Basketball

Eksperterne forudser: Sådan går det NBA Finals

LeBron James jagter sin fjerde Finals MVP-titel. Michael Reaves / Ritzau Scanpix

Tre NBA-eksperter giver deres bud på NBA Finals. Hvem vinder? Hvem bliver Finals MVP?

Se NBA Finals fra klokken 02.30 natten til torsdag på TV 2 SPORT X

Inden de første point sættes på tavlen, er det på tide at finde ud af, hvad TV 2 SPORTs NBA-eksperter mener om den kommende finaleserie. Panelet består af kommentatorerne Peter Wang, Jens Laulund og Jesper Hauge.

Hvilken spiller er den største X-faktor i denne finaleserie?

Peter Wang: Det nemme svar ville være én af Kyle Kuzma, Rajon Rondo, Tyler Herro eller måske Andre Iguodala. Rollespillere, der kan hjælpe til med at svinge en serie i retningen af deres hold. Men jeg synes, det er mere interessant at pege på en af de helt store stjerner: Anthony Davis.

Davis er vital for Lakers i begge ender af banen. Han snitter i dette års slutspil 28,8 point, flest af alle resterende spillere. Derudover er han Lakers’ bedste forsvarsspiller. Han skal nu både begrænse Bam Adebayo i en direkte match-up, men også være spilleren, der kan bytte på screeninger uden at blive udstillet.

Jens Laulund: Seriens største X-faktor ligger i kampen mellem Bam Adebayo og Anthony Davis. Man kan ikke lukke Davis ned, men Adebayo skal nu træde endnu et skridt op af rangstigen og vise, at han både kan være en af ligaens absolut bedste hjælpe- og rotationsspillere i forsvaret samt begrænse Davis individuelt.

Miami kommer utvivlsomt til at forsøge at gøre Davis til en skytte udefra, blandt andet ved at sende double-teams over på ham og ved at spille forskellige typer af zoneforsvar. Men i sidste ende vil Adebayos evne til at spille Davis én-mod-én i afgørende sekvenser blive seriens største X-faktor.

Bam Adebayo kan blive manden, der kommer til at gøre ondt på Lakers.

Jesper Hauge: Hvis Miami Heat skal have en chance i serien, så er der rigtigt meget, der afhænger af Bam Adebayo. Han skal levere varen både i forsvaret, hvor han blandt andet vil få ansvaret for at stoppe Anthony Davis, og i angrebet. Lakers skal ikke bare anvende Davis som skudtager fra mellemdistancen og tæt på kurven, men også som playmaker.

Af en fysisk stor spiller at være så har han et fantastisk touch og overblik på banen. Faktisk til sådan en grad, at han måske kommer til at definere en ny position på banen: ”Point center”. Han afleverer måske ikke helt lige så spektakulært som Nikola Jokic fra Denver Nuggets, men til gengæld er han langt bedre til at slå sin direkte modstander fra driblingen.

Hvilken klubs svaghed kan lettest udnyttes af det modstående hold?

Peter Wang: Lakers er middelmådige i deres angreb, når det går langsomt, og de skal spille halvbaneangreb. De rangerede som nummer 18 i point per boldbesiddelse i grundspillet i den kategori. Omvendt er Lakers det mest scorende hold i transition med 23,3 point per kamp i slutspillet. Det betyder simpelthen, at de er effektive, når de løber. Kan Heat tage transition-muligheder væk fra Lakers, så er de til at tale med.

Jens Laulund: Jeg vil vende spørgsmålet om: Hvilket holds største styrke er sværest at dække op for? Når Los Angeles Lakers får lov til at løbe hurtigt, så vinder de! Det er så simpelt. Derfor er Miamis vigtigste opgave, som hold, at kontrollere tempoet hele tiden, spille struktureret og komme hurtigt hjem. På den måde begrænser de Lakers’ muligheder for at løbe og trykke tempoet.

Hvis kampene udvikler sig til en åben slagudveksling, så har Miami ikke en chance. Til gengæld har Miamis største dyd indtil videre været en kontrolleret defensiv struktur, hvilket kun kan hjælpe dem. Det bliver superspændende at se, hvem der får lov til at diktere tempoet og spillestilen.

Jesper Hauge: Lakers’ svage bænk skal udnyttes af Heat, hvis de for alvor vil gøre sig forhåbninger om at vinde titlen i år. Det er umuligt for Heat helt at stoppe LeBron James og Anthony Davis, så her må de stille sig tilfredse med at begrænse andre spillere.

De kan i langt højere grad begrænse Alex Caruso, Kyle Kuzma, Rajon Rondo og Kentavious Caldwell-Pope, end de kan diktere produktionen fra LeBron og Davis. Miamis frygtede zoneforsvar kan være med til at forstærke denne effekt. Bænken hos Miami er betydeligt bredere end hos Lakers, og Erik Spoelstra har vist, at han stoler 100 procent på alle spillere på holdet. Det er tydeligt, at unge spillere som Tyler Herro og Duncan Robinson føler sig trygge til at levere på banen.

Hvad kan være den afgørende faktor i denne serie?

Peter Wang: Point fra straffekastlinjen. Både Heat og Lakers er dygtige til at komme på linjen. De rangerer som henholdsvis nummer to (Heat) og fire (Lakers) i straffekast skudt per kamp i slutspillet. Men her rammer Miami klart bedst fra linjen. 82,1% mod 74,7%. I en tæt serie kan det blive udslagsgivende.

Jens Laulund: En utrolig vigtig og afgørende del af denne serie bliver kampen på sidelinjen. Altså mellem cheftrænerne Frank Vogel og Erik Spoelstra. Og her ser jeg Spoelstra som det stærkeste kort. Hvor Lakers har de største stjerner på banen i denne serie, så har Miami en af ligaens bedste på sidelinjen.

I en slutspilsserie som denne, hvor små marginaler kan blive meget afgørende, er evnen til at justere både i og mellem kampene utrolig vigtig. Det er her, Spoelstra har både evnerne og erfaringen på sin side, og så hjælper det måske yderligere, at han er en af de trænere, der kender LeBron James bedst, efter de kørte et tæt parløb fra 2010 til 2014.

LeBron James og Erik Spoelstra opnåede den ypperste triumf sammen med Miami Heat.

Jesper Hauge: Først og fremmest er det altafgørende for Lakers, at LeBron James og Anthony Davis forbliver skadesfrie og friske. De er uden tvivl denne series største profiler og SKAL kunne gå forrest for at lede vejen for et erfarent, men ellers noget aldrende, Lakers-mandskab.

Et andet afgørende element for Lakers bliver, hvorvidt skytterne, der flankerer LeBron og Davis, er skarpe. Hvis ikke, så bliver det vanskeligt at låse Miamis velorganiserede zoneforsvar op udefra.

For Miami bliver det altafgørende at tage kontrol af tempoet. De skal for alt i verden stoppe Lakers’ transition-angreb, der gennem hele slutspillet har givet dem mange lette scoringer. Angrebsmæssigt er Miami i stand til at styre tempoet. De kan spille langsomt og kontrolleret, når det er nødvendigt, men også hurtigt og mere satsende, når det kræves.

Hvem vinder serien?

  • Peter Wang: Los Angeles Lakers, 4-3
  • Jens Laulund: Miami Heat, 4-3
  • Jesper Hauge: Los Angeles Lakers, 4-3

Hvem vinder NBA Finals MVP?

  • Peter Wang: LeBron James, Los Angeles Lakers
  • Jens Laulund: Bam Adebayo, Miami Heat
  • Jesper Hauge: LeBron James, Los Angeles Lakers