Kinesisk opførsel er uacceptabel, mener DIF-formand
Sagen omkring den kinesiske badmintonstjerne Ye Zhaoying åbner for debatten omkring, hvad der etisk er forsvarligt.
Ligesom de fleste andre er DIF-formand Hans Natrup både trist og ked af nyheden om den matchfixede badminton-semifinale ved OL i Sidney tilbage i 2000.
Her besluttede Kina på forhånd, hvem af deres to semifinalister der skulle møde danske Camilla Martin i OL-finalen.
Nogle vil argumentere for, at Kina blot gav sig selv de bedste vilkår for at sikre en OL-guldmedalje, men det udlæg køber formanden for Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp, ikke.
- Det er uacceptabelt i forhold til den kontrakt, der er mellem sporten og tilskuerne. Det skal vi forstå hele vejen rundt, og det er jo en kultur, der skal ind i organisationerne, IOC og i de internationale forbund.
- Vi forventer ikke, at det er aftalt på forhånd, hvem der skal vinde. Det skal vi forstå hele vejen rundt, og det er jo en kultur, der skal ind i organisationerne, IOC (Den Internationale Olympiske Komité, red.) og i de internationale forbund, fortæller Hans Natorp.
Det skal ikke blive en teaterforestilling
DIF-formanden forstår godt argumentet bag, at de kinesiske badmintonatleter stillede op som landsholdsspillere for Kina under OL i Sidney i 2000.
Men han holder fast i, at spillerne samtidigt stillede op individuelt, og at man som nation skal respektere det ansvar, man har i forhold til at holde kontrakten over for de fans, som sporten lever af.
- Når vi sidder og kigger på det, så forventer vi, at de to atleter gør deres bedste for at vinde. Vi forventer ikke at se en forestilling, der er koreograferet på forhånd. Det gider vi ikke, og det er ikke derfor, vi er fans af sporten.
Men kan Kina med rette ikke bare sige, at de stiller op som et landshold og derfor gør alt for at sikre sig guldet?
- Det er jo så det, vi kan se sker. Det er så bare ikke den kontrakt, vi har i forhold til sportens fans og tilskuere, og det er ikke den måde, som sporten er skruet sammen på.
- Vi kommer med vores blik på det og går ind og arbejder for, at man ikke kun kigger på det, som du kalder taktik og at stille op som landshold. Men at vi rent faktisk respekterer den kultur, der gør, at sporten rent faktisk er attraktiv. Ellers kan vi jo lige så godt gå ind og se en teaterforestilling, siger DIF-formanden.
Afsluttende forklarer Hans Natorp, at offentliggørelsen af sagen med Ye Zhaoying gør ham trist, men omvendt er han ikke synderligt overrasket.
Derfor fremhæver han også vigtigheden af det arbejde, der bliver gjort for at hindre aftalt spil, fordi hændelser som Kinas OL i 2000 er gift for den kontrakt, der er mellem tilskuere og atleter.