Basketball

- Det var surrealistisk, siger instruktør om sit første møde med Michael Jordan

Michael Jordan under optagelserne til 'The Last Dance'. The Last Dance/Netflix

Jason Hehir har i de sidste 28 måneder arbejdet på 'The Last Dance'. Det har blandt andet budt på møder med nogle af de største basketstjerner.

- YES. Stort Y, stort E, stort S. YES.

Der var ikke meget at tænke over for Jason Hehir, da han blev tilbudt at instruere sportsdokumentarserien 'The Last Dance', som lige nu samler folk fra hele verden om skærmen.

- Som sportsfan er det en drøm at få lov at fortælle historien om det bedste hold og en af de mest ikoniske figurer (Michael Jordan, red.) i min levetid. Historien har så meget at byde på, karaktererne har så mange lag, og der er uendelige måder at fortælle historien på, siger Jason Hehir til TV 2 SPORT.

'The Last Dance' i tal

  •  Serien er lavet på baggrund af 10.000 timers videomateriale.
  • Under processen har Jason Hehir og resten af holdet lavet 106 interviews. 
  • Serien er tilgængelig på Netflix i 185 lande. 
  • Serien slog seertalsrekorden for en sportsdokumentar på ESPN med et gennemsnit på 6,1 millioner seere, da de to første afsnit havde premiere i USA. 

I 28 måneder har han og resten af holdet været i gang med at lave det, der nu er blevet til ti afsnit, som fortæller historien om det Chicago Bulls-hold, der dominerede i NBA gennem 1990'erne, hvor de vandt seks mesterskaber.

Første møde med Michael Jordan

En aften Jason Hehir var på vej ned for at træne, tikkede en SMS ind: 'Kan du møde Michael Jordan til en drink på et hotel på Manhattan nu?'

Jason Hehir skiftede hurtigt til et mere 'Jordan meeting appropriate' sæt tøj. Han hoppede i en taxa til hotellet, tog elevatoren op, og det næste øjeblik stod han foran His Airness, selveste Michael Jordan.

- Det var surrealistisk pludselig at stå ansigt til ansigt med en person, du hele dit liv kun har set på en tv-skærm. For mange er Jordan en karakter, der kun eksisterer i vores fantasi. Han er enten på en tv-skærm, på et logo på en sko eller en plakat på væggen. Det er svært at forestille ham som et normalt menneske, han er nærmest som en fiktiv karakter taget ud af en bog, siger Jason Hehir.

Michael Jordan var naturligvis ikke en fiktiv karakter, men spillede til gengæld sammen med en masse fiktive karakterer, da han medvirkede i filmen Space Jam fra 1996.

Jason Hehir tog et par dybe indåndninger og forsøgte at virke rolig, selvom han bestemt ikke var det.

- Han er karismatisk, charmerende og en flink fyr, så på blot få minutter forsvandt nervøsiteten, og pludselig sad jeg og talte med en helt normal person, som var fokuseret, respektfuld og gav sin fulde opmærksomhed.

Mødet var blandt andet sat op for, at Michael Jordan, som har rettighederne til det meste af videomaterialet, kunne godkende instruktøren. Men Jason Hehir havde også nogle spørgsmål. Han ville vide, hvorfor Jordan overhovedet ville være med til at lave serien.

Det ville han heller ikke.

- Han var tilbageholdende, fordi folk måske ikke ville kunne forstå hans reaktioner og væremåde, fordi de kom ude af kontekst. Han var et intenst konkurrencemenneske og forventede intet andet end det bedste af sig selv og sine holdkammerater. Og når han ikke fik det bedste af folk, fik de det at vide, siger Jason Hehir.

Men Jason Hehir fik forsikret Jordan om, at på de ti timer ville folk kunne forstå konteksten, og hvorfor han handlede, som han gjorde. Samtidig fik Jordan retten til at fjerne klip, han ikke ville have med. Det var nok for Jordan, og projektet kunne skydes i gang. Han brugte aldrig sin ret til at fjerne klip, men rettigheden til det gjorde ham ifølge Jason Hehir tryg og fik ham til at åbne helt op.

