Banecykling

Ung dansker udnyttede forvirringen, da favoritterne jublede for tidligt

Oliver Wulff Frederiksen sørgede for, at Danmark rykkede to placeringer frem i parløbet - efter finalen var slut.

Med cirka 50 meter til målstregen løftede belgieren Robbe Ghys sin højre arm fra styret og strakte den triumferende i vejret.

Han vidste på dette tidspunkt allerede, at han sammen med makkeren Kenny De Ketele havde vundet parløbet ved EM. Nu kunne han køre først over målstregen og understrege parrets suverænitet.

Troede han i hvert fald. For der manglede fortsat en omgang.

Det udnyttede den blot 17-årige Oliver Wulff Frederiksen, da han efter målstregen fortsatte med at cykle rundt på banen. Kun Polen opfangede situationen, men danskeren kunne ikke slås i spurten.

Episoden blev nærmest ikke opfanget af tv-kameraerne. De fleste ryttere troede da også, at løbet var slut, da Ghys krydsede målstregen. Derfor var det første resultat, at Danmark sluttede på en samlet niendeplads.

Men takket være en opmærksom Oliver Wulff Frederiksen og en protest fra det danske landshold fik Danmark tilkendt seks point i spurten og rykker op på syvendepladsen i stillingen. Det giver flere point i OL-kvalifikationen og til UCI-ranglisten.

Havde luret fejlen

Forklaringen til den store forvirring skyldes det britiske par. Mod slutningen af løbet forsøgte de at hente en omgang på de andre ryttere. Det lykkedes dem også næsten, da der blev ringet med klokken. Som tegn på, at der kun manglede en enkelt omgang af løbet.

Størstedelen af rytterne troede, at det britiske par havde indhentet dem, og at alle blot manglede en enkelt omgang. Klokken ringede dog for briterne, og derfor var det kun dem, som i princippet havde krydset stregen, da Ghys jublede.

- Jeg havde lidt luret fejlen. Da jeg så de andre slå op, blev jeg en lille smule i tvivl, men jeg tænkte, det trods alt var bedre at fortsætte. Jeg fandt så ud af, jeg havde gjort det rigtige, siger Oliver Wulff Frederiksen til TV 2 SPORT.

I parløbet blev han 'skiftet ind' af sin makker, Casper Folsach, med tre omgange tilbage. På det tidspunkt havde han allerede orienteret sig mod den omgangstæller, der stod ved målstregen. Det var derfor, han følte sig overbevist om, at løbet ikke allerede kunne være slut to omgange senere.

Beslutningen gav efterfølgende ros fra sin makker og træneren, Martin Lollesgaard.

- De var begge glade for, jeg havde fortsat min spurt og havde kræfterne til at vinde den. Og vi ser alle en syvendeplads som en god placering, siger den 17-årige rytter.

Kan tage erfaring med videre

Generelt for sin præstation i løbet bliver han også rost af sin makker.

- Han får sparet kræfterne rigtig godt, og han er ikke for overivrig i starten.

- Han eksploderer ikke, og han holder sig fuldstændig til planen om ikke at gå frem og føre. Bare at blive inde i slipvinden og følge med. Han kender sine grænser flot som en 17-årig, lyder det fra Casper Folsach.

Oliver Wulff Frederiksen er også selv meget glad for sin præstation mod de noget ældre konkurrenter. Normalt kører han på juniorniveau, så det var noget af udfordring, han kom igennem

- Det var super lærerigt. Det var fedt at køre, og jeg er glad for at få chancen. Der bliver kørt på en anden måde end i juniorløb. Farten er generelt meget højere, og teknikken bliver virkelig sat på en prøve, når man skal skifte i så høj fart, siger Frederiksen, som føler, han kan tage erfaringen med videre til næste uges junior-VM i linjeløb.

- Jeg kan både med træningen og teknikken fra holdløbet og parløbet tage en mental erfaring med, og det betyder noget, at jeg har fået prøvet kroppen af inden.

Belgien vandt pointløbet foran Tyskland og Storbritannien.