Tidligere topspiller chokeret over afsløring
Den tidligere danske topspiller Jan Ø. Jørgensen er ikke overrasket over Ye Zhaoyings afsløring, men han synes, det er vildt, at hun tør stå frem.
Tilbage i OL i Sydney i 2000 tabte badmintonstjernen Ye Zhaoying sin semifinale med vilje efter ordre oppefra i det kinesiske system.
Det åbner hun nu om i et eksklusivt interview med TV 2 SPORT, hvor hun afslører tidligere hemmeligholdte detaljer.
Fremlæggelserne har sendt stærke bølger gennem det internationale badmintonmiljø, og den tidligere topspiller Jan Ø. Jørgensen er blandt dem, der er i chok.
- Jeg synes, det er en kæmpe ting. Jeg var rystet, da jeg hørte om det. Ikke så meget at det er sket, for det har jeg også været relativt bevidst om. Ikke præcis hvordan og hvorledes det er foregået, men der er sket en masse ting igennem min karriere, hvor man har tænkt: ”Nårh ja, det er jo bare Kina”.
- Men at der er en indefra, der har set det hele ske, og som er en af Kinas største badmintonstjerner i historien, der står frem og siger, at det skete, og forklarer, hvordan det er foregået. Det, synes jeg, er ret vildt, fortæller Jan Ø. Jørgensen, der indstillede karrieren i 2020.
Badmintonchef har stor respekt for afsløring
34-årige Jan Ø. Jørgensen er ikke den eneste, der er forbløffet over afsløringen.
Også Jens Meibom, der er Badminton Danmarks sportschef, finder det opsigtsvækkende, at Ye Zhaoying tør stå frem.
- Ja, et eller andet sted er det i hvert fald meget modigt. Jeg kan næsten regne ud, at hvis man gør sådan noget, så er man nok i bad standing i landet. Så det har nok nogle personlige konsekvenser. Det må vi have stor respekt for, at de har mod til og ønsker at gå ud og fortælle om det her, siger han.
Jens Meibom forklarer uddybende, at han i udgangspunktet er utrolig trist over hele sagen, men det er ikke, fordi den overrasker ham. Han var selv træner dengang, og ifølge ham var det velkendt og tydeligt at se, at Kina, især, havde aftaler omkring deres kampe.
Hører det fortiden til?
Den famøse OL-semifinale ligger mere end 20 år tilbage, men kan man forvente, at sådanne sager også hører fortiden til?
Det er der delte meninger om.
Ifølge TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen forekommer matchfixing formentlig stadig i toppen af kinesisk badminton. Han formoder, at Kina bare er blevet bedre til at skjule det.
Badmintonchef Jens Meibom er anderledes optimistisk, for han tror, at tingene har ændret sig.
- Jeg synes ikke, det er på samme måde i dag. Og selv i Kina er der en større frihed, selv på trænersiden. Det var jo meget, meget stramt styret dengang. Det er sikkert stadig stramt styret, men jeg vurderer ikke, det er udbredt og styret, som det var dengang.
Jan Ø. Jørgensen fortæller, at han i løbet af sin egen karriere flere gange har bidt mærke i forunderlige kinesiske præstationer, men at han ikke selv har deltaget i en kamp, hvor han var overbevist om, at der blev snydt.
Den tidligere topspiller tror også, at tingene er blevet en smule bedre. Blandt andet fordi den tidligere totale dominans fra Kina gjorde det lettere for dem at snyde i interne opgør.
Afsløring har store personlige konsekvenser
Sagens hovedperson, 48-årige Ye Zhaoying, bor nu i Spanien med sin mand, Hao Haidong, der selv var professionel fodboldspiller og havde status som kæmpestjerne i det kommunistiske land.
For to år siden kritiserede han offentligt det kinesiske styre, hvilket har gjort, at han nu frygter for at blive henrettet, hvis han vender tilbage til Kina.
Samme skæbne kan meget vel vente Ye Zhaoying, hvis hun en dag forsøger at drage "hjem". Det vurderer den den tidligere badmintonstjerne, og nuværende ekspert, Camilla Martin, der har lavet det oprindelige interview med kineseren.
- Som det er allerede nu, kan hun ikke rejse tilbage til Kina. Det er alt for risikabelt. Det er jo en høj pris at betale, siger Camilla Martin og uddyber:
- De taler jo ikke med nogen mere fra den tid. De tør ikke. De er slettet fra historiebøgerne. Det er, som om de ikke har eksisteret, hende og hendes mand, Hao Haidong, som jo nærmest har været i Kina, hvad Messi er i Europa og verden fodboldmæssigt.
Et godt billede på, hvordan de to, Ye Zhaoying og Hao Haidong, bogstaveligt talt er blevet slettet fra historiebøgerne i Kina, finder man ved at søge på deres navne på Baidu (Kinas svar på Google, red.). Her kommer der nu ingen resultater frem.