Basketball

Ekspert udpeger historiens fem bedste NBA-hold: Én spiller er afgørende

NBA-sæsonen er suspenderet, men Peter Wangs basketfikserede hjerne kører stadig på højtryk. Her peger han på de fem bedste hold i ligaens historie.

69 sejre i grundspillet og dermed ny rekord i NBA.

Los Angeles Lakers kunne for præcis 48 år siden lade sig hylde efter at have vundet 69 ud af grundspillets 82 kampe. Rekorden stod i hele 24 år. Imponerende præstation, men ikke nok til en plads på Peter Wangs liste over NBA-historiens fem bedste hold nogensinde.

- Man skal jo lave et cut et eller andet sted. De fem hold, jeg har med, er allesammen så tossegode, så de ville slå Lakers-holdet fra 1971-72-sæsonen, siger Peter Wang, basketballekspert på TV 2 SPORT.

Kriterierne er simple. Holdene er bedømt ud fra en hel sæson på baggrund af præstationer og spillere. Her er Peter Wangs bud på de fem bedste NBA-hold i historien:

#5: Los Angeles Lakers, 2000-01

Det ikoniske hold fra Los Angeles gik ind til denne sæson som forsvarende mester og vandt her sit andet mesterskab af tre på stribe.

I grundspillet gik de 56-26 og endte som toer i Western Conference. Ikke sådan vildt imponerende, men i playoffs tog det fart. Frem til finalerne gik Lakers ubesejret gennem slutspillet og sweepede blandt andet topseedede San Antonio Spurs i serien om Western Conference. I finalen led Lakers sit eneste nederlag i slutspillet, da de tabte første kamp til Philadelphia 76ers.

- De skulle faktisk have vundet uden at smide nogen kampe overhovedet, siger Peter Wang, som peger på Kobe Bryant og Shaquille O'Neal som de helt store spillere på holdet.

- Kobe er 22 år på det her tidspunkt og er ikke helt i sin prime endnu, men de har en Shaquille O’Neal, som nok er det stærkeste, vi har set. Det er et meget homogent hold med en meget simpel rollefordeling. Alle har vidst, at det var Shaq, der var den bedste, og Kobe der var den næstbedste. Og hvis du har Kobe Bryant som næstbedste spiller, så har du allerede der et voldsomt godt fundament, siger Peter Wang.

Selvom der afgjort var to superstjerner, var den ene alligevel mere iøjnefaldende end den anden. Shaquille O'Neal snittede i finaleserien 33 point, 15,8 rebounds, 4,8 assists og 3,4 blokeringer.

- Shaq var dedikeret til at spille slutspil, han var i form, og han var på en mission. Han ville simpelthen vise, at han var den bedste spiller. Han var fuldstændig dominerende og var klart den bedste spiller i slutspillet og finalerne.

#4: Los Angeles Lakers, 1986-87

Peter Wang bliver i 'La La Land', men bevæger sig lidt længere tilbage i tiden. Tilbage til 'Showtime Lakers' anført af Magic Johnson og den mest scorende spiller i ligaens historie, Kareem Abdul-Jabbar.

- Det er jo et sindssygt hold. Og det mest sindssyge er, at Kareem Abdul-Jabbar, 39 år gammel, snitter over 21 point i finaleserien. Det giver ingen mening, siger Peter Wang.

I grundspillet gik holdet 65-17 og sluttede som etter i Western Conference. I finalerne slog Lakers Boston Celtics 4-2. Udover Kareem Abdul-Jabbar havde Lakers glæden af Magic Johnson i sin storhedstid.

- I den her sæson var det 'Magic on a mission'. De taber året forinden til Celtics, og det er tydeligt, at de nu skal have sat tingene på plads. Magic spiller i særklasse godt i 86-87-sæsonen, siger Peter Wang.

- Det hold, det havde bredden, det havde stjernerne, det havde rollefordelingen, og så spillede det bare fedt. Det var jo for alvor her, vi så det her 'Showtime Lakers'-hold udfolde sig. Det spillede med et enormt højt tempo, var super underholdende og scorede mange point, lyder det fra Peter Wang.

#3: Boston Celtics, 1985-86

Vi hopper yderligere et år tilbage i tiden og samtidig ind i top-3, hvor holdene ifølge Peter Wang adskiller sig i niveau.

- Der er en ret stor streg mellem tredje- og fjerdepladsen, siger Peter Wang.

Boston Celtics sluttede grundspillet som etter med en statistik på 67-15. På vej mod finalen sweepede de blandt andet Jordan og Bulls 3-0. Dengang spillede man bedst af fem kampe i første runde. I finalen slog de Hakeem Olajuwon og Houston Rockets 4-2.

