Basketball

"Larry Legend" fylder 60 år

NBA-legenden Larry Bird har fødselsdag, hvilket fik mig til at kigge lidt i arkiverne og fortælle historien om The Great White Hope!

Bird goes for 60!

Bird Flest point

60p: 1985 vs Hawks

53p: 1983 vs Pacers

50p: 1986 vs Mavericks

50p: 1989 vs Hawks

49p: x3 ('88, '88 & '92)

48p: x3 ('84, '85 & '85)

Tilbage i 1985, helt præcist d. 3. december, scorede Larry Bird 60 point i en kamp mod Atlanta Hawks. Det er det højeste antal point Bird nogensinde scorede i karrieren. I dag, onsdag d. 7. december 2016, fylder en af de mest ikoniske figurer i NBAs historie så 60 år.

Kært barn har mange navne. Således blev der også kastet mange flotte efter Lawrence Joseph Bird fra West Baden i delstaten Indiana. Han er nok bedst kendt som Larry Bird fra French Lick. French Lick var byen, hvor han voksede op med sin familie. En familie der havde det hårdt med en far, der drak og var voldelig, og en mor der derfor skulle holde styr på det hele huset.

Larry Bird

NBA Draft: #6 i 1978

Mester: 3 gange

MVP: 3 gange

Finals MVP: 1 gang

All-Star: 12 gange

Bird har altid været beskrevet som manden fra arbejderklassen. Bondeknolden der kunne kaste bolden i rusen. ”The Hick from French Lick” blev et af kælenavnene. Spilleren der altid gav alt hvad han havde. Og stjernen som folket kunne relatere til. Det er nok også derfor, at ”The Great White Hope” ligeledes blev et af tilnavnene Larry Bird fik.

Men det navn han nok er mest kendt under, og grunden til at jeg sidder og mindes hans storhedstid i NBA i dag, er: LARRY LEGEND.

Han er stadig hvad de fleste regner for at være den bedste hvide spiller nogensinde i NBA. Eksperter og fans er begyndt at argumentere for at spillere som Jerry West, Steve Nash, George Mikan og i særdeleshed tyske Dirk Nowitzki overhaler Bird. Men det er mere for at få en debat i gang end noget andet.

Bird løftede NBA, sammen med Magic Johnson, ud af slummet i starten af 80'erne. Fra at NBA-finalerne blev vist forskudt kom de nu ud i de amerikanske hjem med kabel-tv i primetime. Sporten tog fart og nåede nye højder. Det er sagt mange gange – Bird og Magic reddede NBA og startede den nye strømning i den amerikanske sports- og underholdningsindustri.

I det første opgør af 1981-finalerne, leverede Larry Bird dette legendariske højdepunkt.

Hvorfor var Larry så speciel?

I en sport der generelt var domineret af mørke og atletiske basketballspillere kom denne hvide 2-meter-mand og ændrede spillet på rent talent, attitude og karisma. Der var noget specielt over Bird. Han tænkte kun på at vinde og på sine holdkammerater.

BIRD CV

1980: Rookie of the Year

1981: NBA Mester

1982: All-Star MVP

1984: NBA Mester, Finals MVP & MVP

1985: NBA MVP

1986: NBA Mester, Finals MVP & MVP

1992: OL guld

Larry Bird endte hos Boston Celtics efter sine college-år i Indiana. Boston skulle vise sig at være det perfekte match for Larry Legend. Det nu ikoniske 33 blev nummeret på trøjen i Boston, og han blev hurtigt elsket af den sportstossede by i nordøst. På samme tid var Magic Johnson i Los Angeles med sit kæmpe smil. Han spillede for Showtime Lakers og var alt det, som Larry ikke var. Kontrasterne var lige så store som de to spilleres talent på banen – det var nok også derfor at spillet og populariteten fulgte. Det var så let at sælge i medierne. Arbejderklassen mod Hollywood.

Bird arbejdede ekstremt hårdt på sit spil. Han ville være den bedste og han ville vinde hver gang. Fra han trådte ind i NBA i 1972, til han forlod ligaen som spiller i 1992, var han konstant en af de bedste. Han blev Rookie of the year (Ligaens bedste førsteårsspiller) i 1980. Han kom på All-Star holdet 12 gange i karrieren og blev All-Star MVP. Han vandt tre mesterskaber, to af dem som Finals MVP, og han blev kåret som hele ligaens mest værdifulde spiller, MVP, tre gange i karrieren.

