Ung danskers opfindelse går verden rundt

Badmintonverdenen er lige nu på den anden ende, efter en ung dansker har nyfortolket en skrueserv, der er ødelæggende for spillet, som vi kender det.

Den 20-årige danske badmintonspiller Marcus Rindshøj kan meget vel være ved at skrive sig ind i historiebøgerne, om end det ikke handler om et resultat på banen.

For lidt over en måned siden begyndte han nemlig at bruge en ny serv ved den mindre europæiske turnering Polish Open. Men det var ikke hvilken som helst serv.

Den unge dansker har nemlig fundet en helt ny måde at skrue fjerbolden på, når han server, så modstanderne nærmest bliver til grin, når de skal returnere den. Returneringen kan både ende i bunden af nettet eller flere meter uden for banen.

- Normalt ville jeg holde fast i fjerene, men jeg holder i stedet i korken og giver den sådan et smølfespark af sted, så jeg rammer den, mens den spinner, siger Rindshøj til TV 2 Sport.

/
/

Ja, faktisk er nyfortolkningen af skrueserven så genial, at Marcus Rindshøjs serv, siden han brugte den første gang den 23. marts i år, er gået verden rundt.

Flere henvendelser til BWF

Og måske er den også for genial. Lige nu er der nemlig stor frygt for, at serven kan ødelægge badmintonsporten.

Senest i denne uge har der været flere eksempler på, hvordan en lang række europæiske spillere allerede er begyndt at kopiere ham Det har fået flere danske topspillere til at slå fast, at serven omgående bør forbydes.

Jeg havde ikke regnet med, at det kunne blive så stort

Marcus Rindshøj

Det internationale badmintonforbunds generalsekretær, Thomas Lund, der ellers sjældent melder sig på banen i den slags sager, er også kommet ud af busken og har i et interview med DR Sporten fortalt, at flere spillere allerede har henvendt sig til dem, så BWF er klar over, der er noget, de skal kigge nærmere på.

- Vi kan godt se relevansen i at have en bekymring om, at serven kan være skadeligt for flowet i spillet.

- Vi er selv ved at undersøge det internt for at få et kvalificeret og professionelt billede af fordele og ulemper, for at folkene i de besluttende organer har et fuldstændigt billede af sagen, siger Thomas Lund til DR Sporten og slår fast, forarbejdet skal være grundigt, før man ændrer i spillets regler.

Modspillere hader den

Tilbage i Københavns Badminton Klub står 20-årige Marcus Rindshøj efter en træning på Peter Gades akademi og har svært ved at forstå, at det er hans serv, der lige nu sætter dagsorden i store dele af badmintonmiljøet.

- Det er kæmpestort. Jeg havde ikke regnet med, at det kunne blive så stort, da jeg bare stod efter en træning og servede, siger han.

- Mine medspillere er meget glade for den, men mine modspillere er ikke så glade for den. De synes, den er klam.

Men selvom han selv har opfundet denne version af skrueserven, mener han også, at den bør forbydes. Og hvis det sker, kan en forholdsvis ukendt dansker pludselig have været med til at ændre på badmintonsportens regelsæt, der ellers meget sjældent røres ved.

Sidst det skete, omkring måden at ramme bolden på i serven, var tilbage i 1982.

Her opdagede de malaysiske Sidek-brødre, at man – ligesom i Rindshøjs tilfælde – kunne sætte ualmindeligt meget rotation i fjerbolden ved at ramme fjerene først i serven. Det endte med, at BWF følte sig nødsaget til at forbyde ”S-serven”, hvorfor løsningen blev, at man skulle ramme korket på bolden først.

Kopieret i udlandet

På næste søndag indledes VM for blandede hold, Surdirman Cup, og her vil det internationale badmintonforbund og de største asiatiske lande formentlig stifte bekendtskab med ”Rindshøj-serven” og for alvor få øjnene op for, hvor problematisk den kan være.

Over for TV 2 Sport fortæller Mathias Boe, der er landstræner i Indien, at deres spillere også træner serven, om end den ikke sidder lige i skabet endnu. For nylig så han dog koreanske Choi, der havde held med at bruge den og vinde mange point via serven til de asiatiske mesterskaber.

Ligeledes har den også været et stort tema i Tyskland, hvor den danske landstræner Jeppe Ludvigsen kan berette, at spillerne har fået en video omkring serven og fået besked om, at den kan være værd at træne. Det har resulteret i, at en håndfuld spillere nu mestrer serven så godt, at den næsten er umulig at få i spil. Og det er bestemt ikke en overdrivelse.

Den tyske doublespiller Marvin Seidel, der rangerer som nummer 18 i verden, afprøvede den nemlig i en holdkamp i den tyske liga, hvor man spiller et lidt andet format med bedst af 5 sæt til 11 point.

I andet sæt startede Seidel med at serve, og sammen med makkeren Mark Lamsfuss vandt de sættet 11-0 (!). Kun 3 gange ud af de 11 formåede modstanderne at få Seidels serv i spil. Ellers endte returneringerne flere meter ud over sidelinjen eller direkte i nettet.

Tyskland er med ved det kommende VM for hold, hvor det bliver spændende at se, om Seidel har tænkt sig at hive serven frem igen – og hvorvidt den fungerer på øverste hylde mod verdens bedste.

Sudirman Cup kan ses på TV 2 Sport og TV 2 Play fra 14.-21. maj. Få overblikket over Danmarks kampe og sendetidspunkter her.