Basketball

Eksperter er ikke i tvivl om, hvorfor verden nu skal se Jordans hemmelige optagelser

I en ny dokumentarserie kommer man helt tæt på Michael Jordan og Chicago Bulls, og det minder igen verden om hans evner på og uden for banen.

Selv 17 år efter sit karrierestop kan basketballikonet Michael Jordan stadig trække millioner af tv-seere til skærmene.

Således så 6,3 millioner amerikanere med, da det første afsnit af dokumentarserien ’The Last Dance’ om Michael Jordan i søndags rullede over skærmene i USA. Det er på niveau med de mest sete NBA-kampe i denne sæson, og det er det mest sete dokumentarprogram i tv-stationen ESPN’s historie.

Og så er der slet ikke medregnet de mange millioner verden over, der har set med på Netflix, hvor de to første afsnit lige nu kan ses.

Dermed er Michael Jordan igen blevet den mest omtalte basketballspiller for en stund, og det er ikke tilfældigt, at serien udkommer netop nu, fortæller NBA-ekspert Jens Laulund.

- Han vil gerne sætte en streg under, hvem der er den bedste nogensinde. Det er en ny generation, der aldrig har set ham spille, og han vil gerne vise dem, hvor god han var. Og så giver han samtidig et åbent og ærligt indblik i tiden omkring ham og Chicago Bulls i slutningen af 90’erne.

Det er nemlig Michael Jordan selv, der har givet grønt lys til dokumentaren, men det vender vi tilbage til senere.

En strategisk trepointscoring

Det skulle nemlig oprindeligt have været en dokumentar om den sidste sæson med kliken hos det stjernespækkede Chicago Bulls, der havde domineret NBA i 90’erne.

Da holdet tog hul på sæsonen 1997/98, kom det frisk fra to mesterskaber i træk, og Bulls-drengene havde i alt vundet fem pokaler på syv år.

Derfor begyndte et amerikansk tv-hold at følge Chicago Bulls til kamp, træning og uden for banen. I en hel sæson optog man timevis af videomateriale, men der var bare et enkelt aber dabei: Michael Jordan havde på snedig vis sikret sig rettighederne til al videomaterialet, og det var derfor ham - og kun ham - der kunne bestemme, hvordan det skulle bruges.

Det er derfor, at offentligheden først nu - 22 år senere - får lov til at se de hidtil hemmeligholdte optagelser af Michael Jordan.

At han frigiver optagelserne så lang tid efter sit karrierestop, er ifølge brandingekspert Kenneth Cortsen ’en strategisk trepointscoring’.

- Det viser en unik spilintelligens uden for banen, for det er med til at forstærke relevansen og forlænge levetiden af hans brand. Folk vil jo ikke kun have noget, som var relevant i 1997 – det skal også være relevant i 2020, siger han.

Både til den nye og den gamle generation

Der er planlagt ti episoder af serien. Angiveligt sidder tv-folkene stadig og klipper seriens sidste episoder sammen, og det er forklaringen på, at man indtil videre kun kan se de to første afsnit. To afsnit, hvis premieredag endda blev rykket frem for at udnytte de sultende sportsfans under coronapandemien.

- Vi vil jo gerne se noget, hvor der er noget på spil, og det har vi jo ikke lige nu. Så det forstærker timingen, og det er derfor ikke så underligt, at der er så mange, der ser med, siger Kenneth Cortsen.

For generationen, der ikke fulgte NBA i 90'erne, fortæller dokumentarserien, hvem Michael Jordan var, og hvad han kunne på banen. For den ældre generation graver serien et spadestik dybere, når man kommer helt tæt på Michael Jordan og holdkammeraterne fra Chicago Bulls.

- Lige så god han var til basketball, lige så reserveret og mystisk var han også. Han er historisk ikke en person, der har givet meget af sig selv eller en, der dukker op til de store basketballkampe. Så for os, der fulgte ham i 90'erne, får man noget bag om scenen og et ærligt indblik i hans karriere, lyder det fra NBA-ekspert Jens Laulund.

Selvom der kun er udkommet to ud af de ti afsnit, så har den allerede fået masser af omtale.

Og den har også rykket på folks syn på Michael Jordan. For eksempel hos den nuværende NBA-spiller Trae Young, der ikke engang er var født, da optagelserne til dokumentarserien blev optaget.

- Jeg føler, at denne dokumentar gør Michael Jordan til nummer ét på min liste i stedet for nummer to, som han skrev på sin twitterprofil forleden og henviste til sin liste over de største NBA-spillere nogensinde.

For Jens Laulund kommer dokumentareserien ikke til at ændre noget. For ham vil Michael Jordan altid være den bedste, men han tror alligevel, at man kommer til at se nogle nye og usympatiske sider af basketballstjernen.

- Jeg tror, den vil vise, at han var en primadonna, og at han på mange måder var svær at spille sammen med. Hvis den var udgivet tre-fire år efter, at han stoppede, så havde den måske ændret ved måden, jeg ser ham på, men nu bliver det svært at lave om på, siger han.