Basketball

Uret tikker for NBA-hold, der jagter både toptræner og stjerne

Brooklyn Nets med Kyrie Irving (tv.) og Kevin Durant (i midten) er på jagt efter en ny træner. Gregg Popovich er nævnt som en mulig kandidat. Ritzau Scanpix

Det var en hård omgang for Brooklyn Nets i slutspillet, hvor klubben manglede tre af deres bedste spillere. De blev slået stort af Toronto Raptors.

Planen for Brooklyn Nets var aldrig, at denne sæson skulle ende med et mesterskab. Året skulle i højere grad bruges på udvikling af klubbens unge talenter, så de kunne levere til sæsonen 2020/2021, hvor superstjernen Kevin Durant forventes rask.

De planer ser dog ud til at være drastisk ændret. Lad os tage et kig på Brooklyn Nets og deres proces.

Stjerneerhvervelser og skader

I sommeren 2019 lykkedes det Brooklyn at skrive under på langvarige kontrakter med både Durant og Kyrie Irving. Begge er veletablerede All-Stars, der har for vane at lægge bolden hyppigt i kurven.

Durant havde overrevet sin akillessene måneden inden NBA-finalerne, da han spillede for Golden State Warriors. Derfor var han allerede ventet ude i store dele, hvis ikke hele, 2019/2020-sæsonen. Det efterlod Nets med Irving som den primære scorer. Han skulle trække holdet hele sæsonen.

Irving gjorde sit med et snit på over 27 point og seks assists per kamp, men en skulderskade begrænsede ham til kun 20 kampe. Det betød, at Brooklyns to nye stjerner endte med at sidde nærmest hele sæsonen over.

Klubbens unge trio med Caris LeVert, Jarrett Allen og Spencer Dinwiddie overtog i stedet rollerne som Brooklyns førende spillere. De tre leverede i høj grad, hvor især LeVert og Dinwiddie tog sig af angrebet, og Allen tog sig af den anden ende af banen.

Brooklyns unge stjerne Caris LeVert har været flittigt scorende i fraværet af holdets stjerner.

Hårdt ramt både på og væk fra banen

Før genstarten af NBA-sæsonen i Orlando måtte Dinwiddie udgå efter at have testet positivt for COVID-19 - det samme for center DeAndre Jordan, der sammen med Durant og Irving skrev under med Nets sidste sommer.

Det betød, at Nets gik i krig med en yderst begrænset trup, hvor nøglespillerne var Allen, LeVert og skarpskytten Joe Harris, der pludselig fandt sig selv med flere skud og chancer end nogensinde før.

Som ventet blev Nets hurtigt afsat i slutspillet, hvor de tabte til Toronto Raptors i kun fire kampe.

I snit tabte Nets med hele 20,5 point per kamp og ramte for hele serien kun 39,7% af deres skudforsøg mod de forsvarende mestre.

Søger efter legendarisk toptræner

Brooklyn fyrede tidligere på sæsonen cheftræner Kenny Atkinson, og der spekuleres grundigt i, hvilken rolle Irving og Durant spillede i den fyring. Atkinson var kendt for sin evne til at udvikle spillere - heriblandt LeVert, Dinwiddie og Allen.

For Irving og Durant handler det ikke længere om spillerudvikling. Begge har vundet mesterskaber, så ambitionsniveauet for Nets fremadrettet er simpelthen højere end at have fokus på marginerne i truppen.

Derfor søger klubben efter en etableret træner og har ifølge The Athletic et godt øje til San Antonio Spurs cheftræner, Gregg Popovich. Hans navn findes hyppigt på alverdens lister over de bedste trænere i spillets historie.

Det er et modigt sats. Popovich har siddet på pinden i San Antonio siden 1996 og har vundet fem mesterskaber med organisationen. Der skal noget til, hvis den 71-årige skal overtales til noget nyt.

Derudover er der spørgsmålstegn om hvorvidt, Popovich og Irving kan fungere sammen rent retorisk. Irving er kendt som en selvstændig kreatør, der ofte tager skud ude af flowet af angrebet.

Popovich har større tiltro til et system bygget på et fundament af uselviske beslutninger. Og så har han fokus på et udspredt angreb, hvor alle bidrager.

Søger efter endnu en stjerne

Nets leder på samme tid efter en tredje stjerne, der skal løfte det kollektive niveau.

Det kan betyde et farvel til Allen, LeVert og Dinwiddie, der alle med stor sandsynlighed skal opgives i en byttehandel for at gøre en tredje stjerne til en realitet.

En spiller som Washingtons Bradley Beal kunne nævnes som en kandidat - især grundet hans fornemme offensive kvaliteter. Det vil ikke nødvendigvis være en dårlig plan, eftersom Durants skade sjældent tillader spillere at komme tilbage på samme niveau som før.

Bradley Beal er et eftertragtet navn i NBA.

Om endnu en stjerneerhvervelse er realiserbart, må tiden vise. Én ting er dog sikkert: Uret tikker for disse Brooklyn Nets, og hvad end de beslutter sig for at gøre, handler det om at få det gjort hurtigt, inden den unge kernes kontrakter pludselig skal genforhandles.

Når de til det punkt bliver det langt mere besværligt at bytte dem.