Nu begynder NBA-finalerne - her er alt, hvad du skal vide

I artiklen herunder kan du finde de vigtigste infomationer om sæsonens NBA-finaler, der bliver skudt i gang natten til fredag.

NBA-finalerne 2019 er kulminationen på hele NBA-sæsonen 2018-19.

Efter 82 grundspilskampe spillede de otte øverste hold fra hver af NBA-ligaens to halvdele (Eastern og Western Conference) sig videre til slutspillet.

Herefter har de 16 hold kæmpet i slutspillet, der afgøres i bedst-af-syv serier (red. det hold, der først vinder fire kampe går videre) og efter tre runder har vi nu fundet to finalister: en fra ligaens østlige side og en fra den vestlige.

Disse to hold skal nu spille endnu en bedst-af-syv serie, der afgør hvem der vinder NBA-mesterskabet anno 2019.

Her er højdepunkterne fra kamp seks af sæsonens Eastern Conference Finals, hvor Toronto Raptors spillede sig videre til NBA-finalerne. Video: Kristoffer Vestrup

Deltagerne i sæsonens finaleserie er Toronto Raptors fra Eastern Conference og Golden State Warriors fra Western Conference.

Den kommende finaleserie bliver det første slutspilsopgør mellem Raptors og Warriors i historien, og den første finaleoptræden fra Toronto-mandskabet, der kom ind i NBA-ligaen tilbage i 1995.

Golden State Warriors har spillet sig i deres femte finaleserie i træk og har vundet mesterskabet i tre af de seneste fire sæsoner. Sidste år dominerede Warriors finaleserien mod Cleveland Cavaliers og sikrede sig en samlet 4-0 sejr:

Golden State Warriors dominerede finaleserien mod Cleveland Cavaliers i 2018. Her de bedste højdepunkter fra serien. Video: Kristoffer Vestrup

På deres vej til denne sæsons finaleserie har de forsvarende mestre fra Golden State Warriors spillet sig forbi Los Angeles Clippers (efter en serie som Warriors vandt 4-2), Houston Rockets (4-2) og senest Portland Trail Blazers (4-0) i sæsonens Western Conference Finals.

Toronto Raptors' vej til NBA-finalerne 2019 har været lidt sværere - første runde bød på et møde med Orlando Magic (en serie som Raptors spillede sig videre fra, med en samlet 4-1 sejr), i anden runde ventede Philadelphia 76ers (4-3), inden man stod overfor Milwaukee Bucks i Eastern Conference Finals (som Raptors vandt 4-2).

De to finalehold har mødt hinanden to gange i denne sæsons grundspil, og her har Raptors faktisk vundet begge opgør - i slut-november vandt Toronto 131-128 efter overtid og i midten af december hentede Raptors en imponerende udebanesejr på 113-93, i et opgør hvor Raptors var uden holdets store stjerne, Kawhi Leonard.

Toronto Raptors dominerede deres seneste møde med Golden State Warriors og vandt opgøret med 20 point. Video: Kristoffer Vestrup

Over de seneste fem sæsoner har Golden State dog et markant overtag i den interne duel, da Oakland-mandskabet fører 8-2 i kampe mod Toronto Raptors.

NBA-finalernes største stjerner: Stephen Curry fra Golden State Warriors og Kawhi Leonard fra Toronto Raptors.
NBA-finalernes største stjerner: Stephen Curry fra Golden State Warriors og Kawhi Leonard fra Toronto Raptors. Foto: NBA.com

Fundamentet for Golden State Warriors' succes i de seneste sæsoner, har været trekløveret bestående af Stephen Curry, Klay Thompson og Draymond Green. Trioen vandt mesterskabet i 2015, spillede holdet til 73 grundspilssejre i 2016 (flest sejre nogensinde i NBAs historie) og har revolutioneret spillet i verdens bedste basketballliga.

Stephen Curry vandt prisen som ligaens 'Most Valuable Player' i både 2015 og 2016, og anderkendes som én af ligaens bedste skytter nogensinde. Curry viste igen storspil i sæsonens Western Conference Finals-serie, hvor han leverede 36.5 point i gennemsnit pr kamp, over de fire opgør mod Portland Trail Blazers.

I sommeren 2016 sikrede Golden State Warriors sig superstjernen Kevin Durant, der har været med til at vinde to mesterskaber med holdet, og som i begge mesterskabssæsoner er blevet kåret som finalernes mest værdifulde spiller.

Durant har dog pådraget sig en lægskade i dette års slutspil og det vides ikke hvornår han evt. kan spille igen for Warriors.

