Banecykling

- Det kan næsten kun gå galt, siger Mørkøvs nye makker

Niklas Larsen har splittet et par, der har vundet VM- og OL-medaljer, og han erkender, at der er et stort pres på ham.

Han er blevet kilet ind i mellem to ryttere, der sammen har sikret VM-, EM- og OL-medaljer.

For når vi skal have fundet dette års vindere af parløbet ved VM i banecykling, er det ikke vinderduoen ved Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv, der drøner rundt på træbanen i Frankrig.

Man kan sige, at det næsten kun kan gå galt

Michael Mørkøv og Niklas Larsen

25-årige Niklas Larsen har nemlig erstattet Lasse Norman Hansen og skal køre sammen med den 12 år ældre Mørkøv. Det sker for at lave en fremtidssikring inden OL i Paris i 2024, hvis der skulle ske uheld, skader eller formdyk.

Niklas Larsen erkender selv, at han er lidt nervøs for at skulle leve op til de resultater, som Mørkøv og Norman har leveret sammen.

- Det er altid sådan lidt spændende at prøve en ny kombination. Michael har sindssygt meget erfaring, så jeg tror, at det nok skal gå fint, så længe vi bare fokuserer på opgaven og arbejder det bedste, vi kan, siger Niklas Larsen til TV 2 SPORT.

- Jeg føler masser af pres. Der er en konstellation, der har vundet de seneste to verdensmesterskaber og har vundet OL-guld, og så kommer jeg ind og roder lidt med det. Så er man pludseligt den nye. Og man kan sige, at det næsten kun kan gå galt, hvis man ikke vinder, så er det den nye, der ligesom er kommet ind (som man bebrejder, red.).

- Sådan kan man tænke på det, men man kan også tænke det på den måde, at man bare skal gå ind og gøre sit bedste, og det er det, jeg har tænkt mig at gøre, siger 25-årige Larsen.

Mørkøv og Normans resultater

  • 2021: Olympiske mestre i parløb
  • 2021: Verdensmestre i parløb
  • 2020: Verdensmestre i parløb
  • 2019: Europamestre i parløb
  • 2017: Vinder af seksdagesløbet i København
  • 2017: Nummer to i seksdagesløbet i Rotterdam
  • 2013: Vinder af seksdagesløbet i København

Tror på et godt parløb

Niklas Larsen har flere store resultater på banen bag sig og blandt andet vundet VM-sølv med 4000 meter-holdet i 2018 og to gange EM-sølv i 2017. Derudover er han tidligere europamester i pointløb og har vundet guld i flere World Cup-afdelinger.

Michael Mørkøv forklarer, at de har fået trænet godt sammen i de seneste uger, og den rutinerede dansker mener, at de er godt rustet inden parløbet, selvom det er deres første konkurrence sammen.

- Det er klart, at der er høje forventninger til Niklas, men det havde der også været, hvis det havde været en anden, der var kommet ind og havde kørt med mig eller Lasse. Omvendt vil jeg også sige, at vi har stor tiltro til egne evner. Vi har som dansk landshold vist, at vi ligger i toppen af den her disciplin, og vi har en masse viden omkring det. Vi er fysisk klar, og jeg er sikker på, at vi kommer til at køre et godt parløb, siger Mørkøv.

- Presset er også stort på mig, da jeg også gerne vil leve op til de foregående VM. Men jeg er sikker på, at vi kommer til at levere et godt parløb.

Vil have sikkerhed inden OL

Landstræner Casper Jørgensen fortæller, at udskiftningen er sket som en fremtidssikring frem mod det næste store mål – OL i Paris i 2024.

- Jeg vil gerne have, at de alle tre prøver at køre med hinanden på skift, så de alle får rutinen. Jeg tror, at de alle tre kan være med til et OL og være konkurrencedygtige. Så jeg vil ikke stå til et OL, hvor Lasse og Michael har kørt alle de store stævner, og Niklas ikke har prøvet det. Det er for at åbne det hele op og holde alle tre skarpe, siger Jørgensen til TV 2 SPORT.

Så det er mere med det lange lys på?

- Nej, jeg synes også, at vi har et godt par nu. De er værkelig stærke og kommer til at være konkurrencedygtige. Jeg synes, at Niklas er en rigtig god rytter, så det er lige så meget for at holde dørene åbne. For at være konkurrencedygtig skal du også køre de store stævner som et VM, så det er vigtigt, at vi får Niklas i gang med det.

Der var drama til det sidste. Video: TV 2 Sport

Forstår Larsens frygt for at fejle

Casper Jørgensen kan godt forstå, at Niklas Larsen bekymringer omkring det at levere, når nu Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv har gjort det så godt. Men Jørgensen vil også gøre alt for, at Niklas Larsen ikke føler presset.

- Jeg tror virkelig meget på Niklas. Det er ikke sådan, at hvis ikke de vinder her, kommer jeg aldrig til at tro på Niklas. Jeg tror virkelig meget på ham og synes, at han er fysisk stærk og taktisk god. Det er ikke sådan, at han står over for den store eksamen. Ligegyldigt hvordan det går søndag, er han stadig med helt med i billedet til at køre parløb til OL, understreger landstræneren.

- Det er ikke once in a lifetime, at han får den her chance. Han skal hvile så meget i det, som han kan. Men når det så er sagt, kan jeg godt forstå ham. Han kommer ind og bryder et par, der har vundet det hele.

Casper Jørgensen tror dog på, at parret kan ende med at stå øverst på podieskamlen på søndag. Det samme gør TV 2 SPORTs ekspert i banecykling Rasmus Quaade.

- Mørkøv har vundet det meste, mens Niklas Larsen har haft en lang, god periode, hvor han ikke har været skadet, og han er et fantastisk stort talent. Der er svært at gå efter andet end en guldmedalje, når man er forsvarende verdens- og olympisk mester. Jeg tror, at Mørkøv vil være skuffet over en sølvmedalje, når han har guldmedaljer, siger Quaade.

Niklas Larsen kører til dagligt på Uno-X-holdet sammen med Lasse Norman Hansen.

Du kan se VM i banecykling på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.