Banecykling

Dansk teenager tæt på EM-medalje efter heroisk indsats

Matias Malmberg bag den senere europamester, franske Bryan Coquard, og verdensmester Jan-Willem van Schip. . / TV 2 SPORT

19-årige Matias Malmberg var med i medaljekampen ved EM-pointløbet helt til det sidste. Bryan Coquard blev europamester.

Den unge dansker Matias Malmberg blev nummer seks i pointløbet til EM i hollandske Apeldoorn.

Men det var tæt på at blive til metal for den 19-årige banerytter, der bed skeer med den europæiske elite.

Med to spurter tilbage tegnede det faktisk til en dansk bronzemedalje, men på de sidste omgange skruede blandt andre verdensmester Jan-Willem van Schip bissen på.

Det betød, at Malmberg blev skubbet ned på sjettepladsen, hvor han sluttede med 68 point - 17 point fra græske Cristos Volikakis, der efter en vundet omgang i den afgørende fase blev treer.

Verdensmester Jan-Willem van Schip var med til at vinde den omgang og dermed klemme sig forbi Malmberg. Og på sidste omgang spurtede van Schip faktisk med Bryan Coquard om guldet.

Den duel vandt franskmanden imidlertid, hvorfor han tog EM-guldet, mens hollænderen måtte nøjes med en andenplads.

Løbets sidste halvdel

Efter den indledende fase, hvor Matias Malmberg og mange andre tog en omgang, åbnede løbet for alvor i den sidste halvdel.

Med omkring 80 omgange tilbage angreb unge Matias Malmberg sammen med verdensmesteren, hollandske Jan-Willem van Schip, og den franske stjerne Bryan Coquard.

En tydeligt presset dansker måtte bøje hovedet og trampe i pedalerne for at følge med favoritterne rundt.

Men missionen lykkedes, og det bragte teenageren op på fjerdepladsen efter 9 af i alt 16 spurter.

Kraftanstrengelsen kostede dog for 19-årige Malmberg, der så sent som sidste EM debuterede ved et internationalt seniorstævne. I de efterfølgende spurter faldt han et par pladser.

Men med 40 omgange igen angreb Malmberg igen. Sammen med Coquard og græske Cristos Volikakis kørte han op til en række favoritter, der sloges om EM-medaljerne.

De sendte Matias Malmberg op på tredjepladsen med mindre end 30 omgange igen.

Mod slutningen lukkede favoritterne dog for alvor op for motorerne. Verdensmester Jan-Willem van Schip kom rundt med et par følgesvende, så danske Malmberg lige præcis blev skubbet væk fra sin podieplacering før sidste spurt.

Her endte van Schip og Coquard med at spurte om EM-guldet. Den spurt trak franskmanden sig lige præcis sejrrigt ud af til stor skuffelse for det hollandske hjemmepublikum i Apeldoorn.