Basketball

Det store ego marcherede hen over alle – og stoppede med en afsked til historiebøgerne

Kobe Bryant under sin sidste kamp 13. april 2016. Harry How / Scanpix Denmark

Kobe Bryant omkom søndag i en helikopterulykke bare 41 år gammel. NBA-legendens basketballkarriere vil for mange stå som en af de største.

Hele sportsverdenen blev ramt af et omfattende chok, da det søndag aften kom frem, at NBA-ikonet Kobe Bryant var omkommet i en helikopterulykke.

Kobe Bryant vil med sikkerhed blive husket for sine præstationer for Los Angeles Lakers, hvor han spillede i hele sin karriere, og hvor han blandt andet vandt fem NBA-mesterskaber med Lakers.

Historien om Kobe Bryant er samtidig en fortælling om en spiller, der har domineret på sin position, erobret adskillige rekorder og er symbolet på et vaskeægte klubmand.

Opvækst i Italien

Kobe Bryant blev født i Philadelphia, hvor han var den yngste og eneste dreng i en søskendeflok på tre. Hans far var den tidligere NBA-spiller Joe Bryant, og hans mor hed Pamela Cox Bryant.

Det var Kobe Bryants far, der kom op med navnet Kobe. Han så det på menukortet på en japansk restaurant og tænkte, at det var et passende navn.

Kobe Bryants mellemnavn, Bean, kommer tilmed også fra faderen, hvis kælenavn var ’Jellybean’.

Bryant startede med at spille basketball, da han var tre år gammel, og han havde fra start en stor kærlighed til Los Angeles Lakers. Bryants bedstefar plejede at sende ham videoer af NBA-kampe - og særligt med Lakers', som Bryant plejede at studere.

Det var virkelig sjældent, man så en 13-årig være så god

Greg Downer, Kobe Bryants high school-træner

Da Kobe Bryan var seks år gammel, stoppede hans far i NBA, og de flyttede til Rieti i Italien, hvor han fortsatte med at spille basketball på et lavere niveau.

De kommende år flyttede familien-Bryant lidt rundt i Italien, og Kobe lærte at tale flydende italiensk. I sommermånederne vendte han dog tilbage til USA, hvor han spillede sommerligaerne.

Storslået high school-karriere

Kobe Bryant havde en spektakulær basketballkarriere i sin high school-tid i Lower Merion High i Ardmore, der er en forstad til Philadelphia. Her flyttede familien tilbage til efter tiden i Italien.

Hans cheftræner på det tidspunkt, Greg Downer, forklarede dengang, at Bryant var ”en komplet spiller, der dominerede.”

- Han havde ingen slående svaghed. Jeg vidste, at han ville blive større og stærkere. Det var virkelig sjældent, man så en 13-årig være så god, sagde hans high school-træner.

De kommende år blev Bryant bare endnu mere dominerende, og efter sit seniorår blev han hyldet med adskillige priser. Blandt andet fik han:

  • High School Player of the Year
  • National Basketball Player of the Year
  • All American-priser
  • All-USA First Team Player.

Som 17-årig besluttede Bryant, at han ville direkte ind i NBA, hvilket han kun var den sjette spiller, der havde gjort i historien. Beslutningen fik stor omtale i pressen, da spillere, der var klar til at tage skridtet op så tidligt, var et sjældent syn.

Blev draftet som nummer 13

Inden NBA-draften i 1996 trænede Bryant i Los Angeles, hvor han blandt andet testede sig af med de tidligere Lakers-spillere Larry Drew og Michael Cooper. Og her imponerede han den daværende Lakers-træner, Jerry West.

- Han marcherede hen over folk, sagde West.

- Michael og Kobe spillede en-mod-en, og det var ikke rigtig en konkurrence. Det var ikke en udfordring for Kobe. Jeg sagde bare: "Jeg har set nok."

Kobe Bryant blev valgt som nummer 13 i draften af Charlotte Hornets, men blev efterfølgende tradet til Los Angeles Lakers, der ville gøre plads i budgettet til at hente centeren Shaquille O’Neal.

Han og Bryant fik deres egen historie - på godt og ondt. Det vender vi tilbage til senere.

Bryant underskrev en rookiekontrakt på tre år, der i alt ville løbe op i 3,5 millioner dollar - 23,7 millioner kroner.