Kevin Durant (#35) snitter over 34 point pr kamp i dette års slutspil.
Kevin Durant (#35) snitter over 34 point pr kamp i dette års slutspil. Foto: Ezra Shaw / Ritzau Scanpix

Efter skuffende andenrunde-exits i de sidste to sæsoner, besluttede Toronto Raptors-ledelsen sidste sommer, at man skulle ændre på holdsammensætningen - publikumsfavoritten DeMar DeRozan blev sendt til San Antonio Spurs, i bytte for stjernen Kawhi Leonard, der blot havde spillet 9 kampe i sæsonen forinden (på grund af skader og uoverensstemmelser med klubben).

Handlen var et sats, men må i den grad siges af have båret frugt i denne sæson, hvor Raptors har spillet sig i deres første finaleserien nogensinde, med Kawhi Leonard som holdets absolut største profil.

Tilførslen af Kawhi Leonard (samt veteraner som Marc Gasol og Jeremy Lin), samt Pascal Siakams imponerende udvikling i denne sæson, har bragt Raptors til et nyt niveau, hvor de på papiret ser ud til at kunne give de forsvarende mestre fra Golden State Warriors kamp til stregen.

En nøgle til Raptors' succes i denne sæson, er deres stærke forsvar og det er også spidskompetencen hos holdets stjerne, Kawhi Leonard. Video: Kristoffer Vestrup

Statistisk har Toronto Raptors leveret slutspillets bedste forsvar (Warriors er nummer otte på den liste), mens Golden State har leveret det bedste angreb (her er Raptors til gengæld nummer otte).

Toronto Raptors forventes at starte med Kyle Lowry, Danny Green, Kawhi Leonard, Pascal Siakam og Marc Gasol til sæsonens NBA-finaler, mens Golden State Warriors forventes at starte med Stephen Curry, Klay Thompson, Andre Iguodala, Draymond Green og Jordan Bell (indtil Kevin Durant evt. bliver spilleklar igen).

For første gang nogensinde, skal Toronto lægge gulv til en NBA-finaleserie. Raptors' fans har ventet på dette øjeblik i årtier.
For første gang nogensinde, skal Toronto lægge gulv til en NBA-finaleserie. Raptors' fans har ventet på dette øjeblik i årtier. Foto: John E. Sokolowski / Ritzau Scanpix

Finalerne spilles i henholdsvis Scotiabank Arena i Toronto og Oracle Arena i Oakland, Californien.

Toronto Raptors vandt flere grundspilskampe end Golden State Warriors i denne sæson og har derfor hjemmebanefordelen i sæsonens finaleserie.

Det kommer til udtryk i, at Raptors har hjemmebane i fire af de evt. syv finalekampe (husk at serien er ovre, så snart et hold vinder fire kampe).

Kampene spilles med et par dages mellemrum og starter alle midt på aftenen i USA, hvilket betyder at starttidspunkterne på kampene i Danmark ser således ud:

  • Kamp 1 – Torsdag d. 31. maj 03.00 (natten til fredag) Toronto Raptors vs. Golden State Warriors
  • Kamp 2 – Søndag d. 2. juni 02.00 (natten til mandag) Toronto Raptors vs. Golden State Warriors
  • Kamp 3 – Onsdag d. 5. juni 03.00 (natten til torsdag) Golden State Warriors vs. Toronto Raptors
  • Kamp 4 – Fredag d. 7. juni 03.00 (natten til lørdag) Golden State Warriors vs. Toronto Raptors
  • Evt. Kamp 5 – Mandag d. 10. juni 03.00 (natten til tirsdag) Toronto Raptors vs. Golden State Warriors
  • Evt. Kamp 6 – Torsdag d. 13. juni 03.00 (natten til fredag) Golden State Warriors vs. Toronto Raptors
  • Evt. Kamp 7 – Søndag d. 16. juni 02.00 (natten til mandag) Toronto Raptors vs. Golden State Warriors

Alle kampene sendes direkte på TV 2 Sport, med Thomas Bilde og Peter Wang som kommentatorer i TV 2s NBA-studie. Som finaleserien skrider frem, får de to også selskab af Jens Laulund og Jacob Prytz.

Afstemning

Du kan også holde dig opdateret med sæsonens NBA-finaler i vores NBA-podcast, der løbende følger op på resultater og nyheder fra serien. Du kan finde TV 2 SPORTs NBA-podcast på ITunes, SoundCloud og Spotify, og på sport.tv2.dk/podcast.