Basketball

LeBron James har endelig fået hjælp

Trods en blandet modtagelse har Rajon Rondo vist gode takter mod Houston  Kim Klement / Ritzau Scanpix

Los Angeles Lakers har længe savnet produktion fra deres rollespillere. I serien mod Houston Rockets er den kommet.

Gennem størstedelen af 2019/2020-sæsonen er Los Angeles Lakers primært blevet løftet af deres to førende stjerner, LeBron James og Anthony Davis. Det er som sådan ikke usædvanligt, men hoppet i kvalitet fra dem, og ned til resten af holdet, har været betydeligt.

I grundspillet stod stjerneduoen for hele 41,1% af holdets point, 33,9% af holdets rebounds og 49% af holdets assists, og det til trods for, James og Davis tilsammen missede hele 13 kampe.

Siden indgangen til anden runde af slutspillet, hvor Lakers disse dage møder Houston Rockets, har sagen dog været en anden.

Rajon Rondo har trådt op

Den 34-årige Rajon Rondo, der tidligere har vundet et mesterskab med Boston Celtics i 2008, har ikke ligefrem haft en stærk karriere efter Boston byttede ham til Dallas i 2014. Den tidligere All-Star kunne ikke etablere sig hos andre klubber, hvilket resulterede i en rejse på fire mellemlandinger, inden han landede i Los Angeles.

Rondo, der er kendt for at være excentrisk og konfronterende, hjalp sjældent sin egen sag især grundet hans manglende evner som skytte, hvilket ofte betød problemer både på og væk fra banen. Hans ankomst i Los Angeles blev heller ikke modtaget varmt af fans, og hans spil over de sidste to sæsoner har været svingende.

Vi prøver så vidt muligt at sætte de spillere i en position, hvor de kan være succesfulde, ligesom de gør med os

LeBron James

Dog har Rondo leveret mod Houston. Han scorer 12,5 point per kamp, assisterer 7,5 gange, opsamler sig 2,5 steals og så rammer han endda over 41% ude fra trepointlinjen.

Rondos spil har frigjort James til at spille mere væk fra bolden, idet Rondo har overtaget en del af ansvaret som playmaker. Hvis Lakers håber på at nå finalerne, er det essentielt, at især James får mindre ansvarsområder, så han holder sig frisk.

Bænken producerer

Anført af Rondo har Lakers-bænken givet et skub i serien mod Houston. Rondo, Kyle Kuzma og Alex Caruso scorer tilsammen 31,5 point per kamp, og det er den produktion klubben har søgt efter. Kuzma og Caruso spiller i deres første slutspil, og deres indsats har imponeret holdlederen James.

- Der er stadig noget læring for nogle af vores unge spillere, men de støttede alle sammen godt op om mig selv og AD (Anthony Davis), og vi prøver så vidt muligt at sætte de spillere i en position, hvor de kan være succesfulde, ligesom de gør med os, fortalte James ved pressekonferencen efter Kamp 4, som Lakers vandt 110-100.

Manglende dybde har været den helt store kritik for Lakers denne sæson, især efter Kuzma ikke viste sig i stand til at duplikere den succes han havde sidste år. Den 25-årige var en fast starter i 2018/2019, hvor han scorede 18,7 point i snit. Det var ventet, at Kuzma vil blive holdets tredje offensive led efter James og Davis, men småskader og en generelt svingende indsats forviste Kuzma til bænken, hvor han faldt med over seks point per kamp.

Lakers straffer Houston på glasset

Tidligere denne sæson satsede Houston stort på distancespillet. De besluttede at bytte deres center, Clint Capela, til Atlanta og spille uden en traditionel stor mand under kurven. I denne serie har Lakers udnyttet Houstons manglende størrelse til at udrydde dem i reboundspillet. Lakers griber i snit over 11 rebounds mere end Houston per kamp, hvilket har bidraget til flere skudforsøg.

Faktisk genvinder Lakers i gennemsnit hvert fjerde misset skud, simpelthen ved at have en størrelsesfordel under kurven. Igennem serien har Houston opgivet 40 offensive rebounds, hvilket dermed er blevet til 40 yderligere boldbesiddelser for den californiske storklub.

Ydermere har Houstons fokus på lavere spillere givet Anthony Davis fri mulighed for at score nær ringen.

Davis dominerer under kurven

Gennem hele runden mod Houston har den 27-årige superstjerne fået hvad han vil have, når han har stået tæt på kurven. Af de 44 skud Davis har ramt i serien, er hele 32 blevet ramt i feltet, og han rammer 62% af sine scoringsforsøg. Grundet størrelsesforskellen har Davis stort set ignoreret trepointskuddet, til fordel for at etablere sig tæt på ringen.

Derudover har Davis, ene og alene, grebet 12 offensive rebounds i serien. Til sammenligning har Houston, som hold, kun indsamlet sig 19. Indtil videre har Houston ikke fundet et svar på Davis eller Rondo, og det betyder, at gode råd er dyre, da klubben på nuværende tidspunkt er nede 1-3 i serien.

Du kan se LeBron James og Anthony Davis forsøge at lukke serien mod James Harden og Houston Rockets klokken 02.00 natten til søndag, direkte på TV 2 SPORT X.