Basketball

Finaletid i NBA - her er alt, du skal vide om sæsonens finaleserie

I artiklen herunder kan du finde de vigtigste infomationer om sæsonens NBA-finaler, der bliver skudt i gang natten til torsdag.

NBA-finalerne 2020 er den afgørende serie i sæsonen 2019-20 - kulminationen på en historisk lang NBA-sæson, der kommer til at strække sig i næsten et helt kalenderår.

Efter et revideret grundspilsformat spillede de otte øverste hold fra hver af NBA-ligaens to halvdele (Eastern og Western Conference) sig videre til slutspillet.

Herefter har de 16 hold kæmpet i slutspillet, der afgøres i bedst-af-syv serier (red. det hold der først vinder fire kampe går videre) og efter tre runder har vi nu fundet to finalister: en fra ligaens østlige side og en fra den vestlige.

Disse to hold skal nu spille endnu en bedst-af-syv serie, der afgør hvem der vinder NBA-mesterskabet anno 2020.

For første gang nogensinde mødes Los Angeles Lakers og Miami Heat i NBA-finalerne. Video: Kristoffer Vestrup

Deltagerne i sæsonens finaleserie er Miami Heat fra Eastern Conference og Los Angeles Lakers fra Western Conference.

Den kommende serie bliver det første finaleopgør mellem de to mandskaber i historien. Men det er bestemt ikke fordi, de to mandskaber ikke er vant til NBA største scene. Los Angeles Lakers spiller i år med i deres 32. finaleserie i historien (NBA-rekord), mens Miami Heat optræder i finalerne for sjette gang, siden holdet kom ind i verdens bedste basketballliga i 1988.

Begge mandskaber har også tidligere vundet mesterskabet i NBA. Lakers har hentet 16 mesterskaber (næstflest nogensinde), mens Heat har vundet tre.

Her kan du se de to finaleholds vej gennem NBA-slustpillet.

Los Angeles Lakers endte øverst i Western Conference efter grundspillet, og har på deres vej til sæsonens finaleserie, vundet alle deres tre slutspilserier med 4-1 i kampe. Første runde bød på et møde med Portland Trail Blazers, i anden runde ventede Houston Rockets og i sæsonens Western Conference Finals skulle man op imod Denver Nuggets. Der har ikke været meget slinger i valsen for Lakers i denne sæsons slutspil, hvor man blot har skulle bruge 15 kampe, til at spille sig i finaleserien.

Det samme har Miami Heat, der først tog sig af Indiana Pacers i første runde af slutspillet (4-0 i kampe til Heat). Herefter ventede et møde med grundspillets bedste mandskab, Milwaukee Bucks, der dog også hurtigt blev ekspederet ud af slutspillet (4-1 i kampe til Heat) og i Eastern Conference Finals ventede et møde med Boston Celtics, hvor Heat skulle bruge seks kampe for at spille sig i NBA-finalerne. Miami Heat er det lavest seedede hold (femteplads i Eastern Conference) til at spille sig i NBA-finalerne, siden ottendeseedede New York Knicks, spillede sig til NBAs afgørende serie tilbage i 1999.

Sæsonens to finalehold har mødt hinanden to gange i sæsonens grundspil. I starten af november hentede Los Angeles Lakers en 15-points sejr på hjemmebanen i Staples Center (95-80), og lidt over en måned senere blev det også til en Lakers-sejr i Miami, da Los Angeles-mandskabet hentede en snæver 113-110 sejr i AmericanAirlines Arena:

Her har du en række højdepunkter, fra det seneste indbyrdes møde mellem Los Angeles Lakers og Miami Heat. Video: Kristoffer Vestrup

Los Angeles Lakers er tilbage i NBAs finaler for første gang siden 2010, mens Miami Heats seneste finaleoptræden var i 2014. NBA-finalerne 2020 bliver første gang, at de to finalehold ikke engang var at finde i slutspillet, i sæsonen forinden.

Det kan tilskrives de markante forstærkninger, der er kommet til begge mandskaber op til denne sæson.

Jimmy Butler (#22) og Anthony Davis (#3) er begge at finde på sæsonens All-NBA-hold.

Efter et par tumultariske sæsoner hos Minnesota Timberwolves og Philadelphia 76ers, skiftede Jimmy Butler til Miami Heat i juli 2019.

Her har Butler etableret sig som Heats nye leder - den nye alfahan hos de tredobbelte mestre, der er blevet den nye personificering, af den seriøse og dybt professionelle kultur hos holdet i Miami.

30-årige Butler blev i sin debutsæson for Heat stemt ind som All-Star, han kom på All-NBA-tredjeholdet og så modtog han faktisk også et par point, i afstemningen som sæsonens 'Most Valuable Player'.

Rundt om Jimmy Butler har flere unge spillere også udviklet sig i denne sæson. De to skarpskytter Duncan Robinson og Tyler Herro har begge etableret sig som oprigtige NBA-profiler, og lader til at have nydt godt af Butlers selskab og attitude. Den største fremgang har man dog set hos forsvarsesset Bam Adebayo.

Her i sin tredje NBA-sæson, snitter Adebayo over 10 rebounds, over et steal og over et blokeret skud pr kamp (samt 15.9 point og 5.1 assists pr kamp). Adebayo kom på sæsonens 'All-Defensive Second Team' og endte på en femteplads, i afstemningen til prisen som sæsonens bedste forsvarsspiller.