Kom ind fra bænken

Kobe Bryant debuterede i Summer Pro League i Californien i 1996, hvor han scorede 25 point foran et publikum, der aldrig sad ned.

Forsvarsspillerne havde svært ved at dække ham op.

Som rookie i 1996 til 1997 kom Bryant for det meste ind fra bænken, da han stod i anden række efter guards som Eddie Jones og Nick van Exel. Men på samme tid blev han den yngste spiller til nogensinde at starte i NBA med sine 18 år og 72 dage.

Kobe Bryant i en af sine første kamp for Lakers.

Jo længere sæsonen skred frem, jo mere spilletid fik han. Kobe Bryant deltog tilmed i Slam Dunk-konkurrence i 1997, som han endte med at vinde.

I 1998/99-sæsonen brød Bryant igennem som en dominerende guard i ligaen, og han startede hver kamp. I løbet af sæsonen underskrev han en kontraktforlængelse på seks år, der var 70 millioner dollar værd - næsten 475 millioner kroner.

Turbulent forhold til Shaquille O’Neal

I 1999 blev Phil Jackson, der kom fra Chicago Bulls, ny træner for Los Angeles Lakers, og det skulle hjælpe Kobe Bryant til hidtil usete triumfer.

Shaquille O’Neal og Kobe Bryant dannede en frygtindgydende duo, der hjalp dem helt til toppen i NBA. Det resulterede i tre mesterskaber i streg fra 2000-2002.

- Det handler om, at man skal være tålmodig, har Phil Jacksen sagt om samarbejdet.

- Spillet skal komme til ham, men Kobe ville nogle gange gå sine egne veje og alene prøve at vinde kampen. Når jeg sagde det til ham, sagde han, at det var for, at vi kunne fortsætte med at vinde.

Men alt var dog ikke fryd og gammen i det suveræn makkerpar. For uden for banen fungerede tingene ikke.

Shaquille O’Neal og Kobe Bryant sammen i 2000.

Ikke plads til store egoer

Titlerne fra 2000 til 2002 holdt tingene i bero, men da Lakers tabte i NBA-finalen i 2004 til Pistons, blev det klart, at O’Neal og Bryant ikke kunne arbejde sammen mere.

Alle tre år var det Shaquille O’Neal, der fik finalens MVP-titel, hvilket har været diskuteret mange gange efter. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Kobe Bryant også var oppe at vende hos den komite, som skulle vælge titlen.

De to skulle desuden have diskuteret om rollerne på banen, og Bryant beskyldte O’Neal for ikke at være i form.

Der var ikke plads til to store egoer på Lakers-holdet. Derfor blev de offentligt uvenner, og O’Neal blev tradet til Miami, imens Bryant blev i Lakers.

Beskyldninger om voldtægt blev henlagt

I 2003 skrev flere medier, at Kobe Bryant var blevet anholdt i Eagle, Colorado, i forbindelse med en undersøgelse af et seksuelt overfald, hvor anklagen kom fra en 19-årig hotelmedarbejder.

Bryant blev beskyldt for at have voldtaget kvinden på sit hotelværelse 1. juli.

NBA-spilleren erkendte, at det var tale om et seksuelt møde, men nægtede anklagen om voldtægt.

Sagen blev henlagt, efter at anklageren nægtede at vidne i retten. Bryant indgav efterfølgende en klage mod kvinden på grund af injurier, men det blev afgjort uden for retten, da Bryant undskyldte sin anklage.

Kobe Bryant forlader retten i april 2004.

Scorede 81 point i én kamp

På trods af sagen uden for banen fortsatte Bryant med at imponere inde på banen.

22. januar 2006 scorede Kobe Bryant 81 point i Lakers’ 122-104-sejr over Toronto Raptors.

Det var den næsthøjeste pointtotal nogensinde – kun overgået af Wilt Chamberlains 100 point kamp i 1962.

- Den aften var meget speciel, og den betyder meget for mig, sagde Kobe Bryant for få dage siden.

I den samme måned blev Bryant også den første spiller siden 1964 til at score 45 point i mere end fire kampe i streg.

Tilbage på vinderkurs

I de følgende år blev skaderne flere, imens sejrene manglede.