Det fik Jason Hehir en smagsprøve på allerede et kvarter inde i det otte timer lange interview med Michael Jordan. Efter at have spurgt ind til at Chicago Bulls i begyndelsen af Jordans tid hos dem blev kaldt 'The Chicago Bulls Travelling Cocaine Circus', brød Michael Jordan ud i stor latter.

'A big belly laugh', kalder Jason Hehir den.

- I al min research og mine oplevelser med ham har jeg aldrig hørt det grin før, siger Jason Hehir.

Der vidste han, at Jordan ville åbne helt op og være sig selv. Noget verden sjældent har fået lov at se, da den tidligere superstjerne har holdt sig længere væk fra rampelyset, end hvad mange journalister og sportfans kunne ønske.

Brugte sin telefon som et stykke legetøj

Serien fortæller ikke blot historien om Michael Jordan, men også om organisationen bag, trænerne og holdkammeraterne. En af de mest fremtrædende holdkammerater var Dennis Rodman.

Hvis du ikke lige kan huske Dennis Rodman, så er det ham med farverige frisurer, piercinger og det funky tøj, som er venner med Kim Jong-un, Nordkoreas leder. For Jason Hehir var det en af de lidt sværere personer at interviewe.

- Det er svært at holde Dennis (Rodman, red.) fokuseret, siger Jason Hehir.

Dennis Rodman i dialog med Michael Jordan, efter han er blevet kaldt for en teknisk fejl.

I nogle interviews brugte Jason Hehir sin telefon til at vise klip af de andre kilders udtalelser. Det virkede især godt med Dennis Rodman.

- Det fungerede som et stykke legetøj, som man giver til et barn, der er lidt ude af kontrol. Du vil give dem noget, så de falder ned og holder fokus.

Især når han viste ham interviewbider med Michael Jordan, gav det pote.

- Han beundrer Michael Jordan meget, så når han så ham tale om sig selv, især når det var positivt, rettede han ind og fokuserede igen.

At Rodman regnede med, at interviewet ville tage 10 minutter og endte med at tage tre timer, gjorde det ikke lettere. Men Jason Hehir var godt tilfreds med det endelige resultat.

- Det var en udfordring at holde ham i stolen og holde ham fokuseret, men han gav os en masse godt og samarbejdede ligesom alle andre, siger Jason Hehir.

Tidligere deadline på grund af coronakrisen

Pludselig blev en overskuelig deadline noget anderledes for Jason Hehir. Efter udbruddet af coronavirus satte verden i stå, ville ESPN gerne have serien ud i april i stedet for juni.

Så mens de første afsnit havde premiere, knoklede Jason Hehir og resten af holdet for at få de sidste episoder færdige, mens roser for de første afsnit væltede ind. Reaktioner, hvor han har fået en indikation af, at folk er kommet tættere på hinanden, har for ham været den største ros.

- At spille bare en lille rolle i at samle folk i sådan en tid og minde dem om, at der stadig er sjove ting, nostalgi og minder, har været det mest værdifulde, siger Jason Hehir.

Udover positive reaktioner i private beskeder har Jason Hehir også kunnet følge med på Twitter, hvor der bliver kastet masser af kærlighed efter 'The Last Dance'. Her er nogle af dem.

- #TheLastDance er muligvis den bedste sportsdokumentar nogensinde.

- Ser episode 4. At se MJ holde det første (trofæ) var lige ved at få mig til at græde. Den følelse er uforklarlig, når du har været gennem (ilden), skriver LeBron James, en af nutidens største stjerner i NBA.

'The Last Dance' kan ses på Netflix, hvor de fire første afsnit er tilgængelige. De sidste seks afsnit udkommer over de næste tre mandage.