Basketball

Danske profiler valfarter til Europas bedste basketland

En række spillere fra landsholdet i basketball, der slog Litauen sensationelt, er tilknyttet spanske klubber.

Det danske herrelandshold i basketball skabte fredag en sensation ved at besejre stormagten Litauen på udebane i EM-kvalifikationen med 80-76. Fem spillere fra den danske trup tørner til dagligt ud for spanske klubber, og antallet kunne have været højere, hvis det ikke havde været for afbud.

De seneste år er det nemlig blevet en trend, at danske spillere skifter til Spanien, der har ry for at være Europas bedste basketballnation på klub- og ligaplan. I alt 12 danskere slår deres folder i spanske klubber på forskellige niveauer.

De fleste optræder for klubber i den næstbedste spanske række, men der findes også eksempler på spillere i den tredjebedste række. Selv det kan give mere mening end at spille i den bedste liga i andre lande.

Det vurderer Steen Guido, der har været med til at hjælpe danske profiler til Spanien. Indtil for nylig fungerede han som sportschef i Danmarks Basketball Forbund.

- På klubplan er Spanien klart det bedste land i Europa, og det er landet med flest muligheder både på øverste og næstøverste niveau. Selv tredje niveau er på højde med de bedste ligaer nogle steder. Der er mulighed for at blive matchet godt på flere niveauer.

- Trænerniveauet er meget højt på alle niveauer, og Spanien er kendt for at have den bedste talentudvikling. Det er et godt miljø at være i. Det er klart en positiv tendens for Danmark, at mange tager til Spanien, siger Steen Guido.

Høj professionalisme

Det kan den 22-årige landsholdsspiller Sylvester Berg nikke genkendende til. Sidste år skiftede han fra det danske mesterhold, Bakken Bears, til Cáceres Ciudad del Baloncesto.

I første omgang til klubbens andethold i den fjerdebedste række, men han blev allerede inden sæsonstart en del af førsteholdet i den næstbedste række.

- Ambitionsmæssigt var Spanien det rette sted at tage hen. Efter lang tid hos Bakken havde jeg brug for at komme ud og få mere erfaring og modenhed, så jeg kan blive en mere bærende spiller.

- Mange tænker det måske ikke lige, men den næstbedste liga er meget respekteret og anerkendt. Professionalismen er høj, og det er et fuldtids-setup uden for banen også. Man mærker, at basketball er enormt stort i landet, siger Sylvester Berg.

Samtidig er den næstbedste spanske række et godt udstillingsvindue.

- For mig var det vigtigt at komme et sted hen, hvor muligheder kan åbne sig. Spansk basket er anerkendt og respekteret, og ligaer fra andre lande kigger den vej. Så det er godt mellemskridt at starte på et lavere niveau i Spanien. Det kan også være vejen til den bedste liga.

- Det er en måde at komme ind på det spanske marked på. Så rent forretningsmæssigt er det en god vej at gå for os spillere, siger Sylvester Berg.

Agenter har fået øjnene op for Danmark

Steen Guido er helt enig.

- Det er et godt skridt, hvis man vil tage hele vejen op, så det er en god trend. Når de første profiler tager springet, følger de næste nemmere med. Flere af dem har samme agenter, og de har fået øjnene op for Danmark, siger han.

Fredag gjorde det danske hold - verdens 59.-bedste - sit til, at basketverdenen spærrede øjnene endnu mere op med sejren over Litauen, der rangerer som nummer otte på verdensranglisten. Søndag klokken 15.30 gælder det så Tjekkiet, der er nummer ni.

Efter tre af de seks runder fører Belgien gruppen med tre sejre, mens Litauen, Danmark og Tjekkiet er noteret for hver én. Tre hold scorer billet til EM i 2022.