Basketball

Fænomenet udødeliggjorde sig selv og reddede NBAs dunkekonkurrence

I år 2000 var NBAs dunkekonkurrence døende. Efter at være taget af programmet i to år i træk kom frelseren flyvende. Navnet var Carter. Vince Carter.

Kunne det virkelig lade sig gøre?

Det spørgsmål stillede alverdens basketballfans, mens den amerikanske TV-kommentator brølede manisk ud igennem sin mikrofon.

- It’s over, it’s over.

På midten af halgulvet stod hovedpersonen badet i blitzlys. Vince Carter havde netop fået tilskuerne i Oakland på den amerikanske vestkyst til at eksplodere i et kolossalt jubelbrøl, og stod nu som den mest fattede i hallen. Han var nemlig den eneste, der på forhånd vidste, hvad der ville ske.

Den 23-årige basketspiller havde på under en time ikke bare cementeret sin plads om verdens bedste dunker. Han havde udødeliggjort sig selv med en serie af eventyrlige dunks, der slog fast, at Carter var fra en helt anden planet end resten af superstjernerne i NBA.

Den 12. februar 2000 vil i basketregi altid blive husket som dagen, hvor Vince Carter overvandt tyngdekræften og genoplivede NBAs dunkekonkurrence, der på daværende tidspunkt ellers var en døende patient.

- Han udførte nogle dunk med så stor power, finesse og kreativitet, som man aldrig havde set tidligere. Dele af det havde måske været der – men aldrig sat sammen, siger NBA-kommentator på TV 2 SPORT, Thomas Bilde.

Fakta om NBAs dunkekonkurrence

  • NBAs dunkekonkurrence er en årlig begivenhed, hvor en række af NBAs bedste dunkere kæmper om titlen som 'Slam Dunk Champions'.
  • Konkurencen blev afholdt først gang i 1976, hvor legendariske Julius Erving tog sejren.
  • I 2006, 2009 og 2010 vandt Nate Robinson dunkekonkurrencen, og har som den eneste vundet tre gange. Med en højde på 175 centimeter er han desuden den næstmindste spiller til at vinde.

Half-man, Half-amazing

Vince Carter var født til at vinde at dunkekonkurrencen.

Allerede da han to år forinden debuterede i NBA for Toronto Raptors havde man aldrig set noget lignende i verdens bedste basketliga. Med en højde 198 centimeter, god teknik og mere atletisk end alle andre, gjorde Vince Carter det at dunke til sit våben.

- Folk kom til vores kampe, bare for at se ham dunke, og de blev aldrig skuffede, har den tidligere holdkammerat i Toronto, Dee Brown, sagt om Vince Carters første år i NBA.

Selvom et dunk kun giver to point i en basketkamp, er der alligevel noget magisk over at hænge i to meters højde og kaste bolden ned i kurven. Det er den ultimative kombination af effektivitet og elektricitet, som Vince Carter omkring årtusindeskiftet mestrede bedre end alle andre.

Som dreng optog jeg dunkekonkurrencerne og studerede dem. Hvorfor lavede han det her dunk? Hvad prøvede han at vise? Hvilket udtryk ville han have? Jeg var besat af det, og dissekerede alle dunks.

Vince Carter om sin inspiration til at dunke.

Derfor var helt naturligt, at manden med tilnavnet Air Canada var blandt de fem deltagere i NBAs 2000-udgave af dunkekonkurrencen, som talte de dygtige dunkere Jerry Stackhouse, Larry Hughes, Steve Francis og Carters egen holdkammerat og fætter, Tracy McGrady.

Men nok om dem - for på denne skelsættende aften i Oakland reducerede Vince Carter konkurrenterne til ubetydelige statister i en stort en-mands-forestilling.

Vince Carter

  • Alder: 40 år
  • Højde: 198 centimeter
  • Klubber: Toronto, New Jersey, Orlando, Phoenix, Dallas, Memphis.
  • Priser: Årets unge spiller i NBA(1999), Slam Dunk Champion(2000), Årets holdkammerat(2016), 8xNBA All Star(2000-2007)
  • OL-guld med det amerikanske landshold i år 2000

Det begyndte med 360 grader og topkarakter

Dunkekonkurrencen har over årene skiftet format utallige gange. I år 2000 skulle hver deltager dunke fem gange.

