Baseballhold ændrer kritiseret navn - men hvorfor?

Cleveland Indians er det seneste i rækken af amerikanske sportshold, der går væk fra et kontroversielt navn.

Man kan jo egentlig godt forstå tanken bag at opkalde et sportshold efter indfødte amerikanske stammer.

Prærieindianere som sioux og apache havde igennem flere hundrede år etableret et ry som frygtede krigere, der kæmpede bravt og aldrig gav op. Præcis de kvaliteter man gerne vil signalere til modstanderen, at man besidder.

Så mens andre hold opkaldte sig efter bjørne, løver, tigre, titaner og tordenvejr, så valgte en håndfuld professionelle hold fra USA's sportsligaer at opkalde sig efter lokale indianerstammer eller generelle termer forbundet med de indfødte.

Men som footballholdet Washington Redskins måtte sande i år, da holdet officielt smed sit fornærmende tilnavn, så lever vi i en anden tid nu. Og nu har Cleveland Indians fra den bedste baseballliga fulgt trop.

Karikatur blev forbudt

Beslutningen fra Indians er kulminationen på en protestbevægelse, der har stået på siden 1970'erne. Gennem årtier har der været tradition for, at et mindre antal aktivister er mødt op til holdets hjemmekampe for at protestere over navnet - ofte til nedsættende tilråb og chikane fra holdets fans.

Men i 2014 fik aktivisterne et gennembrud, da holdet valgte at skrue ned for brugen af maskotten Chief Wahoo - en karikeret, rødhudet tegning af en indianer med store tænder og en fjer sat fast i pandebåndet. Fra 2019-sæsonen var høvding Wahoo helt elimineret fra holdets stadion, uniformer og anden officiel merchandise.

Den sejr gjorde dog ikke protestbevægelsen tilfreds, men gav i stedet fornyet tro på, at en decideret navneændring kunne opnås. Og i 2020, som følge af den øgede fokus på USA's behandling af minoriteter, blev presset altså så stort på både Washington Redskins og Cleveland Indians, at man ikke længere kunne retfærdiggøre navnene.

Lyn-analyse

Clevelands manager havde sagt, at det var pĂĄ ”tide at komme videre”. Den tid er nu tilsyneladende kommet. Som ung dreng gik jeg stolt i skole med min Cleveland Indians-kasket, uvidende om den kontrovers, der gemte sig bag holdets logo. Nu fjernes navnet 'Indians' helt. Cleveland følger dermed i fodsporene pĂĄ Washington Redskins. I det lange løb bliver det interessant at se, om andre sportshold med kontroversielle navne (Texas Rangers, Atlanta Braves, Kansas City Chiefs, m.fl.) følger trop eller sætter en stopper for udviklingen.

Et omdiskuteret ord

De to sager er dog langtfra ens. Ordet Redskins, eller på dansk 'rødhuder', er bredt anerkendt som nedsættende over for de indfødte amerikanere. Ordet 'indianer' er der til gengæld delte meninger om.

På den ene side beror det på en historisk misforståelse. En globus fra 1400-tallet viser en stor landmasse vest for Europa, der bare bliver kaldt 'Indien', som tilsyneladende var et navn, der blev brugt om hele det asiatiske kontinent. Med den opfattelse rejste Christopher Columbus i 1492 fra Spanien for at finde den vestlige søvej til Indien, og derfor kaldte han de første mennesker, han mødte, for 'indianere'.

Derfor har de indfødte stammer længe protesteret mod navnet. Dels fordi det er forkert, og dels fordi det signalerer en homogenitet, der ikke er til stede blandt de meget forskellige stammer i Syd- og Nordamerika - et væld af forskellige folkefærd, der alle blev kaldt 'indianere'.

På den anden side er ordet stadig bredt benyttet både i officiel og uofficiel sammenhæng. For eksempel hedder det statslige organ, der administrerer reservaterne, stadig 'Bureau of Indian Affairs'. Flere af de indfødtes egne organisationer som 'American Indian Movement' bærer navnet, og i 1977 blev det kollektivt besluttet i organisationen at identificere som 'American Indian'.

