Basketball

NBA-spiller vækker opsigt ved ikke at knæle - nu forklarer han hvorfor

NBA-organisationen har givet spillerne lov til at knæle under USA's nationalsang og dermed udtrykke en stille protest som optakt til kampene.

Jonathan Isaac fra Orlando Magic blev natten til lørdag dansk tid den første NBA-spiller, der ikke valgte at knæle under den amerikanske nationalsang, efter basketballsæsonen er blevet genoptaget.

Det skete forud for kampen mod Brooklyn Nets, og billedet af den stående 2,11 meter høje forward har vakt opsigt.

Samtlige NBA-spillere har siden sæsonens genoptagelse udtrykt en stille protest mod politivold og racemæssig ulighed i USA ved at knæle under afspilningen af Star-Spangled Banner som optakt til de NBA-kampe, der måtte udskydes som følge af coronapandemien.

Desuden valgte den 22-årige amerikanske forward at stå i sin Orlando Magic-spilletrøje under afspilningen af USA's nationalsang, mens holdkammeraterne alle bar en sort Black Lives Matter-trøje til ære for den afdøde, sorte George Floyd, der døde i politiets varetægt 25. maj i Minnesota efter en brutal anholdelse.

Jonathan Isaac: Alle begår fejl

På de sociale medier bliver der spekuleret i, hvorfor Jonathan Isaac valgte at gå imod strømmen og afholde sig fra en stille protest, men hovedpersonen giver selv svaret.

At knæle og bære en Black Live Matter-trøje går ifølge forwarden nemlig ikke hånd i hånd med at støtte sorte liv.

Basketballspilleren mener ikke, at overfladiske ting som en trøje er afgørende, men at det er de indre værdier, der tæller.

- Vi begår alle fejl, og sommetider fører det til, at vi peger fingre ad, hvem der er mest forkert... Biblen fortæller os, at vi alle kommer til kort over for Gud. Det vil bringe os tættere sammen og få os til at respektere hudfarve, siger Jonathan Isaac ifølge CNN.

En knælende LeBron

Natten til fredag dansk tid tørnede de to baskethold fra Los Angeles Lakers og Los Angeles Clippers sammen i deres første kamp i den genoptagede NBA-sæson.

Efter kampen forklarede ligaens største stjerne, LeBron James, hvorfor han valgte at knæle og vise sin støtte til bevægelsen Black Lives Matter.

- Det er en mulighed for at bruge platformen til at sprede et positivt budskab og en masse kærlighed til hele verden.

- Vi ved, hvad der foregår i samfundet i øjeblikket, og vi bruger NBA-platformen som spillere, trænere og organisation til at vise vores modstand, lød det fra LeBron James.

LeBron James (i midten) knæler forud for opgøret mellem Los Angeles Lakers og Los Angeles Clippers natten til fredag dansk tid.

Ser gennem fingre med regel

Forud for kampen mellem Orlando Magic og Brooklyn Nets havde ejerne af holdet fra Florida givet spillerne lov til at udtrykke deres støtte til Black Lives Matter-bevægelsen og fordømme racemæssig ulighed i det amerikanske samfund.

Og organisationen bag NBA har ligeledes givet spillerne lov til at knæle under nationalsangen som optakt til NBA-kampene.

- Jeg respekterer holdenes fredelige protester mod social uretfærdighed. Vi vil ikke håndhæve vores mangeårige regel, der kræver at spillerne står op under afspilningen af nationalsangen, sagde NBA's kommissær, Adam Silver, forud for sæsonens genoptagelse.

Jonathan Isaac (til venstre) vandt sammen med holdkammeraterne fra Orlando Magic over Brooklyn Nets natten til lørdag dansk tid.

I nattens opgør vandt Orlando Magic med 128-118 over Brooklyn Nets, hvor Jonathan Isaac fik 16 minutter på banen.

Magic-forwarden scorede 16 point og havde 6 rebounds.