Basketball

NBA-stjerne blev smidt på gaden som 13-årig - nu dominerer han slutspillet

Jimmy Butler ser endelig ud til at have fundet sit hjem.  Pool / Ritzau Scanpix

Jimmy Butler og Miami Heat har domineret Indiana Pacers i seriens første kampe. For Butler handler det ikke kun om dominans, men om at finde sig selv.

Det har været en lang vej for Jimmy Butler.

Den 30-årige superstjerne for Miami Heat har siden sommeren 2017 spillet for hele fire NBA-klubber, men ser endelig ud til at have fundet et fast hjem i Florida, hvor han disse dage yder sit bedste for klubben i NBA-slutspillet.

En hård start

I en ung alder lærte Butler, hvordan det var at stå på egne ben.

I en alder af bare 13 år blev han smidt ud hjemmefra og brugte flere år på at hoppe fra sted til sted, hvor han nu end kunne. Det var ikke før hans sidste år i high school, at han fik fast tag over hovedet.

Sideløbende med den udfordrende opvækst dygtiggjorde Butler sig på banen, men ikke helt nok til at blive rekrutteret af store universiteter. I 2007, efter high school, lod Butler sig nøjes med et tilbud fra et lavt rangeret universitet, der ikke engang spillede i den primære collegerække NCAA.

Her blomstrede Butler som spiller, og det lykkedes ham at fange opmærksomheden af Marquette University, ét af de store programmer i USA.

Jimmy Butler blev draftet i 2011 af Chicago Bulls.

Benhårdt arbejde

Butler ankom til Marquette uden et stort ry, hvilket betød, han måtte kæmpe sig til ethvert minut på banen. Allerede ved hans anden sæson i Marquette opnåede han trænerstabens tillid til sådan en grad, at han begyndte at spille over 34 minutter per kamp. Især var det Butlers arbejdskraft og defensive kunnen, der imponerede.

Butler spillede endnu en sæson for Marquette, inden NBA ringede på døren. Butler blev valgt som det 30. og sidste valg i første runde af NBA Draft i 2011 af Chicago Bulls.

Marquette cheftræner Buzz Williams erkender, at han var hård overfor Butler, men at Butler tog vigtige lektier fra tiden under ham.

Virginia Tech head basketball coach Buzz Williams coached Jimmy Butler at Marquette University, and spoke with #BullsTV about how far Jimmy has come since faxing his college letter of intent from a McDonald's in East Texas.

Posted by Chicago Bulls on Thursday, July 9, 2015

Succes og afgang

Butler spillede sporadisk sin første sæson i Chicago, men meget ligesom hans tid ved Marquette, tog det kun én sæson for Butler at vise sit værd.

I anden sæson modtog han 26 minutters spilletid under cheftræner Tom Thibodeau, der ligesom Williams kræver meget af sine spillere. Det var lige den slags attitude, Butler var vant til.

Butler formåede at starte inde på fuld tid fra sin tredje sæson, blive en All-Star i sin fjerde og All-NBA i sin sjette. Han var også et hyppigt medlem på listen over All-Defensive spillere, hvilket var her, han udmærkede sig.

I 2017, efter Butlers bedste sæson, sendte Chicago ham på overraskende vis til Minnesota Timberwolves i en større byttehandel. Her bragte Butler klubben tilbage i slutspillet for første gang i 14 år.

Trods succes, var det snart tid til en ny destination.

Nye trøjer, nye udfordringer

Butler havde siden sin ankomst til Minnesota haft problemer med både Karl-Anthony Towns og Andrew Wiggins, to unge spillere, der begge var blevet valgt som nummer ét i NBA Draft i henholdsvis 2014 og 2015.

Butler, der havde kæmpet for hver en centimeter gennem sin karriere, vurderede, at både Towns og Wiggins var trådt ind i NBA med stjernedrømme uden dog at lægge en stor arbejdsindsats i at blive bedre.

Butler, der ikke er bange for at dele sine holdninger, forsøgte ivrigt at få duoen op på sit niveau, hvilket førte til problemer bag scenerne. Towns og Wiggins blev trætte af Butler, og Butler blev træt af dem.

10 kampe inde i 2018/2019-sæsonen blev Butler sendt til Philadelphia 76ers, hvor han delte minutter med Joel Embiid, Ben Simmons og Tobias Harris.

Firkløveret udviklede en potent angrebsformation, hvor alle kunne træde op, når det var nødvendigt. Det uforudsigelige system førte Philadelphia til en syvende kamp mod Toronto i anden runde af slutspillet, hvor Raptors-stjernen Kawhi Leonard ramte et skud i sidste sekund, som sendte Sixers ud af slutspillet.

Det blev den sidste kamp, Butler spillede for klubben.

Stabiliteten genfundet

Butler var kontraktløs efter sæsonen og besluttede sig for, at han ville finde et hold, hvor kulturen passede til ham.

Miami Heat er kendt for deres lange og intense træningstider. Det passede Butler perfekt. Han skrev under med Miami for 140 millioner dollars over fire sæsoner. Han blev med det samme givet rollen som holdets leder.

I denne sæson, den første i Miami, har Butler leveret i enorm stil. Han snitter 19,9 point og 6,7 rebounds per kamp, men fungerer derudover som klubbens primære playmaker, hvor han opsamler et snit på 6,0 assists.

Hans fysiske styrke tillader ham at tage imod fysisk kontakt nær ringen, hvilket betyder, han ofte kommer på straffekastlinjen.

Sammen med sine holdkammerater har Butler fundet en rytme i sit spil, som han ikke har haft før. Han er flankeret af skytter og har en ung arbejdshest i form af den 23-årige center Bam Adebayo, der i år spillede sin første All-Star kamp.

Disse dage fører Miami 2-0 over Indiana Pacers i slutspillet med Butler som den suverænt bedste spiller på banen gennem begge kampe.

Men vigtigst af alt har Butler, efter en lang rejse i mere end én forstand, endelig fundet et hjem.

Har du lyst til at se, om Jimmy Butler og Miami Heat kan gå op 3-0 i serien mod Indiana Pacers, så kan du lørdag klokken 21.30 følge kampen direkte på TV 2 SPORT X.