Fremtrædende aktivister som Russell Means har forklaret, at han foretrak at blive kaldt indianer frem for indfødt amerikaner, da han havde en anden opfattelse af ordets oprindelse, og desuden mente, at brugen af ordet beskyttede indianerne juridisk, da det er det ord, der bruges i diverse traktater.

Fører til nedladende optrin

Men selvom 'indianer' ikke per definition anses for at være nedsættende, så var der alligevel bred enighed i den indfødte befolkning om, at Cleveland Indians burde ændre navn. Det er der to grunde til:

For det første anses det for fornærmende, at de stenrige, ofte hvide, ejere af holdene tjener styrtende med penge på indfødtes navne og ikoner. For det andet medfører et indiansk navn, uanset om det i sig selv er fornærmende eller ej, ofte meget karikerede og fornærmende tilråb og udklædninger blandt publikum.

- Når du bruger en persons identitet i en sportslig sammenhæng og tillader folk at male deres ansigter røde, tage hovedbeklædninger på og synge sange, der håner de indfødtes traditioner, så kan du ikke kalde for en hæder af den kultur, siger Stephanie Fryberg, der er psykologiprofessor på University of Michigan og selv er medlem af indianerstammen Tulalip, til New York Times.

Det er nemlig netop argumentet om, at navnet hædrer de indfødtes traditioner, der går igen hos holdene. Den forklaring benyttede både Redskins og Indians sig af i årevis, inden de gav sig. Og den bliver stadig brugt af hold som Kansas City Chiefs (på dansk 'høvdinger'), Atlanta Braves (et udtryk for en indiansk kriger) og Chicago Blackhawks (opkaldt efter en prominent høvding).

I løbet af de seneste måneder har de hold alle udsendt pressemeddelelser, hvor de understreger, at de ikke vil skifte navn, men vil tage et opgør med fornærmende udklædninger, sange og danse på stadion.

Dyrt at skifte navn

Faktisk er det ofte succes, der fører til et opgør med de kontroversielle navne. Selvom aktivister havde protesteret mod Cleveland Indians i årtier, var det først efter, at holdet deltog i finalen World Series i 2016, at protesterne for alvor tog fart. Både Chicago Blackhawks og Kansas City Chiefs er kommet helt til tops i deres respektive ligaer for nylig, og den yderligere eksponering medfører yderligere protester, når holdenes navne og logoer bliver blæst ud på tv-skærme i hele USA.

At hold som Blackhawks, Chiefs og Braves vælger at holde fast i deres navne skyldes ifølge holdenes egne udmeldinger en respekt for den historie, der ligger i både navnet og den eller de personer, navnet hædrer.

- Vi fejrer Black Hawks arv ved at tilbyde respektfulde eksempler på indfødte amerikaneres kultur, tradition og bidrag, skrev ishockeyholdet fra Chicago i sommer.

Mange fremhæver dog også økonomi som en afgørende faktor i holdenes skepsis over for et navneskifte. Det menes for eksempel at have kostet Redskins på den dyre side af 10 millioner dollars at skille sig af med sit navn. Det skyldes alt fra udskiftning af holdrelateret udstyr og merchandise til den juridiske side af et sådant skifte og sågar ny maling på hjemmebanen.

Netop penge spillede da også en afgørende rolle i Redskins' beslutning. Den blev nemlig først truffet, da holdets centrale sponsorer truede med at trække støtten, hvis navnet ikke blev droppet.

Kan tage sæson uden navn

Cleveland Indians skal nu i gang med processen med at fjerne navnet. Det står endnu ikke klart, hvornår navnet officielt bliver droppet, og en kilde siger til New York Times, at det stadig er muligt, at holdet vil spille under navnet i 2021-sæsonen.

Processen med at beslutte sig for det rigtige navn har da også vist sig at være langvarig for Washington Redskins. Holdet droppede officielt sit navn i sommer, men det spiller den nuværende NFL-sæson under det særdeles midlertidige navn 'Washington Football Team'.

Om fansene i Cleveland skal igennem en sæson med 'Cleveland Baseball Team', eller om aktivisterne må udholde endnu en sæson med 'Indians', skal afklares over den næste tid. Uanset hvad, så agter holdet i lighed med Redskins at tage sig god tid om at beslutte sig for sit nye navn, formentlig i samarbejde med fansene.