Banecykling

Danmark i "utænkelig" EM-finale efter stort drama

Det danske banelandshold ved EM i holdløb er noget overraskende klar til guldfinalen efter en dramatisk duel mod Italien.

Danmark har gang i noget rigtig stort ved EM i banecykling i disse dage, og det er på trods af, landstrænerteamet har sendt et stort set nyt hold afsted.

Onsdag eftermiddag kørte det nye, unge hold sig i EM-finalen i holdløb på yderst dramatisk vis. Her var Danmark oppe imod Italien, og det endte med, at danskerne kvalificerede sig til guldfinalen blot en tiendedel af et sekund foran italienerne.

Det var bare ingen af os, der havde troet, vi skulle køre om EM-medaljer

Assisterende landstræner Martin Lollesgaard

Det er først guldfinalen, der bliver tv-transmitteret, hvorfor det ikke er muligt at vise billederne fra det uhyre spændende kvalifikationsheat.

I finalen trods styrt

Billetten til guldfinalen kom på plads efter et dramatisk heat, hvor Tobias Aagaard styrtede efter sit første skift. Det betød, at Rasmus Lund skulle levere en pragtpræstation. Og det gjorde han i den grad.

- Det var en helt enorm præstation. Langt, langt ud over det forventede, fortæller assisterende landstræner Martin Lollesgaard til TV 2 SPORT.

Sagen er den, at Rasmus Lund plejer at slå ud efter sine to store føringer rundt på banen. Men da Tobias Aagaard var styrtet, blev Rasmus Lund nødt til at køre med rundt og i mål. Han skulle derfor ud i tre føringer, hvilket OL-sølvvinderen gjorde med stort bravur.

- Han viser, hvorfor han er manden på det her hold med VM-guld og OL-sølv, siger Lollesgaard.

Danmarks EM-banelandshold i holdløb:

  • Carl-Frederik Bevort (17 år)
  • Tobias Aagaard (19 år)
  • Matias Malmberg (21 år)
  • Rasmus Lund Pedersen (23 år)

Lund er den eneste genganger fra det tidligere banelandshold, mens både Tobias Aagard, Matias Malmberg og Carl-Frederik Bevort er nye folk. Danmark havde også brug for lidt held for at slå Italien. Også det flaskede sig.

Italien havde nemlig taget en ny mand med, og han endte med at trække hele holdet fra hinanden med sin føring. De blev derfor spredt og kom i mål hver for sig, hvilket betød, at danskerne kvalificerede sig til finalen på yderste mandat.

Det utænkelige skete

Danmark havde lovet det unge talent Carl-Frederik Bevort, at han ville få chancen i pointløbet. Onsdag fremgår det, at han er trukket fra løbet.

Og det giver sig selv hvorfor.

- Ingen af os havde troet, vi skulle herned og køre om medaljer. Så vi troede, det var godt for ham at få et pointløb. Men holdløbet er jo det klart vigtigste. Det er over alt andet.

- Det var aftalt på forhånden, at hvis det utænkelige skulle ske, at vi skulle køre om medaljer i holdløbet, ville vi trække ham, men ellers ville han få chancen. Det var bare ingen af os, der havde troet, vi skulle køre det her, siger Martin Lollesgaard og henviser til, at landsholdet er helt nyt.

Rytterne fra OL i Tokyo (holdløb)

  • Rasmus Lund Pedersen (deltager ved EM) 
  • Lasse Norman Hansen (ikke med til EM)
  • Frederik Rodenberg Madsen (ikke med til EM) 
  • Niklas Larsen (ikke med til EM)
  • Julius Johansen (reserve) (ikke med til EM) 

Onsdag aften venter Schweiz i finalen. På forhånd er det garanteret, at Danmark tager en guld- eller sølvmedalje, og trods den store overraskelse at være i finalen stræber landsholdet efter det helt store.

- Vi kan godt slå Schweiz, hvis vi tager os sammen.

- Det vil være kæmpestort. Det største resultat for dem alle sammen undtagen Rasmus Lund. For de andre vil det være deres største resultat, de har været i nærheden af. Også selvom det ender med sølv. Så det er en perfekt start med det her nye landshold.

Du kan se EM i banecykling direkte på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY onsdag aften fra klokken 18. Guldfinalen i holdløb mellem Danmark og Schweiz bliver kørt klokken 20.44, hvis tidsplanen holder.