Bird fakta

  • 21.791 point
  • 897 kampe
  • 34.443 minutter
  • 17.334 skudforsøg
  • 49.6% på skudforsøg

Han var ikke på nogen måder den hurtigste. Han hoppede heller ikke højt og han var ikke den stærkeste. Men han havde en meget høj basketball-iq. Samtidig var han begavet med et fantastisk skud. Faktisk blev han regnet for at være en af de første rigtige skytter i NBA. Og han satte sig også på de tre første 3-point-konkurrencer, der nogensinde blev afholdt i NBA. Faktisk gik han ind i omklædningsrummet, kæk og rapkæftet som han var, og sagde inden konkurrencen: ”So who is playing for 2nd?” Altså hvem af jer herinde, som jeg skal til at kæmpe mod, regner med at blive nummer to? Bird vandt selvfølgelig, faktisk ved at sænke det sidste skud og uden at kigge om det gik i kurven. Bird gik mod midterlinjen med pegefingeren strakt i vejret og vidste, at bolden sejlede i og at han dermed tog titlen.

Han har aldrig været kendt som den flotteste NBA spiller - men der er stadig kommet nogle ret ikoniske (og flotte) billeder ud i SI gennem tiden. Se de bedste med Bird her over.

Trash talk

Det var hverken første eller sidste gang, at Larry Bird blev citeret for at trashtalke med sine modstandere. Flere af de legendariske NBA spillere vil gå så langt som at sige, at Bird måske var den bedste trash-talker af dem alle. Nogensinde. Bird fortalte havde engang en episode med Xavier McDaniel, efter en time-out hvor Boston var bagud med ét point og de havde bolden på sidelinjen til et indspil. Bird fortalte McDaniel i deltaljer hvordan han ville løbe sig fri, hvilken vej og hvor han ville gribe bolden. Han fortalte ham hvordan han ville finte og score så Celtics ville vinde kampen med få sekunder tilbage på kampuret. Som sagt så gjort. Bird gjorde præcis som han havde sagt og Celtics vandt.

Da han så gik forbi Xavier McDaniel på vej ud af banen og de andre sagde tak for kampen, konkluderede Bird koldt: ”Told you so!” Eller på godt dansk: ”Hvad sagde jeg?”

En anden gang var en julekamp mod Indiana Pacers med Chuck Person på holdet. Person var også en rigtig dygtig skytte og blev kaldt ”The Rifleman”. Derfor havde han lidt i sjov sagt til journalisterne inden kampen, at det var jagtsæson og Bird (fuglen) skulle passe på. Bird hørte om det og gik op til Person inden kampen og sagde: ”Chuck I have a present for you.”

Sidst i kampen, hvor Celtics er ved at vinde, er Person blevet skiftet ud og sidder på bænken. Larry Bird stiller sig lige foran ham, får bolden og rammer en presset 3'er. Derefter vender han sig om og siger: ”Chuck – Merry f…ing Christmas!”

Og de sidste to – tro mig, der er mange – jeg lige vil have med, er fra hver gang Bird kom til en ny arena. Han ville han altid spørge en af bolddrengene om, hvad rekorden for flest point i den her hal var. Så var baren ligesom sat.

En af de gange hvor han ikke scorede så mange point, scorede han til gengæld den sidste og afgørende scoring i det sidste sekund, så Celtics slog Knicks. Lige inden han sendte bolden mod kurven, råbte han til spilleren tættest på, Charles Smith: ”Sorry Charles.”

I kamp fem af 1987 øst-finalerne, var Boston Celtics nede med et point - det fik Larry Bird lavet om på.

Efter spillet på banen

Noget af det sidste Larry Bird gjorde var at tage med til OL i Barcelona i 1992. Han gad egentlig ikke. Han havde så ondt i ryggen og vidste nok godt, at karrieren lakkede mod enden. Men da han hørte, at både Magic og Jordan havde sagt ja til at være med på holdet, så accepterede Larry også indbydelsen. Dream Team fra 1992 er stadig betragtet – og vil nok altid blive det – som det bedste basketballhold sammensat nogensinde.

Efter den aktive karriere på banen fortsatte han med at vinde. Først blev han årets træner i NBA for Indiana Pacers. Og senere blev han hædret med Excof the Year – altså en af de bedste ledere af NBA holdene. Larry Legend har vundet på alle niveauer.

I dag regnes han for at være den eneste hvide i Top 10 over All-Time bedste NBA spillere.

Der var alle dem før Larry. Der var alle dem sammen med ham, og der er alle dem efter Larry. Men som Magic Johnson sagde til ceremonien, da Larry Bird trak sig tilbage fra NBA: ”There will never ever, ever, be another Larry Bird!”

Tillykke med fødselsdagen, Legend!