Banecykling

Nu bliver hviderussisk EM-værtskab genovervejet

Sommerens EM i banecykling bliver i disse dage drøftet, fordi det står til at blive afviklet i Hviderusland, der lige nu er præget af meget uro.

Det kommende EM i banecykling i Hviderusland har skabt stor debat.

Uro i landet, der blandt andet har sendt VM-værtskabet i ishockey til Letland, har skabt store bekymringer om, hvorvidt det kan forsvares at afvikle et EM i landet i juni.

Nu har Den Europæiske Cykleunion (UEC) for første gang reageret. Og nu bliver der altså fra officiel hold sået tvivl om værtskabet.

- I lyset af de seneste internationale begivenheder overvåger UEC situationen nøje og vil træffe en beslutning vedrørende EM i Hviderusland på et bestyrelsesmøde torsdag 27. maj, skriver de i en pressemeddelelse.

EM i banecykling skal efter planen afvikles i hviderussiske Minsk fra 23.-27. juni.

Uro i Hviderusland

Uroen i Hviderusland lige nu bunder blandt andet i et nødlandet Ryanair-fly i Minsk søndag. Ombord var nemlig den hviderussiske regeringskritiske Roman Protasevitj, og da flyet landede, blev han anholdt.

Flyet var på vej fra græske Athen mod litauiske Vilnius, og gisningerne er flere om, hvorfor nødlandingen fandt sted. Roman Protasevitj lever i eksil i Litauen og er journalist, aktivist og udtalt kritiker af den hviderussiske præsident Aleksandr Lukasjenko.

Og fra den demokratiske oppositionsleder i landet Sviatlana Tsikhanouskaya lyder det, at det hviderussiske styre har tvunget flyet til at lande for at kunne anholde aktivisten.

Tyskerne deltager ikke, hvis det er i Minsk

Der er god grund til, at UEC endelig har reageret på uroen, for tyskerne har allerede gjort det klart, at de ikke kan stå inde for de nuværende forhold i landet.

Tidligere tirsdag har det tyske forbund således valgt at sende et markant statement.

- Det tyske forbund har gjort det klart over for UEC, at det tyske banecyklingshold under disse omstændigheder ikke kommer til at deltage ved EM i Minsk.

Det tyske forbund skriver ligeledes, at de presser på for, at der bliver fundet en alternativ løsning.

Klogere bliver vi altså på torsdag, hvor UEC træffer en beslutning på bestyrelsesmødet.