Banecykling

Landstræner har aldrig oplevet det - fire europamestre sætter ord på triumfen

Både de danske herrer og kvinder vandt EM-guld i parløb søndag eftermiddag.

Banelandstræner Casper Jørgensen har ikke oplevet det, han gjorde søndag i sine otte år på posten.

Inden for en time havde Amalie Dideriksen og Julie Leth samt Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv vundet europamesterskaberne i parløb.

- Så tit vinder man jo heller ikke i den her business, og jeg tror slet ikke, at jeg har oplevet, at vi har vundet to discipliner på samme dag. Så det var dejligt, lød det fra en lykkelig landstræner.

Han og resten af den danske delegation til mesterskabet i Apeldoorn kan se tilbage på en fantastisk uge, der bød på en sølvmedalje i omnium og tre guldmedaljer, to i parløb og en i 4000 meter holdforfølgelse.

- Holdløbet var slet ikke forventet. Det var virkelig flot og overraskende. Også at vi kunne køre sådan en tid på dette tidspunkt af året. Det havde jeg godt nok ikke regnet med, så det er jeg rigtig glad for, siger Casper Jørgensen til TV 2 SPORT.

Den danske besætning med Frederik Rodenberg Madsen, Rasmus Lund Pedersen, Julius Johansen og Lasse Norman Hansen satte ny national rekord og næstbedste tid i verden på vej til EM-guldet.

To guldmedaljer på 63 minutter

Søndag blev prikken så sat over i'et. Først genvandt Amalie Dideriksen og Julie Leth, der til daglig trænes af Mathias Møller Nielsen, EM-titlen fra i fjor.

Krævede det noget ekstra i år, når alle vidste, at det var danskerne, de skulle slå?

- Ja, helt sikkert. Sidste år vandt de på at få en omgang, og der skal man altid have held i det rigtige moment. I år var det mere overbevisende, for der var de bare klart det stærkeste par på banen og slog de andre i reelle spurter. Det var virkelig imponerende, siger Casper Jørgensen.

Cykelrytterne Amalie Dideriksen og Julie Leth vinder guld i parløb ved EM i banecykling. Video: TV 2 SPORT

63 minutter senere manifesterede Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv så den totale danske dominans ved uden at tage en omgang at vinde med en margin på 15 point ned til nummer to.

- De var virkelig stærke og i kontrol i hele løbet, hvilket var det mest imponerende. Jeg tror også, at de, hvis de havde kørt mere offensivt, kunne være kørt af sted. Men man kunne ret hurtigt se, at de var de hurtigste, når de kørte igennem i spurterne. De var virkelig suveræne, siger landstræneren.

Efterfølgende fangede TV 2 SPORT så alle søndagens fire medaljetagere fra Danmark i samme bil på deres vej fra banestadion i Apeldoorn og til lufthavnen i Amsterdam. Her er, hvad de fortalte om hver deres EM-medalje:

Julie Leth:

- Jeg havde ikke rigtig set den komme. Selvfølgelig kørte vi efter en medalje, og gør du det, kan du også vinde. Men jeg er virkelig overrasket. Det er virkelig fedt at bakke det op, som vi leverede sidste år, og at vi kunne vinde uden at tage en omgang.

- Man skulle være dumme, hvis ikke man havde sat en ring om 'Dideriksen' og 'Leth' sidste år. Men det er klart, at de ikke kunne undgå at holde øje med os i år.

- Men det er svært at holde øje med folk, så i sidste ende er det de stærkeste og klogeste, der vinder.

Amalie Dideriksen:

- Det var sindssyg fedt at tage sejren efter også at have vundet sidste år.

- Man vænner sig nok aldrig til at stå på podiet. Det var et virkelig stærkt felt - foruden Australien, der manglede, var det nærmest et VM-felt - så at vise, at vi kan være med så tæt på OL, hvor alle stepper op, var rigtig dejligt.

- Og det er super fedt, at vi viser, at vi også kan vinde uden at tage en omgang, for det er ikke altid, det lykkes.

- Nu har vi et par World Cups, hvor vi kan teste alle kombinationer og også køre sammen med Trine (Schmidt, red.), og det kommer til at give rigtig god erfaring for alle, så vi forhåbentlig kan stå skarpt til OL, hvor det så bliver de to bedste, der kommer til at køre.

- Vi har igen fået en god start på banesæsonen, så det håber vi at kunne følge op på.

Michael Mørkøv:

- Det er første gang, jeg vinder EM-guld i parløb. Og det er faktisk 10 år siden, at jeg blev verdensmester i disciplinen, så det var et meget godt comeback.

- Det er specielt, når vi er så tæt på OL. Det her er det første mesterskab på vej dertil. Lasse og jeg kørte nogle stævner og en World Cup sammen sidste år, og vi var spændte på, om vi kunne holde det samme niveau frem mod OL. Nu har vi fået den bedste start frem mod Tokyo i hvert fald.

- I et stykke tid sad vi og regnede med, at vi skulle ud og vinde den omgang tilbage, som tyskerne havde fået i starten af løbet. Men omkring halvvejs så vi, at vi godt kunne komme op på højde med dem rent pointmæssigt ved at vinde spurter.

- Og min og Lasses styrke som par er netop spurterne, hvor vi rimelig sikkert kan få kørt point ind. Så det var et godt løb for os, og det blev så tilpas hårdt, at ingen andre par rigtig kunne udfordre os.

- Lasse og jeg komplimenterer hinanden rigtig godt, og det betyder egentlig ikke så meget, hvem af os der kører spurterne, og hvem der kører os hen til dem. Vi er rimelig komplette og har ikke rigtig nogen svage punkter.

Lasse Norman Hansen:

- For mig er det virkelig fedt at køre med Michael. Han har en kæmpe rutine, og det giver mig en helt masse ro. Jeg ved, at uanset hvad de andre kan byde ind med, så har Michael et svar på det. Og hvis jeg ikke har benene, ved jeg at Michael har det. Vi supplerer hinanden virkelig godt.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Michael nok er hjernen i parret. Det er virkelig fedt at køre sammen med en, der har så godt styr på det.

- Første opgave frem mod OL bliver at holde fødderne på jorden og bevare respekten. Vi ved, at alle andre hold stepper op, men vi ved også, at vi er i god form til EM, men med den rigtige forberedelse kan være i endnu bedre form til OL.

- Vi skal blive ved med at udvikle os, men også bare tage en masse selvtillid videre til fremtiden og tro på, at vi kan være med til OL også.

Michael Mørkøv og Lasse Norman Hansen vandt mændenes parløb ved EM i banecykling. Video: TV 2 SPORT

Casper Jørgensen:

- Jeg været til OL et par gange, og man kan bare se, at alle løfter deres niveau til det. Hvis ikke vi formår at finde en måde, hvorpå vi kan løfte vores niveau, så bliver vi overhalet af de andre. Så selvom det ser rigtig fint ud lige nu, skal vi hjem og finde måder at forbedre os på.

Banelandsholdets næste opgave er World Cuppen i Minsk fra den 1. november. Stævnet kan ses på TV 2 SPORT og/eller TV 2 PLAY.