Bam Adebayo er dog ikke den eneste sublime forsvarsspiller i sæsonens NBA-finaler, hvor vi kan se frem til en intens duel mellem to 'big men'.

Efter lang tids utilfredshed skiftede Anthony Davis fra New Orleans Pelicans til Los Angeles Lakers, i juni 2019.

Det var en dyr handel for Lakers sidste sommer, men Davis har vist sig at være prisen værd. I sin første sæson for Los Angeles-mandskabet blev Davis stemt ind som All-Star, han kom på både All-Defensive- og All-NBA-førsteholdene, han blev nummer to i afstemningen til prisen som sæsonens bedste forsvarsspiller og nummer seks i afstemningen til sæsonens 'Most Valuable Player'.

Davis har leveret en imponerende sæson for Lakers, som den ene del af et frygtet tandem, hvor han også nemmere har kunne undgå den aggressive sportspresses kritik og dækning af holdet.

For selvom både Jimmy Butler, Bam Adebayo og Anthony Davis, uden tvivl kommer til at sætte deres aftryk på sæsonens finaleserie, så vil de flestes øjne være rettet mod superstjernen LeBron James hos Los Angeles Lakers.

NBA-ikonet deltager i år i sin 10. NBA-finaleserie (tredjeflest nogensinde) og er nu nået til NBAs afgørende serie med tre forskellige NBA-hold.

I årene 2010-2014 var James med til at spille netop Miami Heat til fire finaleserier i træk, hvor det blev til NBA-mesterskaber i 2012 og 2013. James hentede også to af sine fire 'Most Valuable Player'-priser som spiller for Heat, som han altså nu står overfor i NBA-finalerne.

Der blev leveret et væld af højdepunkter, i de fire sæsoner hvor LeBron James spillede for Miami Heat. Her kan du se de bedste af dem. Video: Kristoffer Vestrup

Efter Miami-årene spillede LeBron James fire sæsoner for Cleveland Cavaliers (hvor han var med til at vinde mesterskabet i 2016), inden han i juni 2018 skiftede til Los Angeles Lakers.

En skadesplaget 2018-19-sæson, er i år blevet afløst af en dominerende præstation fra LeBron og Los Angeles Lakers, der som nævnt hentede førstepladsen i Western Conference, og derefter er cruiset gennem slutspillet i ligaens vestlige halvdel.

Traditionen tro spillede LeBron James med i sæsonens All-Star-kamp, han blev stemt ind på All-NBA-førsteholdet (og slog dermed rekord, for flest All-NBA-udnævnelser i NBAs historie) og så endte han på andenpladsen i afstemningen til sæsonens 'Most Valuable Player'-pris.

Her kan du se de bedste højdepunkter fra LeBron James i denne sæson. Video: Kristoffer Vestrup

Der bliver altså ikke mangel på stjerner og store profiler til sæsonens NBA-finaler, hvor man også kan se frem til optrædener fra Dwight Howard (ottedobbelt All-NBA-spiller og tredobbelt vinder af prisen som NBAs bedste forsvarsspiller) Danny Green (NBA-mester i 2014 og 2019) og Rajon Rondo (NBA-mester i 2008) hos Los Angeles Lakers, samt Andre Iguodala (NBA-mester i 2015, 2017 og 2018, samt Finals MVP i 2015) og Goran Dragic (verdensmester med Slovenien i 2017) hos Miami Heat.

Både Lakers og Heat ser raske ud til sæsonens finaleserie og har ikke nævneværdige skader. På billedet herunder kan du se de to holds forventede startopstilling til seriens første opgør:

Sådan forventes det, at de to mandskaber vil stille op til sæsonens NBA-finaler.

Sæsonens finaleserie skal afvikles i ESPN Wide World of Sports-komplekset, i Orlando, Florida. For første gang nogensinde, bliver der ikke tale om hjemmebanefordele i NBA-finalerne, da hele serien skal afvikles under kontrollerede forhold i Orlando.

Finalekampene spilles med et par dages mellemrum og starter alle midt på aftenen i USA, hvilket betyder at starttidspunkterne på kampene i Danmark ser således ud:

  • Kamp 1 – onsdag d. 30. september 03.00 (natten til torsdag)
  • Kamp 2 - fredag d. 2. oktober 03.00 (natten til lørdag)
  • Kamp 3 - søndag d. 4. oktober 01.30 (natten til mandag)
  • Kamp 4 - tirsdag d. 6. oktober 03.00 (natten til onsdag)
  • Evt. Kamp 5 - fredag d. 9. oktober 03.00 (natten til lørdag)
  • Evt. Kamp 6 - søndag d. 11. oktober 01.30 (natten til mandag)
  • Evt. Kamp 7 - tirsdag d. 13. oktober 03.00 (natten til onsdag)
Her kan du se samtlige NBA-mestre siden år 2000. Video: Kristoffer Vestrup

Alle kampene sendes direkte på TV 2 Sport X, med Thomas Bilde og Peter Wang som kommentatorer i TV 2s NBA-studie. I løbet af serien får de to også selskab af Jens Laulund og Jesper Hauge.

Afstemning

Hvem vinder sæsonens NBA-finaler?

Du kan også holde dig opdateret med sæsonens NBA-finaler i vores NBA-podcast, der løbende følger op på resultater og nyheder fra serien. Du kan finde TV 2 SPORTs NBA-podcast på ITunes, SoundCloud og Spotify, samt på sport.tv2.dk/podcast.