Basketball

Toronto Raptors er NBA-mestre for første gang

Toronto Raptors vandt finaleserien med 4-2 i sejre over Golden State Warriors. Det er første gang, at et hold uden for USA stryger til tops i NBA.

Toronto Raptors vandt fredag morgen dansk tid sin første NBA-titel i klubbens historie.

Titlen blev sikret på udebane i Oakland, da det canadiske basketballhold fra 1995 slog de forsvarende mestre, Golden State Warriors, med 114-110.

- Det er sjovt at se et nyt hold komme ind og dominere i en liga, som altid er vundet af amerikanske hold. Det er første gang, vi ser et canadisk hold komme ind, og det giver bare noget ny energi. Det er rigtig godt for sporten, det er rigtig godt for ligaen, siger TV 2 SPORTs basketballekspert Peter Wang.

I finaleseriens kamp seks blev Toronto Raptors' største stjerne Kawhi Leonard holdt nede på 22 point. I stedet endte Kyle Lowry og Pascal Siakam som canadiernes topscorere med 26 point hver.

Med sejren i Oracle Arena vandt Toronto bedst-af-syv-serien med 4-2 i sejre.

- Inden finaleserien var Golden State Warriors favorit, men der var den her lille ting med Kevin Durant, om han kunne komme tilbage. Han startede serien med at være skadet og blev så yderligere skadet, i de få minutter han spillede i kamp fem.

Larry O'Brien Championship Trophy skal til Toronto. Det er første gang, at et hold uden for USA vinder NBA-mesterskabet. Video: TV 2 SPORT

- Toronto Raptors er det rigtige mesterskabshold, og når vi ser serien over seks kampe, står de som fortjent vinder. Men der vil være historien om skaderne til Golden State-spillerne, som hænger med i den her finaleserien, siger Peter Wang.

Kawhi Leonard Finals MVP

Kawhi Leonard blev Finals MVP - altså kåret til den mest værdifulde spiller i finaleserien.

I Torontos 24 kampe i slutspillet scorede han i gennemsnit 30,5 point. Han blev også Finals MVP i 2014, da han var med til at sikre San Antonio Spurs' femte mesterskab.

- Jeg kom til et nyt hold og en ny træner med det samme mål som mit: At få fat i den pokal, der står derovre. Det er, hvad jeg spiller basketball for og arbejder hårdt for hele sommeren og i løbet af sæsonen. Jeg er glad for, at det blev belønnet, sagde Kawhi Leonard i et interview på banen.

Kawhi Leonard skriger sin glæde ud efter Toronto Raptors' sejr over Golden State Warriors i finaleseriens kamp seks. Toronto vinder NBA-finaleserien 4-2.

Den amerikanske basketballstjerne har ifølge Peter Wang haft afgørende betydning for Toronto Raptors' succes i denne sæson.

- Han missede mange kampe sidste år på grund af en skade, så man var ikke helt klar over, om han kunne finde sit niveau igen. Det må vi bare sige, at han kunne. Han har været den suverænt bedste spiller i slutspillet, og det er hans fortjeneste, at Toronto Raptors kan trække sig sejrrigt ud af den her sæson, siger eksperten.

Sådan forløb kamp seks

Kampen var uhyre tæt stort set hele opgøret, hvor Golden State Warriors uden den skadede stjerne Kevin Durant førte med to point inden fjerde og sidste periode.

Golden States store stjerne Stephen Curry missede et forsøg for tre point med få sekunder tilbage af kampen ved stillingen 111-110 til Toronto Raptors.

Med 0,9 sekunder tilbage fik Golden State bolden igen og kaldte en timeout. Holdet havde dog brugt alle sine, og derfor fik Toronto tildelt et straffekast, som Leonard scorede på.

Lyn-analyse

Toronto Raptors’ to mindste spillere blev de største. Kyle Lowry startede som lyn og torden og scorede 21 point i første halvleg. Fred VanVleet tog over efter pausen og scorede alene i fjerde periode 12 point og sluttede på 22 point. I dag skal der ikke deles noget negativt ud. Alle Golden State Warriors-spillere, der var til rådighed, gjorde, hvad de kunne. GSW tabte med æren i behold.

GSW spillede uden Kevin Durant, der rev sin akillessene over i kamp fem. Desværre mistede GSW NBA All-Star Klay Thompson i slutningen af tredje periode. Thompson havde på det tidspunkt scoret 30 point. Toronto fortjente sejren i kamp seks. Fire spillere scorede over 20 point, men skaden til Thompson vil altid være en del af historien om kamp seks.

Leonard fik yderligere to straffekast lige efter, da Andre Iguodala fejlede ham, og så kunne Leonard bringe det canadiske hold i front med fire point og lukke opgøret.

Klay Thompson fra Golden State endte som kampens topscorer med 30 point, og Golden States Draymond Green formåede at lave en tripledouble - 11 point, 19 rebounds og 13 assister.

Golden State Warriors vandt NBA-finalen i 2015, 2017 og 2018.

Det var holdets sidste kamp i Oracle Arena. I næste sæson rykker holdet til Chase Center i San Francisco.