Basketball

NBA-stjerne åbner for mentale problemer efter svært slutspil

Paul George fra Los Angeles Clippers har haft det svært i slutspillet i denne sæson. Mike Ehrmann / Ritzau Scanpix

Over de sidste par sæsoner har mental sundhed været et stort emne i NBA, da flere spillere oplever perioder med svingende humør og endda depressioner.

Paul George blev grint af.

Han havde lige misset 11 ud af 14 skud i et nederlag til Dallas Mavericks, hans tredje kamp i streg hvor skuddet havde ramt drastisk forbi. De sociale medier løb over med jokes, billeder og nye øgenavne, der havde til formål at illustrere Georges problemer med at få bolden i kurven.

Han var blevet en punchline.

Det var derfor en sober følelse, der fyldte fans efter Kamp 5, hvor George scorede 35 point og brød ud af sine skudproblemer. Ikke fordi han havde fået netmaskerne til at blafre, men fordi han åbnede op for sine egne dæmoner.

- Jeg var i et mørkt sted. Jeg var ikke rigtigt tilstede og jeg havde tjekket ud, forklarede George til TV-kanalen TNT efter Kamp 5.

I et digitalt interview med journalister efter kampen udpenslede George sine følelser, og åbnede op for en kamp mod depression og angst.

- Jeg undervurderede mental sundhed, ærligt talt. Jeg havde angst og en smule depression, fortalte han.

I sin podcast, udgivet torsdag, fortalte den amerikanske journalist Adrian Wojnarowski, at George ikke er den eneste, der døjer med ovenstående udfordringer, hvilket igen bekræfter en voksende tendens med ringe mentalt helbred for NBA-spillere, der har været omtalt en del de seneste år.

NBA-kommissær Adam Silver sagde i marts 2019, at mange spillere lider af ensomhed og melankoli er hyppigt.

- Når jeg møder med dem, overrasker det mig at finde ud af, at de i sandhed er ulykkelige. Mange af disse unge mænd er generelt ulykkelige, forklarede Silver i en 2019-podcast med Bill Simmons fra mediet The Ringer.

Stjerner træder frem

Cleveland Cavaliers forward Kevin Love og San Antonio Spurs guard DeMar DeRozan er to spillere, der tidligere har udtalt sig om deres kamp mod depression.

I 2018 forklarede Love i et interview med The Player’s Tribune, at han havde et panikanfald ved halvlegen af en kamp mod Atlanta Hawks.

- Det kom ud af ingenting. Jeg havde aldrig haft et før. Jeg vidste ikke engang om det var ægte. Men det var ægte. Så ægte som en brækket hånd eller forstuvet ankel. Siden den dag har jeg ændret hele min måde at tænke på, hvad angår mental sundhed, skrev han dengang.

Samme år åbnede DeRozan sig op via Twitter.

I et interview med Toronto Star forklarede den tidligere Raptor-spiller, at følelser kan være overvældende, og ansvar kan ophobe sig mentalt.

- Ligegyldigt hvor unedbrydelig vi ser ud, så er vi alle mennesker, forklarede han.

- Vi har alle følelser. Nogen gange bliver det bare for meget, og det føles som om hele verden ligger oven på dig.

For en spiller som George, der fortsat lever i NBA-boblen, har opmuntrende ord fra familie og venner gjort en forskel, hvilket står i stærk kontrast til den aggressive kritik, der over en lille uge fyldte en stor del af hans verden.

- Skud ud til de mennesker i mit hjørne, og de som gav mig optimistiske ord med på vejen. De hjalp mig på rette spor, sagde han.

NBA-kommentator for TV 2 SPORT, Thomas Bilde, noterer sig også i TV 2s NBA-podcast, at klubber har investeret i sportspsykologer for netop at komme disse udfordringer til livs.

Paul George og Los Angeles Clippers tager søndag aften klokken 21.30 imod Dallas Mavericks og den kamp vises direkte på TV 2 SPORT X.