Basketball

NBA-stjerne kan skrive under på gigantisk kontrakt i 2022

Anthony Davis fra LA Lakers kan gå en gylden fremtid i møde. Mike Ehrmann / Ritzau Scanpix

Lakers-stjernen Anthony Davis kan hoppe ud af sin kontrakt til sommer og skrive under på en toårig aftale for at maksimere sin profit. 

I disse dage, hvor NBA-finalerne afvikles, er det nok ikke spillerkontrakter, der fylder mest hos fans. Men for Los Angeles Lakers-organisationen er Anthony Davis’ kontraktsituation med garanti et hyppigt internt emne.

Davis, der i år spiller sin ottende sæson, har ét år tilbage på sin kontrakt efter afslutningen af den igangværende 2019/2020-sæson, der står til over 28,7 millioner dollars. Dog har den 27-årige All-Star en option på den sæson, hvilket betyder, han kan samle den op eller afvise den. Sker sidstnævnte, bliver Davis en free agent allerede om nogle få uger.

Regler optimerer løn for erfarne spillere

Som led i overenskomsten mellem NBA og spillerunionen NBPA kan spillere med over ti års erfaring tjene hele 35 procent af løngrænsens total det pågældende år, kontrakten underskrives. Det vil sige, at en tiårig veteran kunne skrive under på en kontrakt, der starter på 35 millioner dollars, hvis løngrænsen det år ligger på 100 millioner dollars.

Davis spiller som nævnt i sin ottende sæson og mangler derved to års erfaring, inden han bliver godkendt til 35 procent-reglen. På nuværende tidspunkt er Davis begrænset til 30 procent af løngrænsen, hvilket næste sæson estimeres til at lande på 109 millioner dollars.

Kort og godt betyder det, at Davis med stor sandsynlighed vil skrive under på en toårig kontrakt efter afslutningen af denne sæson, så han atter kan blive en free agent i 2022, efter at han har haft over ti års NBA-erfaring.

Siger vi, for argumentationens skyld, at Davis i år kvalificerede sig til 35 procent-reglen, vil han kunne skrive under på en femårig kontrakt til over 221 millioner dollars, kontra de 189 millioner dollars han er berettiget til på nuværende tidspunkt.

Lavere lønforhøjelse ved klubskifte

Forskellen på 5 procent af løngrænsen lyder måske ikke af synderligt meget, men med i sammenhængen ligger der en årlig lønforhøjelse på 8 procent, der skubber sluttallet op betragteligt. Den procent falder til fem, hvis Davis skriver under hos en ny klub.

Lakers har derved en stor fordel, i og med kun de er tilladt at give Davis den årlige lønforhøjelse på otte procent, der pålægges det første år kontrakten er aktiv. Derudover kan Lakers give Davis et femte år på kontrakten, hvor andre klubber er begrænset til fire.

Her ses værdiforskellen på de kontrakter, som Davis kan underskrive, hvis han bliver en free agent i år.

Anthony Davis' kontrakter.

Et nyligt eksempel på en spiller, der accepterede en årlig lønforhøjelse på fem procent hos et nyt hold, er Miami Heat-superstjernen Jimmy Butler, der skrev under hos klubben i sommeren 2019. Butler kunne have tjent næsten 50 millioner dollars mere ved at blive hos Philadelphia 76ers, men prioriterede kultur over indtjening.

Den bedste plan for Davis

Der skal tages nogle beslutninger efter denne sæson, hvis man er Anthony Davis. Først og fremmest skal han, sammen med sin agent, beslutte om hvorvidt han samler næste sæsons option op, eller ej.

En idé, der har floreret over en længere periode, er for Davis at skrive under på en treårig kontrakt med en spilleroption inden det sidste år af den kontrakt. Davis vil dermed tjene en anelse over 68 millioner dollars over de næste to sæsoner, hvorefter han hopper ud af det sidste år af sin kontrakt, da han på det tidspunkt kvalificerer sig til 35 procent-reglen. Denne kontrakttype kaldes for en "2+1".

Hvis vi antager, at løngrænsen fortsat er på 109 millioner dollars i 2022, vil Davis kunne skrive under på en kontrakt til over 221 millioner dollars, hvilket totalt set betaler ham over 289 millioner dollars, altså over 1,8 milliarder danske kroner, over de næste syv sæsoner af hans karriere.

Det giver derfor mening for Davis at tage hvad han kan få i år, og derfra væbne sig med tålmodighed til 2022.