Basketball

Luka Doncic og jagten på storhed

Sloveneren kom ind i NBA i 2018, hvor han blev en del af Dallas Mavericks. Tom Pennington / Ritzau Scanpix

Den 21-årige Luka Doncic er, trods sin unge alder, allerede blandt de bedste talenter i NBA, og hans søgen efter et NBA-mesterskab er begyndt.

Ti, ni… Bolden svinger frem og tilbage fra den éne hånd til den anden. Otte, syv… Fødderne danser som en ballerinas, mens øjnene er låst fast på kurven. Seks, fem… Forsvarsspilleren ved godt, hvad der kommer, men han er chanceløs.

Fire, tre… Højre ben svinger hårdt bagud og bærer momentum af en torso, der er ved at positionere sig. To, ét… Et skud sendes af sted. Det er langt udefra.

Lyden af det vibrerende net, der bliver viklet sammen af styrken af bolden, der finder sin vej ned gennem kurven, overdøves kun af 20.000 fans, der rejser sig til bens og fejrer scoringen.

”Luuuuuuka! Luuuuuuka! Luuuuuuka!”

Det kan lyde som én speciel hændelse, men dette er hverdagskost for Dallas Mavericks-fans, der efterhånden er blevet vant til at se deres nye helt Luka Doncic ramme dybe trepointsskud i hovedet på forsvarsspillere. Men trods den stigende norm forholder entusiasmen sig højt i Dallas.

Arvtageren til Nowitzki

Doncic, der scorer over 28 point per kamp, var en velkommen tilføjelse til Dallas i 2018, men ikke udelukkende grundet hans overvældende talent. Da 2018/2019-sæsonen indtraf, havde den legendariske NBA-stjerne Dirk Nowitzki allerede annonceret sin kommende pension, hvilken i den grad knuste hjerter i delstaten Texas.

Nowitzki, der fik debut i Dallas i 1999, opnåede status som sportslegende i 2011, da han førte Dallas til deres første, og hidtil eneste, NBA-titel over Miami Heat. Et Heat-hold, som var anført af LeBron James, Dwyane Wade og Chris Bosh.

Dirk Nowitzki fejrer mesterskabet, som han vandt i 2011.

Hvert og ét af hans 31.560 point i karrieren er scoret som medlem af Mavericks, hvilket kun gjorde hans legende-status endnu større. Derfor var afskeden med den dekorerede tysker en følelsesladet affære, men ankomsten af Doncic helbredte hurtigt de knuste Texas-hjerter.

Den kreative slovener brillerede med sine hurtige driblinger, fik publikum på fødderne med sine dynamiske afleveringer, og gjorde det hele med et bredt smil på læben. Og endnu vigtigere: Med en stolt Nowitzki ved sin side.

I NBA er tilstedeværelsen af en stjerne ofte en stærk nødvendighed for at holde faninteressen høj - også for at etablere sig på mere globalt plan. For de fleste klubber er der en længere periode mellem den type spillere, men Dallas formåede at binde de to æraer sammen ved at ramme rigtigt i draften.

Det betød dog ikke, at justeringer ikke var påkrævet.

En ændret stil

For en klub, der på banen var bygget op omkring Nowitzki, var der et stort behov for at etablere en ny spillestil, som passede til Doncic. Det betød et skift i mentalitet og prioriteter på banen, da Doncic spillede med bolden i hænderne i lang højere grad end den aldrende tysker.

For mange trænere vil sådan et skift være nærmest umuligt at implementere - især fra den ene sæson til den anden. Men cheftræner Rick Carlisle tog udfordringen op og implementerede et offensivt system, der var som skræddersyet til den talentfulde Doncic.

Luka Doncic har taget NBA med storm, og han leverer højdepunkter, hver gang han spiller.

En ny prioritet blev lagt på distancespillet, samt at flankere den bolddominerende Doncic med skytter, så han kunne kollapse forsvaret og aflevere bolden ud til åbne spillere for trepointsskud. I denne sæson har det udmøntet sig i ligaens bedste angreb.

Doncic er alfahannen, der tager størstedelen af beslutningerne, hvilket ses i hans 8,8 assists per kamp, der rangerer fjerdebedst i NBA.

I januar 2019 hentede Mavericks den 221 centimeter høje Kristaps Porzingis i New York. Erhvervelsen var på alle måder et led i at give Doncic en værdig holdkammerat, der kunne holde nettet varmt, når Doncic tog en pause. Det skulle tilmed forhøje Doncic' indflydelse, når de var sammen på banen.

Duoen har i år scoret en tredjedel af holdets totale antal point og udviser stærk kemi mellem hinanden.

Fremtiden kan ikke vente

Det er typisk, at unge spillere har brug for noget tid, inden de bliver mesterskabskandidater. Doncic bryder med atter en norm i den afdeling, da han allerede har vundet EM med Slovenien i 2017. Han har tilmed vundet EuroLeague i 2018 med Real Madrid.

Luca Doncic i sin tid i den spanske storklub Real Madrid.

Derudover har han også hevet den spanske ligatitel i hus tre gange.

Derfor er der meget utålmodighed at finde i Doncic, der hungrer efter NBA-mesterskabet på samme plan som en mangeårig veteran, som kan mærke kulden af karrierens vinter i nakken.

Det betyder ikke, at det bliver en nem vej til titlen. Dallas skal igennem hold som Milwaukee Bucks, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Boston Celtics og Toronto Raptors for at løfte trofæet til oktober, hvilket virker ambitiøst.

Men sig ikke det til Doncic, der til dags dato ikke har ladet konventionel logik dominere hans historie.

Luka Doncic og hans Dallas Mavericks møder Sacramento Kings tirsdag aften klokken 20.30. Du kan følge kampen direkte på TV 2 SPORT.