Tidligere verdensetter afslører, hvordan hun blev beordret til at tabe OL-semifinale
I et eksklusivt interview med TV 2 SPORT fortæller den tidligere kinesiske badmintonstjerne Ye Zhaoying om hidtil hemmeligholdte detaljer.
Forestil dig, at du står foran en af karrierens største kampe og en enestående mulighed i form af en OL-semifinale, men bliver beordret til at tabe kampen med vilje.
Hvis du ikke adlyder, bliver du betragtet som landsforræder, og din karriere er slut.
Ifølge den nu 48-årige kineser Ye Zhaoying var det virkeligheden, da hun i år 2000 var en af verdens bedste badmintonspillere. Her blev hun offer for en kinesisk OL-sammensværgelse mod den danske damesingle Camilla Martin i jagten på guld til Kina.
- Man føler sig meget magtesløs, fordi man er alene imod hele systemet. OL er jo nærmest en once in a liftetime-mulighed som sportsudøver, så det føles virkelig trist, når man skal lade sig tabe. Men som enkeltperson kunne jeg intet stille op over for systemet, fortæller Ye Zhaoying.
Kineseren står frem i et eksklusivt interview med TV 2 SPORT, hvor hun for første gang fortæller hele historien om, hvad der præcis skete for 22 år siden til OL i Sydney, hvor hun blev beordret til at tabe OL-semifinalen til landsmandinden Gong Zhichao.
Godt nok endte Kina som den store vinder, da Gong Zhichao efterfølgende slog Camilla Martin i OL-finalen, og den stolte badmintonnation sikrede OL-guldet. Men regelsættet, retfærdigheden og den olympiske ånd endte som den store taber den dag, en OL-semifinale blev fixet i et aftalt spil.
Slettet fra historien og et liv i eksil
Historien om den aftalte kamp har længe ligget og ulmet hos TV 2 SPORTs badmintonvært Camilla Martin.
Både som aktiv spiller i årene efter, hvor hun første gang fik nys om historien, men specielt siden 2004, hvor hun stoppede karrieren og for alvor fik indblik i kinesernes arbejdsmetoder på og uden for banen.
Det var dog først for nylig, at det lykkedes Camilla Martin at overtale kinesiske Ye Zhaoying til at stå frem og fortælle alt om den kontroversielle OL-semifinale fra 2000. Hvordan det blev aftalt, hvem der var involveret, og hvorfor kineseren lod sig tabe med vilje.
De to tidligere rivaler mødtes til et interview i den spanske by Malaga, hvor Ye Zhaoying nu lever i eksil sammen med sin mand, Hao Haidong. Som det ser ud nu, kommer de aldrig til at rejse tilbage til Kina.
- Alt kan ske. Vi kan blive tilbageholdt, sat i arresten eller endda blive henrettet, forklarer Hao Haidong, der selv var professionel fodboldspiller op igennem 1990’erne og 00’erne.
Han var Kinas svar på Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Derfor vakte det også stor opsigt, da han i juni 2020 fra sin residens i Spanien gik ud offentligt og kritiserede det kommunistiske kinesiske styre i stærke vendinger med opbakning fra sin hustru.
Fra dét øjeblik var både Ye Zhaoying og Hao Haidong persona non grata i fødelandet. I løbet af få timer blev de to tidligere sportsstjerner slettet fra historiebøgerne i Kina, ligesom de er ikkeeksisterende på det kinesiske internet. Søger du på deres navne på Baidu (Kinas svar på Google, red.), får du nul hits.
- Forestil dig, hvor mange tanker der er gået igennem hovedet på os begge. Vi spekulerede over, hvad der ville ske med os. Vi har tænkt meget over og talt om, at vi måske ville blive truet på livet. Så alt det tænkte vi over, da de gik i gang med at slette vores rekorder, siger Hao Haidong.
OL er det vigtigste for Kina
Derfor føler Ye Zhaoying heller ikke, at hun har mere at miste ved at stå frem.
Denne gang er den tidligere verdensetter i damesingle og verdensmesteren fra 1995 og 1997 klar til at fortælle om det OL, hvor hun blev frarøvet muligheden for at vinde den eneste guldmedalje, hun mangler i samlingen.
