Basketball

Tredje del af NBA-trilogi venter: Det er den ultimative finale

I nat spilles den første NBA-finale mellem Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers - en serie, der bliver tredje kapitel i en historisk trilogi.

Det er blevet kaldt NBAs mest intense rivalisering i 25 år - titelkampen mellem Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors.

I nat, dansk tid, kulminerer NBA-sæsonen med den første finale i bedst-af-syv-serien, der skal afgøre den store trilogi - og ifølge TV 2 SPORTs basketballkommentator, Thomas Bilde, er der god grund til store forventninger.

- Det er den ultimative finale. De to bedste hold nogensinde med nogle af de allerbedste individuelle spillere  - og så historien mellem de to hold, der har givet dem en sejr hver. Og så er det jo første gang nogensinde, at de to samme hold mødes i finalen tre år i træk - det kan man kun glæde sig til, siger Thomas Bilde, der skal kommentere hele serien sammen med ekspertkommentator Peter Wang.

TV 2 SPORT giver her en lille bid af forhistorien, inden tredje kapitel i trilogien skal afgøres fra i nat.

Kapitel 1: 2015-finalerne

Golden State Warriors vandt i 2015 klubbens første NBA-titel i nyere tid, da holdet med sæsonens MVP, Steph Curry, besejrede Cavaliers med 4-2 i kampe.

Med til historien hører det, at Cavaliers i serien døjede med skader til profilerne Kyrie Irving og Kevin Love - og at superstjernen LeBron James derfor skulle trække et stort læs.

Lyn-analyse

Golden State var et fantastisk hold, men man vidste ikke, hvor godt de kunne sætte det sammen før den finale.

Men det hører klart med til historien, at LeBron James skulle klare så meget selv. Han spiller faktisk en stor finaleserie, men det rakte ikke mod et fremragende hold med god dybde.

Golden State besejrede Cleveland i finaleserien i 2015 Video: Simon Johansen & Simon Johansen

Kapitel 2: 2016-finalerne

Golden State Warriors kom til sidste års finaleserie med tårnhøj selvtillid. Holdet havde med 73 sejre slået rekorden for bedste grundspilssæson nogensinde, ligesom Steph Curry endnu engang vandt ligaens MVP-trofæ.

Men denne gang fik LeBron James hjælp fra Kevin Love og Kyrie Irving - og sammen med de to lykkedes det for LeBron James at vende 3-1 i kampe til en samlet sejr for Cleveland.

Lyn-analyse

I bund og grund var Golden State favoritter, men endnu engang spillede LeBron på en tårnhøjt niveau - og denne gang fik han den nødvendige hjælp.

Serien knækkede, da Golden States vigtige Draymond Green blev smidt ud og efterfølgende suspenderet. Ham kunne Warriors ikke undvære.

Titlen blev en forløsning for LeBron James, der endelig vandt et mesterskab til sin hjemby.

I 2016 fik LeBron James og Cavaliers revanche for finalenederlaget til Warriors året før Video: Simon Johansen & Simon Johansen

Kapitel 3: 2017-finalerne

De to hold var på forhånd udset til at være sæsonens helt store favoritter - og da slutspillet kom, viste de hvorfor. 

Golden State Warriors, med gigant-forstærkningen Kevin Durant på holdet, har cruiset igennem slutspillet med 12-0 i kampe - og den sejrsliste har ingen tidligere præsteret på vej ind i en finaleserie.

Cleveland Cavaliers er tæt på at matche den sejrsrække - blot et enkelt nederlag til Boston Celtics blev det til på vejen til finalen - hvilket giver den mest suveræne vej til NBA-finalen for to hold nogensinde.

Lyn-analyse

Jeg tror, jeg brugte formuleringen 'drømmefinale' sidst, da Boston Celtics og LA Lakers mødtes i 2008. Dengang var det det historiske element, der var i fokus.

Denne gang er det en nyklassiker med en række af verdens allerstørste sportsstjerner som hovedpersoner. Man kan argumentere for, at det er de to bedste hold i en finaleserie nogensinde.

Jeg tror, at Golden State vinder. Hvis Cleveland skal have en chance, skal de især levere i forsvaret, hvor holdet ikke rigtigt er blevet testet endnu. Warriors bliver det bedste offensive hold, Cavaliers har mødt i dette års slutspil.

TV 2 SPORT viser den første af NBA-finalerne i nat med optakt fra kl. 2.20. 

Afstemning

Hvem vinder NBA-titlen 2017?