Rio 2016

UCI-kommisær skyder Colombias klage ned: De har ikke en sag

Dansk UCI-kommissær mener ikke, at colombianerne har en sag, når de kræver Mark Cavendish diskvalificeret fra pointløbet i omnium ved OL i Rio.

Skal Mark Cavendish diskvalificeres for sin rolle i styrtet under det afgørende pointløb ved mændenes omnium i aftes?

Det mener den colombianske lejr, skriver flere medier, der beretter at colombias banelandshold i dag vil indgive en protest til den internationale cykelunion UCI.

Men såfremt colombianernes protest bliver indgivet, så kommer ikke til at rokke ved resultatet. De har nemlig ingen sag.

Det vurderer den danske UCI kommissær i banecykling, Ulf Jensen.

- Jeg vurderer, at resultatet kommer til at stå. Det er jeg 100 procent sikker på, siger han til TV 2 SPORT.

Ulf Jensen har set hændelsen på tv, men er ikke til stede i Rio som UCI-kommissær ved løbet. Han alligevel overbevist om, at Cavendish' rolle i styrtet ikke er decideret strafbar.

- Jeg mener bestemt, at Mark Cavendish skulle have lov til at forblive i løbet. Det er ikke andet, end hvad man kan kalde et 'race incident', siger kommissæren over understreger, at man på tv-billederne ikke kunne se, om Cavendish eksempelvis svajede i et forsøg på at gå med i en anden rytters angreb.

I øvrigt er svaj og styrt på banen heller ikke så sjælden en forekomst.

- Svaj forekommer oftere på banen, fordi de kører hurtigt og på smal bane. Jeg tror heller ikke, jeg ville have disket ham, hvis det samme var sket på landevejen, siger Ulf Jensen.

Sker hele tiden i banecykling

Ulf Jensen påpeger, at en lignede situation skete ved OL i omnium i London i 2012, hvor Lasse Norman Hansen var en tur i dørken efter en anden rytters svaj, men kom på cyklen igen og endte med at vinde guld. Lidt lige som gårsdagens guldvinder Elia Viviani, der røg ned i styrtet forårsaget af Cavendish.

- Det sker jo hele tiden i banecykling. De kører til grænsen og er nogle hårde bananer, men det skal de jo også være, hvis man vil begå sig på det niveau, forklarer han og sender en stikpille til den colombianske lejr, der noget skuffende måtte se favoritten og verdensmesteren Fernando Gaviria nøjes med en fjerdeplads. 

- Selvfølgelig skal den colombianske lejr prøve, men deres mand har jo ikke kørt optimalt. At Mark Cavendish holdt sig på cyklen er jo nærmest mere, end Gaviria har præsteret ved dette OL, siger han.

Og desuden taler det heller ikke til colombianernes fordel, at de først vælger at indgive klagen dagen derpå.

- Man skal indgive den i det øjeblik, de ser, at Mark Cavendish for lov til at blive i løbet. Ikke bagefter, når løbet viser sig ikke at have spillet ud til deres fordel, siger Ulf Jensen.

Hvis Colombia gør alvor af deres påstand og klager officielt til UCI, så er det op til løbskommissæren og løbsjuryen at tage sagen op. De vil derpå veje for og imod. Hvis de - stikmod Ulf Jensens vurdering - mener, at det kan retfærdiggøres, at Cavendish skal diskvalificeres, så udgiver de en rettelse og en revideret resultatliste, der i givet fald vil sende Lasse Norman Hansen op på på andenpladsen og Fernando Gaviria op på tredjepladsen.

Trods adskillige opkald har det endnu ikke været muligt at få bekræftet fra UCI, hvorvidt Colombia har indsendt en officel klage, der kræver Cavendish diskvalificeret.

Colombianske AS mener at vide, at Gaviria-lejren officielt nedlægger protesten i dag klokken 16 dansk tid.