OL Tokyo 2020

Banelandsholdet misser OL-guldet

De danske favoritter førte ud på sidste omgang, men Italien pressede sig lige nøjagtigt foran og tog OL-guld.

Det danske banelandshold skal have sølvmedaljer over hovedet.

Danskerne tabte finalen til Italien, der slog verdensrekord. I en ekstremt tæt guldduel førte danskerne marginalt, da de to hold kørte ud på sidste omgang, men på målstregen klemte italienerne sig ind 0,166 sekund før danskerne. Italienerne kørte i tiden 3.42,203.

De fire danskere kørte desuden også hurtigere end den daværende verdensrekord, men det var ikke nok.

Danmark kom til OL som guldfavoritter, men Filippe Gannas sidste kilometer kunne Frederik Rodenberg i spids for Danmark ikke matche til sidst i finalen.

Ligesom i det indledende løb og i semifinalen stillede Danmark op med Lasse Norman Hansen, Niklas Larsen, Frederik Rodenberg Madsen og Rasmus Lund Pedersen. Julius Johansen var reserve.

Det blev senest til dansk OL-guld i disciplinen i 1968.

Bronzemedaljerne gik til Australien, som slog New Zealand, hvis løb gik i stykker, da en af holdets ryttere styrtede med omkring 1000 meter tilbage.

Stor dramatik inden finalen

Deltagelsen i finalen kom i hus efter et sandt drama i semifinalen, hvor danskerne styrtede, men alligevel endte med at gå videre. Det blev vurderet, at danskerne nåede at indhente briterne og dermed sikre sig sejren, inden Frederik Rodenberg som den første dansker endte i gulvet.

Først vakte deres brug af kinesiologisk tape på skinnebenene i kvalifikationen opstandelse, da især briterne mente, det var en omgåelse af reglerne for at skabe mere aerodynamik. Derudover protesterede briterne også over danskernes nye fantomdragt.

Det endte med, at danskerne måtte droppe tapen, og da holdet ikke kunne få svar på, om dragten var i orden, måtte de til duellen mod netop Storbritannien om en plads i guldfinalen også hoppe i dragten fra VM sidste år.

Alligevel var danskerne Storbritannien aldeles overlegne, men dramatikken var slet ikke ovre.

For Danmark indhentede briternes langsomme tredjemand. Det havde Frederik Rodenberg i front for danskerne ikke set, og han bragede ind i Charlie Tanfield, så begge styrtede.

Efter mere end en times rådslagning blandt kommissærerne lød kendelsen, at Danmark var i finalen, da holdet havde indhentet briterne, hvormed løbet reelt var slut inden styrtet.

I finalen var Danmark og Italien helt jævnbyrdige, så her var der aldrig fare for sammenstød. Til gengæld kørte italienerne afsted med guldet for næsen af Danmark.