Vince Carter havde på forhånd fortalt, at han havde mindst fire dunks med, som aldrig før var set, men han skulle blot bruge et forsøg på at overbevise publikum og dommerne om, at han mente det alvorligt.

Carter startede nemlig ud med at rotere rundt i et 360 graders dunk, hvor han drejede den unaturlige vej rundt om sig selv. Af noget der var unaturligt, fik Vince Carter det til at se fantastisk naturligt ud.

Vince leverede i år 2000 den mest imponerende række af dunks i en dunkekonkurrence. Det her var Carters første i rækken.

Med ét begyndte hallen i Oakland at koge. Carter fik topkarakteren 50 point fra dommerne. Det var starten på noget stort.

- De fleste vidste, at han kunne dunke, men ingen havde set ham i en dunkekonkurrence. Ingen vidste, om han havde den kreativitet, der skulle til i en dunkekonkurrence, som man ikke har brug for en i kamp, har den tidligere NBA-stjerne Kenny Smith sagt om folks forventninger til Vince Carters optræden.

Carter reddede en døende dunkekonkurrence

Dunkekonkurrencen er i de senere år blevet en mulighed for unge NBA-spillere til at skabe sig et navn, mens de etablerede superstjerner hænger ud på sidelinjen med Instragram og Snapchat. Sådan var det ikke i år 2000. Nok var deltagerne unge – men de også de bedste.

Og det var ikke kun deltagerne, der havde noget på spil - også NBA, der havde taget dunkekonkurrencen af programmet i de to foregående år efter nogle sløje år, var tæt på at lukke dunke-traditionen ned.

Vince Carter blev NBAs redning.

- Han tog en konkurrence, der var i knæ og sat til tælling af NBA, og løftede den til nye højder. Han gjorde den sjov, underholdende og fascinerende igen, så man kan roligt sige, at Vince Carter reddede NBAs dunkekonkurrence, siger TV 2 SPORTs NBA-kommentator Thomas Bilde.

Hans andet dunk gav ham 49 point. En karakter, der typisk er nok til at vinde en dunkekonkurrence, men for Carter var det ikke nok. For ham svarede den score til at få et diplom for at være med.

Da den veldunkede holdkammerat Tracy McGrady pressede ham med nogle imponerende modsvar, måtte Carter hive et par tricks ud af det ærme, der ikke findes i en basketballtrøje.

I sit tredje dunk skete det så.

Den lilla trøje med nummer 15 på ryggen lettede 94 centimeter, greb bolden i luften, tog den mellem benene og smashede den stakkels bold i kurven. Stilfuldt og elegant. Det var ren opvisning nu.

Vince leverede i år 2000 den mest imponerende række af dunks i en dunkekonkurrence. Det her var Carters tredje i rækken.

Denne gang var der ingen tvivl. Dommerne stangede prompte topkarakteren på 50 point ud til Vince Carter. Nu var det reelt set kun et spørgsmål om, hvem der skulle blive nummer to.

- Det her dunk var skelsættende, for det startede en ny trend for at dunke. I dag bliver det set som et relativt simpelt dunk, men han startede en tankegang, der tillod spillere at slippe deres fantasi fri, har tidligere NBA-spiller Kenny Smith sagt om det dunk.

Et episk finaledunk 

Vince Carter var klar til finalen, og nu ventede publikum kun på at se, hvad han kunne finde på. 

Det er typisk i finalen, at basketspillerne udfører deres mest spektakulære dunks, og den tradition havde Carter ikke tænkt sig at lave om på.

Han har senere fortalt, at dette var det eneste dunk, som han ikke på forhånd havde planlagt. Vince Carter dunkede med enorm kraft for efterfølgende at blivende hængende basketkurven med sin albue.

Vince leverede i år 2000 den mest imponerende række af dunks i en dunkekonkurrence. Det her var Carters fjerde i rækken.