Ret bemærkelsesværdigt gik de i grundspillet 40-1 på hjemmebane, og da Peter Wang kommer til det i sine noter, er han ikke til at stoppe.

- Det her er jo et fuldstændig vanvittigt bredt hold, der er jo stjerner hele vejen ned igennem. De har Dennis Johnson, som var Finals MVP i 1979, da han spillede i Seattle. De har Larry Bird, der er MVP, de har Bill Walton, som har været MVP og Finals MVP - og han kommer fra bænken! De har fire spillere ud af deres fem startende, som alle fire i dag har retired jerseys. Det er kun Danny Ainge, hvis trøje ikke er trukket tilbage, og er han din dårligste spiller ud af dine første fem mand, så skal det nok gå, siger Peter Wang.

Selvom de i Boston Celtics på det her tidspunkt har deres Big Three, som ses på billedet højere oppe, er Larry Bird deres klart bedste spiller.

- På det tidspunkt er han den mest alsidige spiller i NBA. Han kan rebounde, aflevere, score, skyde, poste. Han trash talker og kan psykologisk vinde de her kampe. Han har the upper hand på alle i den her sæson, siger Peter Wang.

#2: Golden State Warriors, 2016-2017

Med tilkomsten af Kevin Durant blev et i forvejen vanvittigt godt hold endnu bedre. Året inden satte de rekord i grundspillet, da de vandt 73 kampe. Dette år gik de 67-15 i grundspillet, inden de i slutspillet satte rekord med 16 vundne kampe. De tabte kun én kamp i hele slutspillet - det var i finaleserien, som de vandt 4-1 over Cleveland Cavaliers, som de havde tabt til året før.

- De havde superstjernerne i deres prime, de havde de måske to bedste skytter i NBA's historie, og så havde de noget nyt: Den her 'Death Lineup', som den blev kaldt, når de spillede med deres fem små, hvor Draymond Green var største mand.

Peter Wang mener, man kan argumentere for, at de havde de bedste spillere i ligaen på stort set alle pladser.

- De har den bedste point guard i Steph Curry. Bedste shooting guard, der kan man godt argumentere for, det er Klay Thompson. Og det er det år, hvor man diskuterer, om Kevin Durant er bedre end LeBron James. Så man kan også godt sige, man har den bedste small forward. Man kan også argumentere for, at Draymond Green er blandt de bedste power forwards. De har fire All Stars, og så har de bøf og kartofler i Zaza Pachulia på centerpositionen, siger Peter Wang.

Derudover havde de på bænken en tidligere Finals MVP i Andre Iguodala, og her finder man også Shaun Livingston, der også bidrog positivt. Men de altoverskyggende stjerner på holdet var Kevin Durant og Steph Curry.

#1: Chicago Bulls, 1995-96

Med Michael Jordan i spidsen tager Chicago Bulls-holdet, som vandt mesterskabet i 1996, titlen som det bedste NBA-hold nogensinde på Peter Wangs liste.

De satte flere rekorder undervejs og vandt blandt andet deres første 37 hjemmekampe. De endte grundspillet med en record på 72-10. Herefter vandrede de gennem slutspillet og slog i finaleserien Seattle SuperSonics 4-2.

- Hold nu op et hold. De kunne vinde med angreb, men specielt med forsvar. De har kun én rigtig MVP i Michael Jordan, men de har en 'Sixth Man' i Toni Kukoč, en top-50 spiller og mange gange All Star i Scottie Pippen. Og forsvarsmæssigt har de altså 'All NBA Defensive Players' på fire positioner. De lukkede bare ned og dækkede metodisk godt op, siger Peter Wang.

Han var dog i tvivl, om han skulle have dem på førstepladsen over Golden State Warriors-holdet fra 2016-17. Men her var én spiller altafgørende.

- The GOAT (Greatest of All Time, den bedste nogensinde), Michael Jordan. Det er bare umuligt at gå imod Jordan, sådan har jeg det lidt.

Og selvom det naturligvis ikke kan lade sig gøre, kan Peter Wang ikke lade være med at tænke på en serie mellem nummer ét og to på sin liste.

- Hvor ville jeg gerne have set det her sindssyge angreb fra Warriors spille mod det her vanvittige forsvar fra Bulls. Jeg sidder ikke og siger, jeg ved, Bulls ville vinde den her, for så skråsikker er jeg ikke. Jeg var lige ved at tippe den anden vej. Og hver eneste gang, jeg så sidder og veksler frem og tilbage, lander jeg bare på Jordan. Det er ham, der er udslagsgivende, siger Peter Wang.