vinde, lyder det fra ekspert Jim Laugesen.

Dét taler for matchfixing

Han fremhæver desuden flere elementer, som han mener, der bakker hans analyse op:

  • Normalt ville der være et internt spil imellem de to spillere, men det er tydeligt at se på begge spillere, at det er afgjort på forhånd.
  • Forholdene i hallen var helt normale og ikke særligt svære at styre, men alligevel klapper Ye Zhaoying flere gange til bolden, så den går langt ud.
  • Ye Zhaoying lader bolde gå, som er langt inde, og som en spiller på hendes niveau aldrig normalt ville lade gå.
  • Der er en bold, som Ye Zhaoying ikke engang gider at løbe efter.
Ye Zhaoying fortæller nu, at hun tabte OL-semifinalen i 2000 med vilje. Video: TV 2 Sport

- Hvis du står til et OL og ikke gider at løbe efter bolden, så skal du nok finde noget andet at lave. De mange eksempler er et meget godt billede på, hvordan man fixer en kamp, siger Jim Laugesen.

Ikke hvilken som helst spiller

Badmintoneksperten er dog langt fra chokeret over historien, selvom én ting overrasker ham meget:

- Vi har aldrig haft en spiller på så højt et niveau, der går ud og fortæller hele sandheden og bekræfter det offentligt. Det er virkeligt spændende, for det er ikke hvilken som helst spiller, der bekræfter det, vi har haft en mistro omkring, og som jeg selv så, da jeg spillede.

Lyn-analyse

- Jeg så jo igennem mange år, hvordan kineserne spillede mærkeligt i alle mulige kampe, så de nye oplysninger chokerer mig ikke. Allerede dengang var vi forargede. 

- Men ser man bort fra det dybt uetiske i måden at gøre det på, så tog Kina en klog beslutning. Jeg kunne bare ikke slå Gong Zhichao, mens jeg bedre kunne lide at spille mod Ye Zhaoying. Det er der ingen tvivl om, at Kina vidste, og deres chance for en guldmedalje voksede markant ved at sende Gong Zhichao i finalen.

Ifølge den kinesiske damesingle, der desuden har været offentlig kritiker af det kinesiske kommunistiske styre siden 2020 og derfor lever i eksil i Spanien, foregår det stadig i dag. Den påstand bakker ekspert Jim Laugesen hurtigt op omkring.

- Jeg er heller ikke i tvivl. Ja, det tror jeg, det gør, for Kina har så stor magt. De er måske bare blevet bedre til at skjule det. Men for mig er det kæmpestort, det nu kommer frem. Og det er en historie om den allerstørste turnering, der er inden for badmintonsporten.

- Det burde jo ikke kunne foregå, og det vidner om, at der er noget, der skal tages hånd om, siger Jim Laugesen, inden han sukker.

- Jeg har bare desværre den erfaring, at det kan være så tydeligt, som det er her. Du kan sidde og kigge på de billeder her, og du kan have en tidligere topspiller, der siger, at hun er blevet bedt om at smide sig. Og så kan du gå til BWF, og så sker der ikke noget.

BWF vil ikke kommentere specifikke sager

TV 2 SPORT har kontaktet BWF, det internationale badmintonforbund, og spurgt dem om:

  • Hvad BWF mener om beskyldningerne fra Ye Zhaoying?
  • Hvad BWF tænker om, at det kinesiske badmintonforbund har beordret Ye Zhaoying til at tabe en OL-semifinale til en landsmandinde?
  • Hvad BWF tænker om, at Kina som land bestemmer, hvem der skal vinde og ikke overlader det til individet på banen?
  • Hvad BWF mener om påstanden, at det stadig foregår i dag?

Det internationale badmintonforbund har ikke ønsket at stille op til et TV-interview omkring sagen, men har sendt en udtalelse på vegne af BWF's danske generalsekretær, Thomas Lund. I den står der blandt andet:

- Beskyldninger af denne art er noget, vi tager meget seriøst.

- Selvom BWF ikke kan kommentere på specifikke detaljer relateret til denne historie, så tolereres manipulation af kampe ikke på nogen måde i badminton, skriver Thomas Lund blandt andet og uddyber ydereligere om, hvordan BWF forsøger at beskytte sporten.

Samtidig tilføjes det fra BWF's side, at man har en whistleblower-ordning, hvor alle kan indrapportere informationer omkring fixede kampe og andre former for korrupt adfærd.

- Vi opfordrer kraftigt enhver person, der måtte have kendskab til bestemte hændelser, til at henvende sig til BWF, afsluttes udtalelsen.

Vil ikke besvare udtalelserne

TV 2 SPORT har desuden forsøgt at få en kommentar til anklagerne fra Ye Zhaoying fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC), men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Det samme er tilfældet for det kinesiske badmintonforbund (CBA).

Den kinesiske ambassade i Danmark er også blevet foreholdt både anklagerne om snyd ved OL og den generelle matchfixing i Kina op til og under de olympiske lege, ligesom de også er blevet spurgt til Kinas valg om at slette Ye Zhaoying fra historiebøgerne. Svaret fra ambassaden lyder:

- Hun (Ye Zhaoying, red.) er altid anti-Kina. Hendes udtalelser er ikke værd at besvare.