Banecykling

Der er flere grunde til, at dansk paradedisciplin er noget særligt

Danmark har stolte traditioner i holdforfølgelsesløbet.

Der er flere årsager – udover den åbenlyse – til, at den verdensrekord, Danmark her til eftermiddag har sat i 4000 meter-holdforfølgelse, er særlig.

Og til at en VM-titel i netop denne disciplin vil være helt speciel.

Først og fremmest er disciplinen - der i al sin enkelthed går ud på for fire ryttere at køre fire kilometer, så hurtigt de kan - en paradedisciplin inden for banesporten.

- Det er ikke særligt tit, at man har et vindue til at vinde VM-guld, fordi konkurrencen er så hård, og du skal have fire, der er rigtig gode på samme tid. Men jeg synes, at vi har en chance i år, sagde banelandstræner Casper Jørgensen, inden verdensmesterskaberne begyndte.

Og han ved, hvad han snakker om. Kun én gang i nyere banehistorie, i 2009, er Danmark sluppet af sted med de eftertragtede VM-striber i herrernes holdløb, og der var han selv med som rytter.

I spidsen for det danske baneprojekt har Casper Jørgensen ført 4000 meter-holdet frem til flere VM-medaljer – senest en bronzemedalje i polske Pruszków sidste år. Og nu har han og holdet bestående af Frederik Rodenberg Madsen, Lasse Norman Hansen, Julius Johansen og Rasmus Lund Pedersen så slået verdensrekorden med næsten 1,5 sekund.

Her vinder man med nogle af sine gode venner

Casper Jørgensen, banelandstræner

Landstrænerens udtalelse inden mesterskaberne, hvor han sagde, at guldchancen var til stede, hvis holdet 'rammer den', må siges at være sand.

VM-guld, du kan dele med vennerne

Men at ’ramme’ den er nemmere sagt end gjort i disciplinen, der, selvom den er nem at forstå, er svær at mestre.

Et hold er nemlig ikke stærkere end sit svageste led.

- Og fra et trænerperspektiv er det fascinerende, at der ikke må være én, der falder fra, så er man næsten chanceløs. Det med at du skal have fire individuelle mennesker til at arbejde sammen og ramme topniveau på samme tid, synes jeg er meget fascinerende, siger Casper Jørgensen.

Derfor er disciplinen ifølge landstræneren, der har dedikeret en stor del af sit liv til at knække koden, helt speciel.

- Der er den store forskel, at når du vinder individuelt, så vinder du alene. Når vi vinder i holdløb, så er det Danmark, der vinder på en anden måde. Og så er der bare det over det, at som cykelrytter er det rigtig fedt at vinde med andre. Det er man ikke vant til i cykling. Der vinder man tit alene og får al hæderen selv.

- Her vinder man med nogle af sine gode venner, så det gør det til noget helt særligt.

Ny verdensrekord, men endnu ingen finalebillet

Det var også et helt særligt holdløb, Danmark kørte i Berlin onsdag eftermiddag.

Danskerne kørte over stregen i tiden 3 minutter og 46,579 sekunder. Det svarer til en gennemsnitshastighed på 63,6 kilometer i timen og er 1,433 sekunder hurtigere end Australiens nu tidligere verdensrekord.

Nu står kun italienerne mellem Danmark og en guldfinale i paradedisciplinen.

Den såkaldte 1. runde køres fra klokken 20.48. Her vil landstræneren have det bedre end sine ryttere.

- Som træner er jeg egentlig meget rolig og meget koncentreret. Jeg kan alligevel ikke ændre noget, når de kører oppe på banen. Det hjælper ikke noget at gå og være nervøs, smiler Casper Jørgensen.

- Men som rytter er du meget spændt op til. De her drenge har gjort det så mange gange, at de godt kan fokusere på opgaven, men selvfølgelig er du nervøs, for potentielt kan du gå op og ødelægge noget for alle de andre, siger banelandstræneren.

Til gengæld kan rytterne også få et af deres livs mest mindeværdige oplevelser med nogle af deres bedste venner.

Du kan følge Danmark ved VM i banecykling på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra klokken 18.20.