Et nyt dunk til 50 point. Et nyt dunk, som blev tilføjet til en allerede legendarisk præstation. Et nyt pust til en halvdød dunkekonkurrence. Cheferne for NBA må have klappet mere i deres hænder end hele publikum til sammen.

Selvom Air Canada allerede havde vundet titlen for længst, sluttede han af med et dunk fra straffekastlinien, der gav ham 48 point, og fuldendte dermed den mest imponerende og episke dunkeserie af en NBA-spiller nogensinde.

- Jeg tror aldrig, at basketfans vil stoppe med at tale om den aften. Der er ingen tvivl om, at den vil blive husket som en af de største dunkekonkurrencer nogensinde, er vurderingen fra Kenny Smith.

Den gamle kan stadig

Det vildeste ved det hele? 17 år efter - i en alder af 40 år - spiller Vince Carter stadig i NBA og er på nuværende tidspunkt den ældste spiller i hele ligaen.

Fra at være en spiller der primært levede af at dunke i sine unge år, har Vince Carter modnet sit spil, så han i de seneste år har været en værdifuld brik hos Memphis Grizzlies trods sin fremskredende alder.

Nu afhænger hans spil mere af rutine og skud fra distancen, men ind i mellem ser man stadig glimt af det, der i 00'erne gjorde ham til en fanfavorit, hvorend han spillede. I enkelte sekvenser viser den gamle dunkemester, at han som på billedet herunder, kan springe lige så højt op som NBAs nye atleter.

Eksempelvis blokerede han tidligere på måneden fire af modstanderens skudforsøg i samme kamp mod San Antonio Spurs. To af dem kom indenfor få sekunder, som du kan se i klippet herunder.

Vince Carter spiller den dag stadig i NBA, og med sine 40 år er han ligaens ældste spiller. Alligevel viser han højdepunkter i ny og næ.

Nutidens NBA-stjerner har ikke glemt Vince Carter

I nat går fire superatletiske NBA-spillere igen på banen i håbet om at gå i Vince Carters fodspor. 17 år efter Air Canadas skelsættende præstation er den gennemsnitlige NBA-spiller nu højere, stærkere og bedre trænet. 

Alligevel må nogle af spillere kigge i arkiverne for at finde inspiration til deres dunks, som da vinderen i 2011, Blake Griffin, efterlignede Carters ikoniske albuedunk på vej mod sin sejr.

Og da TV 2 SPORT fredag spurgte årets forhåndsfavorit Aaron Gordon til, hvem han første gang prøvede at efterligne, så var Vince Carter også det første navn, der røg ud af hans mund.

Se hele interviewet med Aaron Gordon herunder.

NBA-spilleren Aaron Gordon stiller i år op til årets dunkekonkurrence. Han husker på Vince Carter, som en af dem, der inspirerede ham til at dunke.

En replica-dunk er det tætteste, vi kommer på Vince Carter i dette års konkurrence, men tidligere på året gik der pludselig rygter om, at den levende legende overvejede at stille op i en alder af 40 år.

- Jeg kan ikke udelukke det. Jeg ved ikke, om jeg ville vinde, men jeg kunne i hvert fald gøre det interessant, sagde han til amerikanske Fox Sports i efteråret.

Det skete dog ikke, og istedet kan Vince Carter sidde foran sin TV-skærm i Memphis og nyde årets langt yngre deltagere.

Når alt kommer til alt, er basketball mere end at score flere point end modstanderen. Det handler også om egoer, stolthed og eftermæler.

Vince Carter havde hele pakken. Få måneder efter triumfen i Oakland leverede han et dunk så voldsomt under de olympiske lege i Sidney, at det blev døbt 'Dødens Dunk', og han har siden nået en lang og gloværdig karriere i NBA.

Men det hele startede den skæbnesvangre februardag i år 2000, hvor han udfordrede tyngdekræften, ydmygede sine modstandere og reddede NBAs konkurrence.

Årets dunkekonkurrence kan ses direkte på TV 2 SPORT i nat fra klokken 02.00, hvor vores kommentatorer sidder klar i New Orleans.