Badminton

Axelsen-rival på jagt efter træner: - Det er hårdt

Lee Zii Jia søger aktivt efter en træner. Men det bliver ikke nødvendigvis let at finde en.

Hvis du drømmer om at være træner for en af verdens bedste badmintonspillere, er det nu, du skal slå til.

Den malaysiske stjerne Lee Zii Jia leder således aktivt efter en.

- Jeg skal bruge en med erfaring, som kan vise mig vejen i min karriere.

- Særligt nu, hvor OL-kvalifikationen er begyndt. Det er meget vigtigt for mig, og det er derfor, jeg har brug for en træner, siger han til TV 2 Sport under det igangværende VM for blandede hold.

Den malaysiske herresingle brød ud af forbundet i hjemlandet i januar 2022 for at lave sit eget setup. Det har dog ikke været en udpræget succes.

I slutningen af samme år besluttede han at skille sig af med den tidligere spiller Indra Wijaya, fordi han ville prøve noget nyt.

Fokus det forkerte sted

Siden har den tidligere All England-vinder og store Viktor Axelsen-rival ikke haft en fast træner.

Landsmanden Daren Liew sad ganske vist på trænerstolen bag Lee Zii Jia under All England, men her var der mere tale om en sparringspartner og en midlertidig løsning.

Trænerne hænger ikke på træerne, når OL-kvalifikationen er startet

Joachim Fischer, badmintonekspert

Ifølge TV 2 Sports badmintonekspert Joachim Fischer gør den 25-årige malaysier klogt i at få trænersituationen på plads hurtigst muligt.

- Der er ingen tvivl om, at der er supervigtigt for Lee Zii Jia at finde sig en træner, så der bliver lavet en plan for træningen, så han kan få alle sine spidskompetencer ud. Der skal også sættes nogle mål.

- Han har store våben – særligt hans smash. En træner skal hjælpe ham med, hvordan han kan spille sig op til det.

- Det er svært at rejse rundt til turneringer alene, fordi han skal have fokus på andre ting end spillet. Det tager for meget energi – han skal koncentrere sig om at være badmintonspiller, siger Fischer.

Succes med dansk legende

Danske Morten Frost har også haft ansvaret for Jia, da han var ansat af det malaysiske forbund. Det var i en periode, hvor den hårdtslående herresingle var på vej frem og stormede op ad verdensranglisten.

På det tidspunkt fik den danske legende fine ord med på vejen.

- Min succes skal tilskrives flere – særligt Morten Frost. Men også alle de trænere, der hjælper herresinglerne (Misbun Sidek, Hendrawan, Indra Wijaya and Sairul Amar Ayob). De har alle hjulpet mig meget, lød det til New Straits Times, der er en engelsk avis i Malaysia.

Morten Frost er i øjeblikket sportschef i det engelske badmintonforbund, så det bliver formentlig ikke ham, der overtager trænertjansen i denne omgang.

En hård periode

Lee Zii Jias fremskridt fortsatte efter perioden med Frost, og i 2021 vandt han All England efter en dramatisk finale mod Viktor Axelsen.

Det store resultat står dog i skarp kontrast til den seneste periode, hvor Jia har kæmpet med spillet på banen – og selvtilliden.

Under German Open i begyndelsen af i år nåede han et lavpunkt, da han led et overraskende nederlag i anden runde. Det fik ham til at skrive "jeg er fucking færdig" i en story på Instagram.

Siden er resultaterne fortsat med at svinge, og han indrømmer da også, at selvtilliden endnu ikke er i top.

- Den er ikke på 100 procent, hvis jeg skal være ærlig. Jeg arbejder på det, og det er en del af processen. Det er hårdt, men jeg er nødt til at gå igennem det, siger Lee Zii Jia.

Trænerne hænger ikke på træerne

Joachim Fischer har svært ved at vurdere, hvem der bliver topspillerens kommende træner.

- Trænerne hænger ikke på træerne, når OL-kvalifikationen er startet, så det bliver nok en fra Malaysia.

Skulle det blive en fra hjemlandet, kan der dog være tale om et reelt drømmescenarie.

- Hvis han kunne få Lee Chong Wei med ind over og få noget af hans ekspertise, ville det være optimalt, slutter eksperten.

Om det sker, vil tiden vise. Hovedpersonen fortæller, at han endnu ikke har haft kontakt med nogen.

Du kan følge Lee Zii Jia og resten af holdet fra Malaysia ved VM for blandede hold. Her er Danmark også med. Hold dig opdateret i sendeplanen her.