Banecykling

Mørkøv i nyt par - svært at gå efter andet end VM-guld, siger ekspert

Danmark stiller til start ved VM med store medaljedrømme, og det er der god grund til, mener ekspert Rasmus Quaade.

Du kan se VM i banecykling fra 12. til 16. oktober på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

De kan godt begynde at finde lydfilen eller CD’en med den danske nationalhymne frem i Montigny-le-Bretonneux i Frankrig.

Her bliver der nemlig kørt VM i banecykling i de kommende dage, og ifølge ekspert i banecykling Rasmus Quaade er der store chancer for, at ’Der er et yndigt land’ skal spilles flere gange, efter danske ryttere har hængt medaljer om halsen.

- Danmark kommer generelt med et super skarpt hold – blandt andet til holdløbet, hvor Lasse Norman Hansen er med igen. Og de andre på fire kilometer-holdet kørte stærkt til EM, og dermed må man sige, at der er chancer for medaljer igen. Der er generelt en god sandsynlighed for dansk succes, siger Rasmus Quaade.

- I gamle dage, da jeg selv kørte, var det sådan, at kunne vi få en medalje til VM, var det en succes. Man må sige, at der nu er en realistisk chance for, at man ligger blandt de bedste lande i verden målt på antal medaljer. Jeg forventer, at vi får et rigtig flot VM fra danskernes side.

Det danske landshold til VM

 • Holdløb, herrer: Robin Skivild, Carl-Frederik Bévort, Tobias Aagaard Hansen, Rasmus Lund og Lasse Norman Hansen
 • Scratch, herrer: Rasmus Lund
 • Omnium, kvinder: Amalie Dideriksen
 • Omnium, herrer: Niklas Larsen
 • Parløb, kvinder: Amalie Dideriksen og Julie Leth
 • Parløb, herrer: Michael Mørkøv og Niklas Larsen
 • Elimination, herrer: Tobias Aagaard Hansen
 • Pointløb, kvinder: Julie Leth

Casper Jørgesen, der er dansk banelandstræner, har selv udtalt til Danmarks Cykle Unions hjemmeside, at han tror på en top-tre i herrernes holdløb. Han håber, at Amalie Dideriksen og Julie Leth kan køre med om medaljer i parløbet, og det samme gælder Niklas Larsen i herrernes omnium.

Derudover tror han, at den nye konstellation med Niklas Larsen og Michael Mørkøv i parløbet kan vinde guld.

Der er svært at gå efter andet end en guldmedalje

Rasmus Quaade om Mørkøv/Larsen-samarbejdet

Mørkøv og Norman ikke længere sammen

Det tidligere sammensatte par med Norman og Mørkøv skal ikke ses som færdigt. Casper Jørgensen forklarer, at der er tale om en sikkerhedsforanstaltning mod eventuelle ulykker, så de har et hold klar til OL uanset hvad.

Det er også denne nye konstellation, som Quaade ser mest frem til at opleve.

- Mørkøv har vundet det meste, mens Niklas Larsen har haft en lang, god periode, hvor han ikke har været skadet, og han er et fantastisk stort talent. Der er svært at gå efter andet end en guldmedalje, når man er forsvarende verdens- og olympisk mester. Jeg tror, at Mørkøv vil være skuffet over en sølvmedalje, når han har guldmedaljer, siger Quaade.

Den tidligere banerytter mener dog, at den største medaljemulighed ligger i holdløbet, selvom Mørkøv har en imponerende medaljesamling i parløbet.

- De andre discipliner bliver lidt mere uforudsigelige. Det kan godt være, at Niklas Larsen og Michael Mørkøv kører fantastisk sammen i parløbet, men der kan pludselig være tre hold, der kan få en omgang i starten, og så kan det give problemer. Der er holdløbet mere kontrolleret. Holdløbet kan man måle og veje på.

Derudover ser Rasmus Quaade frem til at opleve OL- og EM-medaljevinderne Amalie Dideriksen og Julie Leth i parløbet, mens specialisten Rasmus Lund skal køre scratch.

- Julie Leth og Amalie Dideriksen plejer at køre godt sammen i parløbene. Så jeg synes også godt, man kan håbe på en medalje der. Problemet med dem er, at de ikke har kørt særligt mange parløb sammen mod de andre, så det er svært at vurdere, hvordan konkurrencen er, siger Quaade.

- Det bliver interessant se Rasmus Lund i scratch, og han er en meget spændende rytter, da han netop har valgt kun at fokusere på banecykling. Det er der meget få, der vælger at gøre. Han vokser med det og bliver bedre og bedre. Han bliver mere og mere udholdende, og det bliver meget interessant at følge ham.

Danmarks udstyr imponerer

Noget af det, der skal hjælpe danskerne med at få opfyldt medaljedrømmene, er udstyret. Den danske stab og DCU satte et stort fokus på at udvikle udstyret op mod OL, men det arbejde er ikke stoppet – tværtimod, siger Rasmus Quaade.

- Banecykling er efterhånden blevet en sport, hvor man selvfølgelig skal have nogle gode ryttere, men du kan næsten ikke være med, hvis ikke du også har det bedste udstyr. Det blev brugt meget tid op mod OL på at udvikle, men de bruger fortsat meget tid på at se, hvordan man eksempelvis får den hurtigste dragt. Det er interessant, at de ikke bare et stoppet, men har fortsat udviklingen, siger eksperten.

Danmark vandt kun én medalje ved VM i 2021, da Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv sejrede i parløb.

VM i banecykling bliver i år afholdt i franske Saint-Quentin-en-Yvelines i Frankrig..

Her er danskernes program ved VM

Onsdag 12. oktober

 • Kvalifikation til holdløbet og eventuelt 1. runde: Robin Skivild, Carl-Frederik Bévort, Tobias Aagaard Hansen, Rasmus Lund og Lasse Norman Hansen

Torsdag 13. oktober

 • Eventuelle finaler i holdløbet
 • Scratch: Rasmus Lund

Fredag 14. oktober

 • Kvindernes omnium: Amalie Dideriksen

Lørdag 15. oktober

 • Herrernes omium: Niklas Larsen
 • Kvindernes parløb: Amalie Dideriksen og Julie Leth

Søndag 16. oktober

 • Herrer parløb: Michael Mørkøv og Niklas Larsen
 • Elimination: Tobias Aagaard Hansen
 • Kvindernes pointløb: Julie Leth