Sammen med to andre kinesere, Gong Zhichao og Dai Yun, havde hun kvalificeret sig til OL-semifinalerne, hvor ogsĂĄ Camilla Martin stadig var med i turneringen.
For Kina var det lige meget, hvilken spiller der vandt – bare det ikke blev danskeren.
- Den eneste tanke var at sikre landet succes. OL er den allervigtigste turnering for Kina. Ikke bare for spillerne, men specielt for trænerne og den øverste ledelse i det kinesiske sportsforbund, forklarer Ye Zhaoying.
- De skal komme med en målsætning om, hvor mange guldmedaljer de forventer at vinde. Så det er virkelig vigtigt for trænerne og ledelsen at hjemføre guldet. Ellers bliver de jo fyret. Det er derfor, at de begynder at fixe mange flere kampe op til og under OL.
Beordret til at tabe
Hun skulle selv møde landsmandinden Gong Zhichao i første semifinale, mens Dai Yun og Camilla Martin spillede senere samme dag. Kamprækkefølgen blev afgørende for Ye Zhaoying.
- Da det var uvist, om Camilla ville gå i finalen, blev de nødt til at beslutte sig for, hvem af os to, de mente, der var bedst egnet til at slå Camilla i en eventuel finale. Beslutningen blev så, at jeg skulle tabe til Gong Zhichao.
Kineseren forklarer videre, at det blandt andre var den daværende hovedtræner for hele det kinesiske badmintonlandshold, Li Yongbo, og cheftræneren for damesinglerne, Tang Xuehua, der aftenen før OL-semifinalen overbragte hende beskeden.
- De fortalte mig, at det ikke måtte være for tydeligt, at jeg tabte med vilje. Jeg måtte heller ikke køre Gong Zhichao træt, og jeg skulle tabe i to sæt. Kampen måtte endelig ikke komme ud i tre sæt, for så ville Zhichao blive alt for udmattet.
- Det var bare en ordre. Ingen tvivl om det. De kom bare for at fortælle mig, at jeg skulle tabe, og de ville give mig samme behandling som en OL-guldvinder, der fik 160.000 kroner i bonus. Mere var der ikke i det.
- Men jeg ønskede ikke pengene. Det var æren, der betød noget for mig, siger Ye Zhaoying fortvivlet.
Ekspert er ikke i tvivl om fixet kamp
Hun forklarer videre, at hun valgte at spille med i begyndelsen af kampen, inden hun senere begyndte at slĂĄ bolden ud over linjerne og i nettet med vilje. Hun ville gerne vise folk, der kender til sporten, at hun var tvunget til at tabe.
NĂĄr TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen ser den omtalte OL-semifinale 22 ĂĄr senere, er han slet ikke i tvivl om, at kampen var fixet. Han var selv med som doublespiller til OL i 2000 og husker tydeligt Ye Zhaoyings normale niveau.
- Med de billeder, jeg har set igen nu, er jeg ikke i tvivl om, at hun tabte kampen med vilje. Ye Zhaoying var en klassespiller, og du kan se pĂĄ hendes attitude og den mĂĄde, hun lader bolde gĂĄ pĂĄ og slĂĄr dem ud, at hun ikke var inde pĂĄ banen for at vinde, siger Jim Laugesen.
TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar til anklagerne fra Ye Zhaoying fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC), men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Frygtede titel som landsforræder
Men hvorfor adlød Ye Zhaoying ordren?
Ifølge hende selv handler det om hele opdragelsen inden for samtlige sportsgrene i Kina. Fra atleterne er helt unge, oplæres de til at træne hårdt og sikre hæder til Kina.
At gå efter individuel succes vil aldrig være en mulighed.
- Hvis jeg havde vundet min semifinale og efterfølgende tabt finalen til Camilla, ville hele Kina betragte mig som en landsforræder. Det ville være ligegyldigt, hvad jeg havde vundet tidligere i karrieren, hvis jeg ikke vandt guld. Det hele handlede kun om OL.
HĂĄrd kritik af systemet
Ye Zhaoying følte sig alene mod hele organisationen, for internt var den organiserede snyd aldrig et tema mellem spillerne. Der var stiltiende accept – men det er slut nu:
- Det er grunden til, at min mand, Hao Haidong, og jeg nu stĂĄr frem og taler imod det kinesiske styre og korruption. PĂĄ grund af den blev alle de kinesiske sportsfolk gjort til redskab for politikerne. Dengang forstod man det ikke helt.
