Basketball

Jaylen Brown – den oversete Celtic

Jaylen Brown i aktion for Celtics. Mike Ehrmann / Ritzau Scanpix

Overskrifterne har stået i Jayson Tatums navn, men Bostons succes er i høj grad ligeså afhængig af Jaylen Brown.

Scorer man mange point, er det let at få opmærksomhed. Dette gælder samtlige sportsgrene. Ændrer en spiller hyppigt tallene på tavlen i hallen, ventes der hæder og ære.

Er man derimod en stjerne i den anden ende af banen, er det betragteligt mindre iøjnefaldende, og man kan i højere grad forvente et klap på skulderen af træneren end uendelig kærlighed fra fans.

Boston Celtics-guard Jaylen Brown kan begge dele. Men tag ikke fejl, opmærksomheden var aldrig kommet til denne grad, havde den 23-årige ikke blomstret som en offensiv spiller.

Tvivl og kritik

I månederne inden NBA-draften i 2017 var der ikke meget begejstring for Brown, der på daværende tidspunkt spillede for California University. Skudprocenterne var ustabile, og det samme var hans evne til at drible. Det eneste, der faktisk var enighed om, var Browns unægtelige atletiske egenskaber.

Men kunne man bygge noget op omkring det? Det er en opgave af enorm størrelse for enhver organisation at forvandle en spiller med rå fysiske fordele om til en poleret, og betænksom, spiller. Det kræver tålmodighed, samt en indsats fra begge sider, at nå i mål.

Heldigvis for Brown var Boston Celtics klar til sådan en opgave, og de valgte ham dermed som nummer tre det år. De ignorerede groft hans beskedne statistikker (14,6 point, 5,4 rebounds) og satsede på talentet.

Måtte tage tingene i skridt

Den indledende sæson blev en udfordring for en dengang 20-årig guard. Brown spillede kun 17 minutter per kamp og havde svært ved at finde sig et fodfæste i rotationen grundet sine offensive mangler.

Skuddet, der var problematisk inden hans ankomst til NBA, blev faktisk bedre allerede ved ankomsten til Boston, men Brown kæmpede med at bevæge sig uden bolden, hvilket begrænsede hans skudantal. Det gjorde ikke hans liv nemmere, at hans problem med at drible imod NBAs større og stærkere forsvarsskæder stadig var en aktiv hindring.

De følgende to år gik bedre, men ikke uden udfordringer. Brown udviklede sig hurtigt defensivt og kunne allerede som 21-årige dække tre positioner på banen, men han havde fortsat problemer offensivt. Til trods for at han tog moderate skridt i sin udvikling med bolden i hænderne, kunne han aldrig skabe nok separation fra sin forsvarsspiller til at skabe sit eget skud.

Heldigvis for Brown var tiltroen til ham enorm. Cheftræner Brad Stevens, der identificerer sig primært som en defensiv træner, nød godt af Browns forsvar og var villig til at vente på resultater i den anden ende af banen.

Faktisk havde Boston som organisation så meget tiltro til Brown, at de i 2019 forlængede hans kontrakt med fire år til en værdi af hele 107 millioner dollars.

Den offensive udvikling

Kritikerne havde travlt med at pege undrende på Browns nye kontrakt, da han på givende tidspunkt ikke havde demonstreret et solidt offensivt spil. Brown havde gennem tre sæsoner lagt en beskeden linje med snit på 11,2 point, 4,0 rebounds og 1,2 assists per kamp, hvilket betød, at han hurtigt fandt sit eget navn på alverdens lister over ligaens mest overbetalte spillere.

Kun måneder senere var historien drastisk anderledes.

Denne sæson brød Brown nemlig ud i stor stil. Han blev Bostons sekundære scorer med over 20 point i snit, greb over seks rebounds per kamp og forbedrede sine boldegenskaber til sådan en grad, at han kunne skabe sit eget skud konsekvent.

Jaylen Brown har i denne sæson snittet 20 point.

Derudover ramte Brown over 38% af sine trepointforsøg og blev dermed til en alsidig scorer, der komplementerede All-Stars Jayson Tatum og Kemba Walker. Brown, der året forinden rørte bolden under 32 gange per kamp, lå nu på 49.

Et symbol uden for banen

Mordet på George Floyd i maj aktiverede Black Lives Matter-bevægelsen i USA, hvilket inspirerede Brown til at blive en del af det. Han hoppede i sin bil og kørte 15 timer fra Boston til hjembyen Atlanta for at protestere fredeligt.

- Jaylens største indflydelse, så god som han er til basketball, bliver ikke i basketball, sagde Brad Stevens til NBC Sports Boston tilbage i juni.

Brown, der i en alder af kun 23 er den yngste vicepræsident for spillerunionen NBPA nogensinde, er typen, der er kendt for at bruge hovedet.

- Han har en masse godt i sig, og jeg tror vi identificerede det, da vi valgte ham, men jeg synes, han bliver mere utrolig hver dag og hvert år. Jeg har altid personligt holdt af at lytte til ham og snakke med ham om ting udenfor basketball, sagde Brad Stevens.

Jaylen Brown og Boston Celtics tager imod Toronto Raptors natten til søndag klokken 00.30, og du kan se kampen direkte på TV 2 SPORT X.