For to år siden nedlagde han Axelsen – nu understreger tre ord hans nedtur

Lee Zii Jia beklager en story på Instagram, hvor han skrev, at "han var fucking færdig" med badminton.

Han fremstod som et at verdens allerstørste talenter, da han i en alder af 22 år vandt All England-finalen over Viktor Axelsen i 2021.

Siden da er det dog gået ned ad bakke for nu 24-årige Lee Zii Jia, der i januar 2022 brød ud af det malaysiske forbund for at lave sit eget setup.

Akkurat som vi har set det med Viktor Axelsen og senere Anders Antonsen.

Det giver jo ingen mening, det han siger. Det lyder jo bare til, at han skulle være blevet, hvor han var

Jim Laugesen, badmintonekspert

Den malaysiske topspiller har dog slet ikke haft samme succes med at have sit eget setup, og frustrationerne er så småt begyndt at tage til.

Da Jia i sidste uge tabte en andenrunde-kamp ved German Open, hvor han ellers var monsterfavorit mod verdensranglistens nummer 43, Chia Hao Lee, lavede han en Instagram-story, der ikke var til at misforstå.

- Jeg er fucking færdig, lød budskabet – flankeret af en helt sort baggrund.

Opslaget skabte selvsagt røre blandt malaysierens godt en million følgere, og nu prøver Jia at forklare sin reaktion.

- Ja, det fik jeg vist skrevet … Jeg føler mig på en måde frustreret. Og nogle gange, når jeg ikke længere kan håndtere det, kommer det bare ud af mig, og så siger jeg det højt. Det er, hvem jeg er.

- Det er nok ikke den rigtige måde at håndtere det på, men alle mennesker laver fejl.

Men er du færdig med badminton?

- Nej, jeg er bare frustreret i øjeblikket. Jeg prøver stadig at gøre mit bedste, siger Jia til TV 2 SPORT.

Jia, der i øjeblikket er nummer fire i verden, blev efter sit farvel til det malaysiske forbund udelukket fra alle turneringer i to år.

"Jeg nyder det ikke 100 procent"

Det var det malaysiske forbunds reaktion på Jias beslutning, men en uge senere blev dén beslutning dog annulleret som følge af et krisemøde.

Jia deltager nu i turneringer, men det spiller ikke for den store stjerne, der for nylig fyrede sin træner.

- Jeg har ikke en træner i øjeblikket, men Daryn Liew (malaysisk herresingle-spiller, red.) hjælper mig for tiden. Ham og jeg får styr på det hele sammen. Jeg bryder jeg mig ikke om ideen om at finde en træner igen. Jeg vil bare gerne forsøge at gøre det selv, og jeg vil forsøge at finde min egen rytme.

Nyder du det?

- Jeg kan ikke sige, at jeg nyder det 100 procent, men det er en stor udfordring for mig. Men jeg har selv valgt at gå den her vej, selvom det er udfordrende.

Hvad er det udfordrende?

- Det er ikke normalt for mig, fordi jeg skal stå for alting. Jeg skal selv styre mit træningsprogram, og førhen var jeg vant til, at jeg bare ventede, ind til træneren gav mig et program. Og det fulgte jeg bare.

- Jeg ved ikke med sikkerhed, hvad jeg har brug for, og det er den største årsag til, at jeg prøver at gå min egen vej nu. Hvad er mine stærke sider? Svage sider? Det hele skal jeg finde ud af. Det er hårdt, men jeg forsøger bare at gøre mit bedste i hver kamp, så jeg kan få genopbygget min selvtillid.

Ekspert undrer sig gevaldigt

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen medgiver, at Jia har været inde i en svær periode lige siden All England-sejren.

Og han hæfter sig også ved, at kurven ikke har været opadgående, efter han er gået solo.

Det er dog i højere grad Jias udtalelser, som Laugesen hæfter sig ved.

- Det giver jo ingen mening, det han siger. Det lyder jo bare til, at han skulle være blevet, hvor han var. Det, der overrasker mig mest, er, at når man vælger at lave sit eget setup, så skal der jo være en klokkeklar plan. Man skal jo have fuldstændig styr på, hvordan det skal hænge sammen.

- Det lyder til, at han har taget en hastet beslutning, der er taget på baggrund af økonomi. Det er faktisk ret vildt, for han siger jo næsten selv, at det ikke fungerer. Han har slet ikke haft held med at lave det rigtige setup.

Når Laugesen nævner økonomi, så henviser han, at den støtte, Jia fik fra det malaysiske forbund, nok ikke kunne hamle op med økonomien fra sponsorerne.

I det malaysiske forbund fungerer det nemlig på den måde, at en spiller ikke kan lave sin egen kontrakt, når man er underlagt det malaysiske badmintonforbund.

- Generelt så tror jeg, det er et problem, hvis man kommer til træning og bare gør det, der bliver sagt af træneren. Du skal ikke blive bedt om at komme til træning. Bare kig på Viktor Axelsen: Han står allerede klar, inden træneren kommer.

Selvom Jim ærgrer sig over Jias sportslige udvikling, vil han gerne slå et slag for den beslutning, han har taget.

- Vi skal også huske at rose ham, for vi skal også have de her typer. Vi har med en spiller at gøre, der er åben og ærlig i et ellers lukket forbundsmiljø. Det kan kun være et plus.

- Badminton har brug for en type som ham – både på og uden for banen, slutter Jim Laugesen.

Lee Zii Jia spiller sin førsterunde-kamp ved All England onsdag klokken 11. Se All England direkte på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY