17-årig dansker gav skideballe til belgisk EM-sølvvinder

Matias Malmberg var ikke tilfreds med, at belgiske Kenny De Ketele blev ved med at lukke hullet til ham i pointløbet.

17-ĂĄrige Matias Malmberg gik uimponeret til opgaven, da han ved EM prøvede kræfter med sit første seniorløb i banecykeldisciplinen pointløb.

Med 33 omgange tilbage af løbet forsøgte han at komme væk fra resten af rytterne. Men belgiske Kenny De Ketele hentede ham ind. Ligesom han havde gjort tidligere i det 40 kilometer lange løb.

Det var danskeren ikke tilfreds med, og det fik den 32-årige ældre belgier at vide. På tv-billederne kunne det ses, at Malmberg sagde noget til De Ketele, da han igen var blevet indhentet.

- Han (Kenny De Ketele, red.) kunne bare lade være med at lukke mig hele tiden, når jeg rykkede. Så kunne han bare lige få en skideballe. Jeg har snakket med ham nu, det er fint nok, sagde Malmberg til TV 2 SPORT efter løbet og indrømmede, at han også selv modtog en skideballe af belgieren, som endte med at vinde sølv i pointløbet.

Niveauforskel er sundt

Matias Malmberg slap fri i slutningen af løbet og kørte først over stregen, hvilket sikrede ham 10 point. Men det var langt fra nok til, at han kunne blande sig om medaljerne. Dertil var forskellen for stor på ham og de seniorryttere, han skulle køre imod for første gang.

- Det var modbydeligt. Jeg har ikke prøvet noget lignende. Jeg er 17 år og kører med ryttere, der er 30-35 år. Det var et helt andet niveau at komme op på, men jeg gjorde, hvad jeg kunne, siger Malmberg, som især blev overrasket over farten.

- Den blev holdt højt hele vejen, og lige så snart jeg prøvede at komme af sted, så sad der nogle på hjul. Jeg tror, vi kørte 50-55 kilometer i timen hele vejen igennem, og den gik aldrig rigtig i stå. Der var hele tiden nogen, der kørte, og ja, de var bare et niveau bedre end mig. 

Niveauforskellen var også til at spotte for teenagerens træner Martin Lollesgaard. Han bemærkede, at der fortsat er meget at lære for sin rytter.

- Man kan godt se, der stadig er noget junior i ham. Han laver selvfølgelig nogle fejl oppe på banen, men jeg tror, det var rigtig sundt for ham at mærke, at det er det her niveau, vi skal arbejde hen imod.

Træneren roser dog Malmberg for at få point undervejs og for, at han beviser, han sagtens kan være med. 

- Jeg synes ikke, han falder igennem. Det, synes jeg egentlig, var flot. Det ville vi gerne have solgt den for inden. Og jeg synes i hvert fald, han fighter for det, siger Lollesgaard.

Selvom det ikke lykkedes Matias Malmberg at blande sig om medaljerne, føler han, han har fået en god erfaring ved at have deltaget med så mange stærke ryttere i et internationalt stævne.

- Det er kæmpe stort, for det er et skridt op. Jeg skal køre junior-VM i næste uge, og det er helt klart noget, jeg kan bruge, at jeg har været ude i det her, siger han.

Matias Malmberg blev nummer 13 i pointløbet med 13 point. Polske Wojciech Pszczolarski vandt disciplinen og dermed EM-guldet med 102 point.