Basketball

Verdensmester overvejer at amputere benet for at deltage i de Paralympiske Lege

George Bates er en stor profil på den engelske landshold i kørestolsbasketball. British Wheelchair Basketball

George Bates kan blive tvunget til at få amputeret sit ben, hvis han vil med det engelske landshold i kørestolsbasketball til de Paralympiske Lege.

Han har allerede vundet store titler med det engelske landshold i kørestolsbasketball, der er både regerende europa- og verdensmester.

Men George Bates er lige nu i overhængende fare for ikke at komme med til de Paralympiske Lege i 2021 i Tokyo.

Det skyldes, at hans handicap ikke opfylder de kriterier, som Den internationale paralympiske komite har fastlagt for deltagelse i de Paralympiske Lege.

- Det er vanvid, siger George Bates til Telegraph Sport.

Bates er ellers officielt erklæret ’handicappet’. Siden han var 11 år gammel, har han lidt af CRPS - komplekst regionalt smertesyndrom - der gør ham yderst fysisk begrænset. Desuden skal han leve med en konstant og livslang smerte i sit venstre ben.

Men i denne uge har Bates altså fået at vide, at det ikke er nok til at komme med til de Paralympiske Lege.

- I den email, jeg fik, anerkendte man mit handicap, men grundlæggende sagde man bare, at det er den forkerte form for handicap. Det er i mine øjne meget diskriminerende. Handicap er ikke sort og hvidt. Der er tusindevis af forskellige handicap, og alle tilfælde er forskellige, siger George Bates.

Genovervejer amputation

Den 26-årige brite har spillet professionel kørestolsbasket i Italien og Spanien i de seneste seks år, ligesom han har været en del af det engelske landshold siden 2017.

- Jeg er fuldt ud registreret som handicappet i Storbritannien. Jeg går med en krykke. Jeg har konstante smerter i mit venstre ben. Jeg har ikke gået uden hjælpemidler i 15 år. Jeg kan ikke cykle. Dette er den eneste sport, jeg kan dyrke, og jeg har ingen fordel i forhold til de andre, siger George Bates, der nu er begyndt at overveje drastiske metoder:

- Da jeg var 14, havde jeg mulighed for at få amputeret benet, men valgte ikke at gøre det. Jeg besluttede at leve med smerten. Nu tænker jeg, at jeg måske skulle tage at få det gjort. Hvis jeg gjorde det, ville jeg være godkendt. Hvad er rationalet i det?

I første omgang vil Bates dog nøjes med at appellere beslutningen, ligesom han også er klar til at gå hele vejen til retten.

De Paralympiske Lege i Tokyo løber af stablen 23. juli til 8. august 2021. To uger senere venter OL i samme by.