- Vi blev ofre for et forfejlet system. Vi var brikker i et system, der hverken tog hensyn til sandhed eller retfærdighed, siger Ye Zhaoying med opbakning fra sin mand.
Men det var vel det samme system, der også bragte jer frem til at blive stjerner i badminton og fodbold. Kan I forstå, at jeg spørger til, hvorfor I nu går imod det system?
- Nej, det kan vi ikke. Vi havde klaret os bedre under et civiliseret, demokratisk system. Selv uden det forfejlede system. Vores samfund ville have været bedre tjent, siger den tidligere fodboldstjerne Hao Haidong og hæver stemmen:
- Hvis det var systemet, der havde gjort os til stjerner, hvorfor er der sĂĄ ikke 20 mere som mig eller 10 mere som Ye?
”Hun er altid anti-Kina”
TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra det kinesiske badmintonforbund (CBA) til ovenstående udtalelser fra de tidligere kinesiske sportsstjerner og påstanden om snyd ved OL, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Den kinesiske ambassade i Danmark er også blevet foreholdt både anklagerne om snyd ved OL og den generelle matchfixing i Kina op til og under de olympiske lege, ligesom de også er blevet spurgt til Kinas valg om at slette parret fra historiebøgerne. Svaret fra ambassaden lyder:
- Hun (Ye Zhaoying, red.) er altid anti-Kina. Hendes udtalelser er ikke værd at besvare.
Svaret falder helt i tråd med hjemlandets beslutning om at slette det Kina-kritiske sportspar fra historiebøgerne og internettet.
Det ændrer midlertidigt ikke på Ye Zhaoying og Hao Haidongs planer om at fortsætte den offentlige kritik af det kinesiske styre og fortælle om deres oplevelser i det kinesiske sportssystem.
- Den kinesiske regering siger, at vi er forrædere, men vi har aldrig sagt noget negativt om det kinesiske folk. Vi har kun talt imod det kinesiske styre, lyder argumentet fra Hao Haidong.
- Når man ser på, hvad vi har mistet, i forhold til hvad vi kan bidrage med til fremtidens generationer i Kina, er det 100 procent det hele værd. Så kan verden også se, hvor ondskabsfulde handlinger den kinesiske regering har begået.
Familier og venner har vendt dem ryggen
I den sammenhæng nævner den tidligere landsholdsspiller i fodbold også, at deres offentlige udtalelser har fået både venner og den nærmeste familie til at vende dem ryggen.
- Mine forældre har sagt: ”Hao er ikke længere en del af familien”.
Ye Zhaoying stemmer i og fortæller, at både hendes datter og far hjemme i Kina er meget sure på hende.
- Min far siger altid til mig, at jeg skal leve livet og holde op med at tale om den kinesiske regering. De er absolut imod det.
Taler I heller ikke med nogle af de gamle topspillere fra badminton eller fodbold i dag?
- Nej, ingen. Gamle og nuværende landsholdsspillere har slettet mig på Wechat (beskedtjeneste, red.). Dai Yun, som jeg delte værelse med på landsholdet, er en af dem.
Også Hao Haidong har oplevet, at gamle holdkammerater har blacklistet ham på Wechat og ikke længere vil tale med ham.
OL-bronze efter ærlig kamp
Ifølge det kinesiske sportspar ejer de stadig mere end ti ejendomme i Kina, der formentlig er over en milliard værd i danske kroner, ligesom Hao Haidong er medejer af flere firmaer.
Alle tilhørende konti er dog foreløbig indefrosset.
Ye Zhaoying endte med at vinde OL-bronze i år 2000. Ifølge hende selv blev medaljen vundet i en fair kamp mod den anden kineser Dai Yun, der var blevet ydmyget i sin semifinale mod Camilla Martin.
- Bronzekampen var naturligvis ikke fixet. Det var ligegyldigt for systemet, hvem der vandt, fordi vi begge var kinesere. Så vi spillede en ærlig kamp om bronzen.
Camilla Martin vandt OL-sølv, mens Gong Zhichao endte som guldvinder – helt efter Kinas plan.