Basketball

LeBron bryder grædende sammen - leverer historisk comeback og vinder NBA-finalen

LeBron James fører Cleveland Cavaliers til sin første NBA-titel nogensinde i historisk finaleserie.

De sidste ti års NBA-vindere

2016: Cleveland Cavaliers slår Golden State Warriors 4-3 i kampe.

2015: Golden State Warriors slår Cleveland Cavaliers 4-2 i kampe.

2014: San Antonio Spurs slår Miami Heat 4-1 i kampe.

2013: Miami Heat slår San Antonio Spurs 4-3 i kampe.

2012: Miami Heat slår Oklahoma City Thunder 4-1 i kampe.

2011: Dallas Mavericks slår Miami Heat 4-2 i kampe.

2010: Los Angeles Lakers slår Boston Celtics 4-3 i kampe.

2009: Los Angeles Lakers slår Orlando Magic 4-1 i kampe.

2008: Boston Celtics slår Los Angeles Lakers 4-2 i kampe

2007: San Antonio Spurs slår Cleveland Cavaliers 4-0 i kampe.

Kilder: Nba.com

"Kong" LeBron James og Cleveland gør krav på tronen i verdens bedste basketball-liga, NBA.

Cleveland Cavaliers vinder dermed finaleserien 4-3 i kampe, efter at have været bagud 1-3. Det har intet hold tidligere formået i NBA's finaleserie.

Den syvende og sidste kamp blev natten til mandag dansk tid vundet 93-89 af Cleveland Cavaliers på Golden State Warriors' hjemmebane, Oracle Arena, i Oakland.

Med et minut tilbage af kampen var stillingen 89-89. Men Kyrie Irving sænkede en trepointsscoring, og på det efterfølgende angreb missede Stephen Curry.

I de sidste sekunder af kampen begik Golden State fejl mod LeBron James, der sænkede et enkelt point, før jublen fra Clevelands spillere brød løs.

LeBron James, der i folkemunde bærer tilnavnet "kongen", viste sig endnu engang fra sin bedste side, da han i den altafgørende finale igen gik forrest for Cleveland.

Den store amerikaner satte 27 point på tavlen og leverede desuden 11 rebounds og 11 assister.

- Jeg var ikke god nok i de første to kampe i den her arena. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at forbedre mig. Jeg har været i stand til at levere et par spektakulære kampe til sidst. Vi har skrevet historie, jeg er lykkelig, siger LeBron James efter kampen til ESPN.

Sejren betyder, at Golden State, anført af Klay Thompson og Stephen Curry, ikke formår at fuldende sin fantastiske sæson, der har budt på rekordmange sejre i grundspillet, hvor 73 ud af 82 kampe blev vundet.

Særligt Thompson og Curry har fået hug, fordi de ikke har levet op til grundspillets høje niveau.

I andet quarter af finalekampen natten til mandag blokerede James en afslutning fra Stephen Curry, og efterfølgende mundhuggedes de to megastjerner i en sådan grad, at dommeren måtte skille dem ad.

Det virkede som om, at det lykkedes James at komme under huden på Curry, der aldrig efterfølgende stemplede ind i finalekampen.

Curry endte med 17 point i en skuffende finaleserie for manden, der ellers med rekordmange stemmer tidligere på året blev kåret til NBA's mest værdifulde spiller.

Det er første gang nogensinde, at Cleveland Cavaliers vinder titlen.

Holdet var for ganske få år siden det dårligste hold i NBA, og derfor vakte det også opsigt, da LeBron James vendte tilbage til Cleveland, der i sin tid draftede ham til NBA.

LeBron James vendte nemlig hjem fra superholdet Miami Heat med et løfte om, at han ville hjemføre et mesterskab til Cleveland. Nu er James' ord blevet til virkelighed.

- For to år siden, da jeg kom tilbage (til Cleveland, red.), satte jeg mig for at vinde mesterskabet for byen. Jeg gav alt, jeg havde. Jeg lagde mit hjerte, mit sved, mit blod og mine tårer i, sagde LeBron James efter kampen.

- Jeg ved ikke, hvorfor vi skal tage den sværeste vej, og jeg ved ikke, hvorfor ham der foroven giver mig den sværeste vej.