Basketball

NBA-finalen er fyldt med berømtheder, millioner og tårnhøje billetpriser

NBA-finalen er omgivet af penge, berømtheder, glimmer, glamour og masser af opmærksomhed. Vi giver dig her nogle af vildeste tal fra nattens finale.

Alle berømthederne var på plads. Popikonerne Jay-Z og Rihanna, skuespilleren Kevin Hart og TV-kokken Gordon Ramsay var bare nogle af dem, der sad på de forreste og dyreste rækker, da Golden State Warriors og Cleveland Cavaliers i torsdags spillede årets første NBA-finalekamp.

De kendte ansigter er et meget godt billede på NBA’s placering i især den amerikanske kultur. For selvom sporten endnu ikke har slået igennem i Danmark, så ser det helt anderledes ud på den anden side af Atlanten, hvor basketball genererer flere penge og mere opmærksomhed end de fleste andre sportsgrene.

Finalebilletter koster en formue

Vi starter med at se på billetpriserne til finalekampene, for der skal en god opsparing til for at få lov at opleve de største stjerner fra tætteste hold.

Den billigste billet til nattens kamp i Oakland koster små 4000 kroner, og så vil det oven i købet være en god ide at købe en kikkert, for de 4000 kroner giver kun adgang til en siddeplads helt oppe under taget i Oracle Arena. Skal man sidde bedre, koster det mere jo tættere på banen pladsen er, og vil man sidde helt nede ved gulvet, skal man regne med at betale mellem 50.000 og 70.000 kroner for entre til nattens kamp.

Senere hen i finaleserien forventes billetpriserne endda at stige markant, som da de to hold mødtes i en afgørende syvende kamp i sidste sæson. Dengang måtte klubbernes fans punge ud med 14.000 kroner for den billigste billet, mens sidste års dyreste billet blev solgt for 350.000 kroner.

Til sammenligning kostede den billigste billet til lørdagens Champions League-finale i fodbold omkring 12.000 kroner, mens man for 100 kroner kan komme ind at se fodbold på de fleste Superliga-stadions.

Sammenlagt flere TV-seere end Super Bowl

Mange amerikanere vælger dog at spare de penge for i stedet at se kampene foran fjernsynet. Sidste års finale blev i gennemsnit set af hele 23,85 millioner amerikanere, og over syv kampe gav det en total på 167 millioner tv-seere.

Det er flere amerikanske tv-seere end de 111 millioner, der i februar tunede ind på NFL-finalen, Super Bowl, og kun lidt mindre end de 180 millioner seere, som fodboldforbundet UEFA vurderer, har set lørdagens Champions League finale mellem Real Madrid og Juventus.

Millioner af likes på Facebook og Instagram

Det kan således ikke være nogen tvivl om, at NBA-stjernerne er populære.

Tidligere på ugen udgav det amerikanske medie ESPN sin årlige liste over de 100 mest berømte sportsfolk i verden, og for andet år i træk blev Cleveland-stjernen LeBron James kun overgået af fodboldspilleren Cristiano Ronaldo som værende den mest populære atlet på kloden.

James har sammenlagt 85 millioner følgere på de sociale medier, og på listen bliver han efterfuldt af Golden States Kevin Durant som den ottende mest berømte sportspersonlighed i verden, mens Stephen Curry indtager 11. pladsen på listen.

Nogle af verdens rigeste atleter

De store indtægter fra TV-kanaler, billetter og merchandise ender altid et sted, og i NBA ender pengene hos spillerne.

Bedst betalt af dem alle er også LeBron James, der har en årsløn på 520 millioner kroner. Heraf kommer med end halvdelen af lønnen kommer fra hans sponsoraftale med Nike, der bruger ham som reklamefigur firmaets sportstøj og sportssko. Ifølge erhversmagasinet Forbes gør det Cleveland-stjernen til den tredje rigeste atlet i verden efter fodboldspillerne Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Finalens bedst betalte NBA-spillere

  1. LeBron James (510 milloner kroner)
  2. Kevin Durant: (410 millioner kroner)
  3. Stephen Curry (310 millioner kroner)
  4. Kyrie Irving (200 milloner kroner)
  5. Kevin Love (160 millioner kroner)

N.B.: Årsløn inklusiv sponsoraftaler.

I et dansk perspektiv har selv de bedst lønnede lang vej op til NBA-stjernerne. FCK-spilleren Andreas Cornelius blev af Ekstra Bladet tidligere på året vurderet til Superligaens bedst betalte fodboldspiller med en årsløn på 5,8 milloner kroner.

Med andre ord tjener LeBron James 87 gange mere end den bedst lønnede Superliga-spiller, og derfor er det heller ikke overraskelse, at LeBrons formue vurderes til at ligge i nærheden af 1,8 millarder kroner – større end nogen  anden NBA-spiller og større end Rihanna, der torsdag sad på forreste række i hallen i Oakland.

DEN ANDEN AF POTENTIELT SYV FINALEKAMP BLIVER SPILLET I NAT, OG DEN KAN SES DIREKTE PÅ TV 2 SPORT MED OPTAKT FRA KLOKKEN 01.20.