Banecykling

Britisk tempokonge slår timerekorden

Britiske Dan Bigham forbedrede fredag eftermiddag timerekorden i cykling med næsten 500 meter.

Cykelsportens timerekord blev fredag smadret godt og grundigt.

På cykelbanen i Schweiz nåede den 30-årige brite Dan Bigham således ud på hele 55 kilometer og 548 meter og lykkedes dermed med sit forsøg.

- Det føles virkelig godt. Det er min bedst kontrollerede time hastighedsmæssigt. Jeg forsøgte bare at holde mig til planen. Det har bare været mindblowing, siger Dan Bigham.

Han slog belgiske Victor Campenaerts' rekord fra april 2019 på 55 kilometer og 89 meter, der blev sat i Mexico.

Bigham har tidligere arbejdet med det danske landshold i banecykling, men rykkede i starten af 2022 videre til INEOS, hvor han er performance engineer.

- Det har gjort forskellen med støtten fra INEOS. Ikke bare med udstyr, men med generel opbakning og sparring. Det har gjort mit liv markant lettere, at jeg ikke har skullet bekymre mig om noget andet end at cykle. Jeg har ikke engang skullet lave mad og vaske op, siger Dan Bigham.

To danskere har forsøgt at slå timerekorden

Siden Campenaerts satte sin rekord i 2019 har blandt andre danskere Mathias Norsgaard og Mads Toft Madsen uden held forsøgt at vippe ham af pinden.

Allerede i oktober 2021 gjorde Bigham også et forsøg, som dog ikke var officielt godkendt i international sammenhæng: Men han satte britisk rekord med 54 kilometer og 723 meter og fik altså færten af den verdensrekord, som nu er hans.

Bigham er ifølge Reuters forlovet med Joss Lowden, som i 2021 satte ny timerekord for kvinder med et forsøg på knap 48,5 kilometer. Den forbedrede hollandske Ellen van Dijk dog i maj til knap 49,3 kilometer.

Bighams landsmand Chris Boardman er stadig det menneske i verden, der har kørt længst på cykel i løbet af en time.

Boardman nåede i 1996 ud på 56 kilometer og 375 meter, men det var på en speciallavet cykel, som ikke lever op til Det Internationale Cykelunions (UCI) opdaterede regler for timerekordforsøg fra 2014.