Coronavirus

Norsk hold ændrer aftale for at støtte danske OL-drømme

Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen og Rasmus Lund Pedersen satte tre verdensrekorder på vej til VM-guldet i holdforfølgelse. Odd Andersen / Ritzau Scanpix

For tre af de danske banelandsholdsryttere var aftalen med det norske hold Uno-X, at de skulle satse på landevejen i 2021.

- Vi ønsker at opfylde rytternes drømme, og vores baneryttere vil også have fuld støtte fra os i 2021.

Sådan lyder ordene, der må dæmpe bekymringerne på det danske banelandshold betragteligt.

De kommer fra Jens Haugland, general manager på landevejsholdet Uno-X, der betaler lønnen til mere end 50 procent af det danske 4000 meter-hold.

Ifølge aftalen skulle den investering for alvor give afkast efter de olympiske lege denne sommer.

- Vi havde jo skrevet en toårig kontrakt, Frederik (Rodenberg Madsen, red.), Niklas (Larsen, red.) og mig, hvor aftalen var, at vi fik et halvt år med frihed til at satse på banen, og hvor vi nærmest ikke skulle køre et løb på landevejen, mens vi så skulle koncentrere os om at præstere dér næste år, forklarer Julius Johansen til TV 2 SPORT.

Men efter OL-udsættelsen, der blev officiel tirsdag, er banerytterne altså en del af det danske projekt frem mod legene i 2021 på det norske landevejsholds nåde. Heldigvis for danskerne er den stor.

- Vi er stolte over at følge dem på rejsen og er i god dialog med Danmarks Cykle Union (DCU). Vi vil gøre det, vi kan, for at de lykkes, forsikrer Jens Haugland over for TV 2 SPORT.

Jeg satser stadig på OL

Julius Johansen

Drømme og bekymringer

Det betyder, at Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen og Julius Johansen sammen med Lasse Norman Hansen og Rasmus Lund Pedersen kan jagte den OL-medalje, de skrev sig ind blandt favoritterne til, da de blev verdensmestre efter tre verdensrekorder i februar.

Det glæder Julius Johansen midt i uvisheden, som udsættelsen i øvrigt giver.

- Jeg satser stadig på OL og ser det som et stort mål. Rent økonomisk er der selvfølgelig spørgsmål, men OL er helt sikkert en kæmpe drøm for mig, siger den 20-årige dansker, der glæder sig over, at Uno-X støtter op.

- Der er ingen tvivl om, at jeg har valgt det rigtige hold, lyder det.

Julius Johansen kalder OL-udsættelsen "den helt rigtige beslutning", men også "super frustrerende" ud fra et sportsligt synspunkt, eftersom Danmark for nylig viste sig som verdens bedste nation i holdforfølgelse.

- Der er ingen tvivl om, at vi ville have været de største favoritter til OL i år. Det tror jeg også, at vi kan være næste år, men der er en masse, der skal genovervejes. Vi har en fordel fra i år, og så må vi arbejde på, at vi også kan have den næste år, siger han.

Banelandstræner: - Vi kan blive bedre

Den danske banelandstræner Casper Jørgensen ærgrer sig også over OL-udsættelsen, men er ikke så bekymret for at misse det sportslige momentum over for konkurrenterne.

- Jeg tror faktisk også, at vi kan blive bedre det næste halvandet år. Vi har nogle unge ryttere, der bare bliver et år bedre, og vi har et fint program, der stille og roligt udvikler dem, siger han til TV 2 SPORT.

- Min største bekymring er det personale, vi har omkring holdet, for de er kun ansat indtil slutningen af august, fordi vi ikke umiddelbart har midler til at blive ved med at have dem. Det kan potentielt være en kæmpe ulempe, hvis de går videre ud på markedet, siger Casper Jørgensen.

Til gengæld tror banelandstræneren, at OL-billetten, som de danske verdensmestre allerede havde booket til legene i 2020, også vil gælde for næste år.

- Intet er officielt, men det jeg har hørt fra folk, der måske ved noget om det, er, at de kvalifikationer, der er afsluttet, ikke bliver åbnet igen. Så jeg håber på, at vi ikke skal spekulere på det den kommende vinter, siger han.

De danske verdensmestre i banecykling får pandekager på Københavns Rådhus.

- Måske bliver de hos os i 2022 også

Casper Jørgensen er ikke bekymret for, at baneprojektet kommer til at beslaglægge for meget af rytternes tid på bekostning af Uno-X.

- Selvfølgelig kommer vi til at skulle bruge dem henover sommeren i 2021, men omvendt betyder det, at de er mere frit stillede til forhåbentlig at kunne køre for dem i år.

- Men jeg synes, at vi de sidste mange år har set, at de laver rigtig gode resultater på landevejen, mens de er en del af baneprojektet. Helt konkret havde vi Niklas Larsen, der vandt Danmark Rundt, efter han kom fra en tre uger lang træningslejr med os.

- Det kan sagtens kombineres, og jeg tror, at de vil lave gode resultater på landevejen det næste års tid.

Og for landevejsholdet Uno-X er der altså ingen alarm - men måske en bagtanke ved at give de danske baneryttere god behandling.

- Hvem ved? Måske bliver de hos os i 2022 også, griner Jens Haugland.