Banecykling

- Jeg har stadig noget at bevise, siger brite efter meget alvorligt styrt

Hun var tæt på at miste førligheden efter et styrt, hvor det tog ni måneders genoptræning at komme igen. Men nu er Victoria Williamson til VM i Polen.

Se VM i banecykling på TV 2 SPORT

Hun kommer grædende ind i mixedzone, hvor atleterne svarer på spørgsmål fra verdenspressen efter konkurrencerne, den britiske sprinter Victoria Williamsen. Utilfreds med sin egen præstation i holdsprint, hvor briterne ikke formåede at køre sig videre til medaljekampen.

Men måske gemmer tårerne også på lettelse. Lettelse over bare at være til VM i Polen.

Jeg har stadig har noget at bevise - jeg måtte være styrtet af en grund

Victoria Williamson

- Lige nu er jeg selvfølgelig mest af alt ked af min præstation. Men det er godt at være tilbage. Mange har arbejdet hårdt for, at jeg kan være her i dag, og jeg skylder dem alle en kæmpe tak. Det her er bare begyndelsen, siger Victoria Williamson til TV 2 SPORT.

Det kan virke underligt, at en rytter på 25 år kalder VM i Polen for en begyndelse. Men det er faktisk lige præcis, hvad det er. Victoria Williamson er nemlig begyndt forfra.

For at forstå, hvordan det hænger sammen, spoler vi lige tiden 1146 dage tilbage.

9. januar 2016

Styrtet sker pludseligt, og det her styrt er værre end så mange andre, da Victoria Williamson og hollænderen Elis Lightlee kører sammen ved seksdagesløbet i Rotterdam. Begge ryttere ligger livløse på banen, inden de kommer til bevidsthed, og alle i arenaen kan se, at det her er slemt.

Styrtet er så voldsomt, at arrangørerne beder publikum om at forlade arenaen. Resten af aftenens program bliver aflyst.

Det går værst udover briten Victoria Williamson, som ender på hospitalet i Rotterdam, hvor undersøgelser viser, at hun har brækket ryggen, nakken og hoften.

- Hvis du ser på udskrivelsespapirerne fra hospitalet, så burde jeg slet ikke være her, sagde Williamson i et interview med BBC forud for VM på bane.

Lægerne mener, at Victoria Williamson skal være heldig, hvis hun nogensinde kommer til at gå igen uden hjælpemidler. Selv vil hun det anderledes, men det vil kræve hårdt arbejde, for på det her tidspunkt kan Williamson end ikke sidde op uden at besvime.

Efter fire uger på sygehuset i Holland bliver hun fragtet hjem til England, hvor hun begynder sit livs kamp på rehabiliteringscenteret Brisham Abbey Sports Center, hvor hun i løbet af ni måneder genvinder sin førlighed og til sidst kan gå helt uden hjælp.

I Holland fik den britiske cykelrytter indopereret skruer for at hjælpe de mange brud med at hele rigtigt. De bliver opereret ud i september 2017, og sidst på året sætter Victoria Williamson sig igen på en racercykel. Allerede i januar året efter gør hun comeback ved et World Cup-stævne i Hong Kong.

Og nu er hun så til VM i Polen.

- Det har været svært. Men på en eller anden måde vil jeg ikke ændre noget af det, for det har gjort mig til den jeg er, lyder det med et forsigtigt smil fra Victoria Williamson fra cykelbanen i Polen.

Mange andre havde nok overvejet at droppe cykelsporten helt efter en oplevelse à la den Victoria Williamson har haft med den dertilhørende lange, seje kamp for at vende tilbage til toppen af banesporten.

Men den tanke har aldrig strejfet den 25-årige brite fra Hevingham.

- Jeg føler, at jeg stadig har noget at bevise, og at jeg måtte være styrtet af en grund, og at der måtte være en grund, til at jeg skulle misse OL i Rio.

- Jeg er kommet tilbage for at gøre mit allerbedste og for at se, hvad det kan blive til denne gang, siger Victoria Williamson fra en cykelbane i Pruszkow, Polen.

Lørdag skal hun køre sin sidste disciplin ved VM, når Victoria Williamson kører kvindernes 500 meter på tid. Du kan følge VM i banecykling direkte på TV 2 SPORT hver dag i denne uge.