Men det skulle ændre sig i 2009.

Lakers sluttede regular season (grundspillet, red.) ved at have den bedste record på 65-17. I playoffs blev Utah Jazz besejret i fem kampe. Efterfølgende blev både Houston Rockets og Denver Nuggets slået, og det gav en plads i NBA-finalen.

Lakers besejrede Orlando Magic over fem kampe, og Kobe Bryant blev kåret som MVP i finalen.

Kobe Bryant med en af sine døtre efter en af finalerne i 2009.

Kobe Bryant og Lakers gentog triumfen i 2010, hvor de spillede sig sikkert i finalen.

Her mødte de Boston Celtics, som de også stod over for i finalen i 2008. Selvom de var bagud med 13 point i tredje quarter i kamp 7, kom de tilbage og vandt mesterskabet. Bryant vandt sit femte mesterskab og hentede sin anden MVP-titel i streg.

Det udnyttede han til at fremvise fremfingre og signalere, at han havde vundet et NBA-trofæ mere end sin tidligere holdkammerat Shaquille O'Neal.

Kobe Bryant efter sin femte titel.

Sagde farvel med 60 point

I 2016 lakkede Kobe Bryants karriere mod enden, og det stod klart, at han ville stoppe efter sæsonen.

Det blev en afsked lige til historiebøgerne.

Kobe Bryant checkede ud af NBA med imponerende 60 point. Ingen andre i NBA's historie har scoret så mange point i sin sidste kamp.

I samme ligning skal det siges, at Bryant brugte 50 forsøg på at nå de 60 point, hvilket er flest skud af alle i en NBA-kamp i de seneste 30 sæsoner. Men det skal ikke pille ved, at det var et utroligt punktum, "Black Mamba" satte efter 20 sæsoner - alle i Los Angeles Lakers.

Det blev også til 33.643 point og 18 Allstar-kampe - kun i hans første sæson og på grund af en arbejdskonflikt i NBA i sæsonen 1998/99 sad Bryant ude.

Disse store øjeblikke var der mange af i den californiske storby i de 20 år, Kobe Bryant herskede i Los Angeles. "Black Mamba", som Bryant navngav sig selv, ville og kunne på egen hånd, påpeger TV 2 SPORTs basketballekspert Peter Wang.

- Han var da et kæmpe ego. Men det elsker de også i USA. Det er enerne, der kan noget, de andre ikke kan. Når Maradona dribler fra egen banehalvdel og scorer, går det over i historien som et af de største mål i historien, siger han.

- Han kunne også spille holdspil. Ellers vinder man ikke. Men han var ekstremt egoistisk. Det kan både være positivt og negativt, men han havde mulighed for at gøre det.

Blev ved med at vinde - også til OL og en Oscar-statuette

At han blev i samme klub hele karrieren, er med til at styrke hans eftermæle, mener Peter Wang.

- Hvor NBA var en svingdør med superstjerner, der kom og gik, var han den eneste konstant, samtidig med at han blev ved med at vinde.

- Det er kæmpestort at spille for det samme hold, være bedste mand for det samme hold og vinde mesterskaber for det samme hold, siger TV 2-eksperten.

Af bemærkelsesværdige meritter nåede NBA-legenden også at vinde OL i både 2008 og 2012 sammen med det amerikanske landshold.

Kobe Bryant poserer med sin Oscar-statuette.

I 2018 var det så på en uvant scene, at han blev hædret, da han modtog en Oscar-statuette.

Prisen fik han og teamet bag 'Dear Basketball', der blev kåret som den bedste animerede kortfilm. Historien bag var et digt, Kobe Bryant selv skrev i 2015, da han besluttede sig for at indstille sin karriere.

Et endegyldigt farvel

Sent søndag aften blev det så et endegyldigt farvel efter tragiske omstændigheder.

Den tragiske ulykke fandt sted, mindre end et døgn efter at Bryant var blevet overhalet af den nuværende Lakers-stjerne LeBron James på alle tiders topscorerliste.

Men i flere NBA's fans øjne vil han stadig være den største.

En af tidens allerstørste basketballspillere Kobe Bryant afgik søndag ved døden. Han var involveret i en helikopterulykke, hvor alle fem om bord omkom. Video: Bo Bentsen